van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
THE POST
HU
HOME POLITIKA FELKAVARÓ KÉKFÉNY KORONAVÍRUS YOUTUBE IMPRESSZUM 2021-03-06
< ugrás a legfrissebb hírekhez

Orbán Viktor is nehezen viseli a korlátozásokat

Orbán Viktor ma reggel is a Kossuth rádió vendége volt, ahol a Jó reggelt, Magyarország műsorában beszélt a koronavírus elleni védekezésről, illetve a vakcináról.

A miniszterelnök egyébként a reggelt már az operatív törzs ülésén kezdte, innen érkezett a Kossuth rádió stúdiójába.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában elárulta, hogy az operatív törzs üléséről „esett be”, kezdésként pedig elmondta, hogy az oltókapacitásunk sokkal nagyobb lenne, mint amennyi vakcina jelenleg elérhető az országban. Aazt is közölte, hogy idehaza eddig 105728 embert oltottak be.

„Míg a britek beoltották a lakosság 4%-át, addig az EU-ban átlagosan 1% alatt van ez. Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, jó döntést hozott-e a 27 miniszterelnök, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk. Amikor válság van, a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számoka, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk. Azt döntöttük el, hogy együtt szerezzük be vakcinát. Most arra fókuszál az operatív törzs, hogy hogyan szerezzünk orosz és kínai vakcinát. A kínai vakcina nagy mennyiségben elérhető, most arra van szükség, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon beül egyértelmű választ tudjon adni arra, használható-e itthon az a vakcina” – mondta Orbán.

„Az operatív törzs ülésén egyértelműen az hangzott el, hogy kisebb a kockázata az oltásnak, mint annak, hogy még várunk. Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon a vakcinát. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül” – mondta a miniszterelnök.

Orbán elárulta a napi koronavírus-adatokat is

A miniszterelnök elárulta az elmúlt 24 óra koronavírus-adatait is: a legfrissebb számok szerint 111-en haltak meg, 1513 ember fertőződött meg, illetve 4717 beteg gyógyult fel a betegségből. Mindeközben megjegyezte azt is, hogy a harmadik hullám betört több nyugat-európai országba, sok helyen romlik a helyzet, így egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak.
A gyártókkal való tárgyalások kérdése

Az interjúból az is kiderült, hogy a görög származású uniós biztos azt kérte a minap, hogy a közös uniós vakcinabeszerzési stratégiát tartsák be, az ne tárgyaljanak olyan gyártókkal külön, amelyekkel a Európai Bizottság már korábban leszerződött. Erre a felvetésre a miniszterelnök egy másik választ adott, amelyben rögzítette, igenis, hadd tárgyaljanak a többi gyártóval, hiszen ezt eddig sem tiltotta semmi. „Meghal minden nap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak” – mondta Orbán.

Orbán egyébként az interjúban azt is elmondta, azonnal jelzik majd, amint lesz vakcina. Arról is beszélt, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon leadott regisztráció után azért nem kapnak még az emberek visszaigazolást az oltási időpontról, mert nincs elég vakcina. „Amikor lesz vakcina, akkor tudunk felelősséggel időpontot ajánlani. Amint lesz vakcina, azonnal jelezni fogjuk az oltás időpontját” – mondta.

Emellett szóba került a beszélgetés során a harmadik hullám kérdése is, amelynek kapcsán arról beszélt a műsorvezető, hogy csak a korlátozások fenntartásával lehet biztosítani a jobb számokat. Erre Orbán azt mondta, ő maga is nagyon nehezen viseli a korlátozásokat, ám kifejtette, hogy amennyiben a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, úgy nyár vége, ősz eleje lesz az az időpont, mire elég beoltott ember lesz ahhoz, hogy feloldják a korlátozásokat.

„Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, a kínai vakcina is megjön – az emberek választhatnak a vakcinák közül, de brüsszeli kevés van –, és elfogadják azt, olyan gyorsan tudnak oltani, hogy nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket” – mondta.

A kormányfő ismét megjegyezte, hogy több millió adag kínai vakcinát tudnánk beszerezni rövid távon, amivel Orbán tulajdonképpen azt mondta, a kínai vakcinán múlik, mikor oldhatjuk fel a korlátozásokat. „Az oltási terv szerint a harmadik kockázati csoportba tartózó 60 év felettiek körében az oltás felfutása határozza meg a korlátozások feloldási sebességét”.

A gazdasági adatok

Ezt követően áttértek a gazdasági adatok megvitatására is, amelynek kapcsán a műsorvezető azt a kérdést tette fel, miként lehetséges, hogy az ipari termelés nőtt Magyarországon. Ez Orbán szerint egyértelműen azt mutatja, hogy az emberek dolgozni akarnak. Továbbá arról is beszélt, hogy javul a cégek termelési hatékonyság, illetve szerinte az is hozzájárul az ipari termelés növekedéséhez, hogy a magyar kormány által teremtett üzleti környezet ezt támogatja, például adócsökkentéssel.

Felidézte azt is, hogy tavaly jelentős, 430 milliárd forintos adócsökkentést hajtottak végre a központi adók terén, amire a műsorvezető annyit reagált, hogy emiatt szívják is a fogukat az önkormányzatok. „Ne az intézményi érdekeiket nézzék az önkormányzatok” – reagálta Orbán, aki azt mondta, szerinte a közös célokat kellene segíteni. Elmondta, hogy a Budapesten csökkentett helyi iparűzési adó amúgy is Budapesten marad, csak máshogy, emellett szerinte hatékonyabban kellene működtetni az önkormányzatokat, akkor enyhülnének a gazdasági nehézségek is.

A javuló gazdasági eredmények kapcsán ezt mondta: „Lefogtam 3000 milliárdot a bankoktól, moratóriumot rendeltem el (Ezzel a tavaly tavasz óta érvényben lévő hiteltörlesztési moratóriumra utalt – A szerk), ami egyelőre az embereknél és a vállalkozásoknál maradt likviditásként. Ezek a lépések így együtt meg fogják hozni az eredményt”.

Teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál

A miniszterelnök a beszélgetés végén megjegyezte az is, hogy három dolgot kell még kiemelni a javuló gazdasági adatok hátterében.

Elsőként elmondta, hogy a kormány megkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ami azt jelenti, hogy idén februárban a szokásos folyósítás mellett plusz egy heti nyugdíj is érkezik, majd 4 év alatt fokozatosan visszavezetik a 13. havi juttatást.

Beszélt „a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési program” részleteiről is, illetve kitért arra, hogy nehéz tárgyalásai vannak a pénzügyminiszterrel, de elmondása szerint „legkésőbb 2022. január 1-jétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadómentességet adunk”.

Ez utóbbi lépés egy teljesen új bejelentés, ami teljes szja-, illetve járulékmentességet jelent, elősegítendő a foglakoztatottság javulását. Orbán végezetül azt mondta: „Ezt legkésőbb január elsejével szeretném elindítani”. Majd hozzátette: „Ha ez sikerül, az egész válságkezelési program sikeres lesz”.

Többen dolgoztak decemberben, mint egy évvel ezelőtt

A beszélgetés végén szóba került az is, hogy szakértők szerint Orbán túlságosan is optimista az idei gazdasági adatokat illetően, mire a miniszterelnök csak annyit mondott, a számok azt mutatják, hogy 2020 decemberében már valamivel többen dolgoztak, mint a válság előtti decemberben, egy évvel ezelőtt. Ami szerinte egyértelműen azt mutatja, hogy lendület van a gazdaságban. Végezetül újra rögzítette: „Több munkahelyet fogunk létrehozni, mint amennyit a vírus tönkretett”.

blikk
Ezt olvassa mindenki:
Az a helyzet, drága luxus-miniszterelnök úr... - Jakab páros lábbal szállt bele Orbánba  
Nyíregyházát irigyli mindenki: elképesztő stadion épül, 19,1 milliárd forintban határozták meg a keretet  
Kövess minket:
     
A hét hírei:
Orbán: az egész rendszert meg kellett állítani - ideiglenesen leállították a tömeges oltást
Bejelentés: Bezárnak az óvodák és iskolák, két hétre bezár szinte minden üzlet is
Óriási pénzmosás gyanúja borzolja a kedélyeket Magyarországon
Óriási pénzmosás gyanúja borzolja a kedélyeket Magyarországon
A Tolna megyei rendőrség gyanúja szerint legalább 50 millió forint, bűncselekményből szárma...
Valami nagyon érdekes dolog történhet a háziorvosokkal kapcsolatban
Fontos hiányosságra hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara, miszerint nem látnak bizto...
Majka kiborult: „Vajon ezeket mennyire lehetne elküldeni a büdös pics.ba?”
A közösségi oldalán adott hangot felháborodásának Majka az FFP2-es maszkok ára miatt. A nap...
Óriási botrány: körözi a rendőrség korábbi élvonalbeli magyar futballistát
Budapest – A III. kerületi Rendőrkapitányság vesztegetés miatt körözi a korábbi élvonalbeli futballistát, a hazai bundabotrány egyik főszereplőjét, Kenesei Zoltánt (48). A police.hu ...
  
Valami nagyon érdekes dolog történhet a háziorvosokkal kapcsolatban
Fontos hiányosságra hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara, miszerint nem látnak biztosítékot arra, hogy a praxisközösségekbe belépő orvosok többségi tulajdonában marad az ell...
  
További szigorítások - egy helyen összeszedve mit szabad és mit nem, kiket érint és kiket nem
A kormány kihirdette „a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletet”, amit március 8-tól kell alkalmazni. A jogszabály...
  
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU  
THE POST

Orbán Viktor is nehezen viseli a korlátozásokat

Orbán Viktor ma reggel is a Kossuth rádió vendége volt, ahol a Jó reggelt, Magyarország műsorában beszélt a koronavírus elleni védekezésről, illetve a vakcináról.

A miniszterelnök egyébként a reggelt már az operatív törzs ülésén kezdte, innen érkezett a Kossuth rádió stúdiójába.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában elárulta, hogy az operatív törzs üléséről „esett be”, kezdésként pedig elmondta, hogy az oltókapacitásunk sokkal nagyobb lenne, mint amennyi vakcina jelenleg elérhető az országban. Aazt is közölte, hogy idehaza eddig 105728 embert oltottak be.

„Míg a britek beoltották a lakosság 4%-át, addig az EU-ban átlagosan 1% alatt van ez. Nincs elég vakcina Európában, ami felveti azt a kérdést, jó döntést hozott-e a 27 miniszterelnök, amikor a közös vakcinabeszerzésről döntöttünk. Amikor válság van, a felelősség kérdését későbbre kell halasztani, ahelyett, hogy lobogtatnánk ezeket a számoka, és a frusztrációnkat a brüsszeli bürokratákra irányítanánk. Azt döntöttük el, hogy együtt szerezzük be vakcinát. Most arra fókuszál az operatív törzs, hogy hogyan szerezzünk orosz és kínai vakcinát. A kínai vakcina nagy mennyiségben elérhető, most arra van szükség, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon beül egyértelmű választ tudjon adni arra, használható-e itthon az a vakcina” – mondta Orbán.

„Az operatív törzs ülésén egyértelműen az hangzott el, hogy kisebb a kockázata az oltásnak, mint annak, hogy még várunk. Arra kérem a hatóságot, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban mondjanak A-t, vagy B-t, hogy lehet-e használni itthon a vakcinát. Több millió kínai vakcinát az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani akár néhány napon belül” – mondta a miniszterelnök.

Orbán elárulta a napi koronavírus-adatokat is

A miniszterelnök elárulta az elmúlt 24 óra koronavírus-adatait is: a legfrissebb számok szerint 111-en haltak meg, 1513 ember fertőződött meg, illetve 4717 beteg gyógyult fel a betegségből. Mindeközben megjegyezte azt is, hogy a harmadik hullám betört több nyugat-európai országba, sok helyen romlik a helyzet, így egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak.
A gyártókkal való tárgyalások kérdése

Az interjúból az is kiderült, hogy a görög származású uniós biztos azt kérte a minap, hogy a közös uniós vakcinabeszerzési stratégiát tartsák be, az ne tárgyaljanak olyan gyártókkal külön, amelyekkel a Európai Bizottság már korábban leszerződött. Erre a felvetésre a miniszterelnök egy másik választ adott, amelyben rögzítette, igenis, hadd tárgyaljanak a többi gyártóval, hiszen ezt eddig sem tiltotta semmi. „Meghal minden nap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak” – mondta Orbán.

Orbán egyébként az interjúban azt is elmondta, azonnal jelzik majd, amint lesz vakcina. Arról is beszélt, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon leadott regisztráció után azért nem kapnak még az emberek visszaigazolást az oltási időpontról, mert nincs elég vakcina. „Amikor lesz vakcina, akkor tudunk felelősséggel időpontot ajánlani. Amint lesz vakcina, azonnal jelezni fogjuk az oltás időpontját” – mondta.

Emellett szóba került a beszélgetés során a harmadik hullám kérdése is, amelynek kapcsán arról beszélt a műsorvezető, hogy csak a korlátozások fenntartásával lehet biztosítani a jobb számokat. Erre Orbán azt mondta, ő maga is nagyon nehezen viseli a korlátozásokat, ám kifejtette, hogy amennyiben a brüsszeli beszerzések ütemében haladunk, úgy nyár vége, ősz eleje lesz az az időpont, mire elég beoltott ember lesz ahhoz, hogy feloldják a korlátozásokat.

„Ha az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, a kínai vakcina is megjön – az emberek választhatnak a vakcinák közül, de brüsszeli kevés van –, és elfogadják azt, olyan gyorsan tudnak oltani, hogy nyár előtt is visszakaphatjuk a régi életünket” – mondta.

A kormányfő ismét megjegyezte, hogy több millió adag kínai vakcinát tudnánk beszerezni rövid távon, amivel Orbán tulajdonképpen azt mondta, a kínai vakcinán múlik, mikor oldhatjuk fel a korlátozásokat. „Az oltási terv szerint a harmadik kockázati csoportba tartózó 60 év felettiek körében az oltás felfutása határozza meg a korlátozások feloldási sebességét”.

A gazdasági adatok

Ezt követően áttértek a gazdasági adatok megvitatására is, amelynek kapcsán a műsorvezető azt a kérdést tette fel, miként lehetséges, hogy az ipari termelés nőtt Magyarországon. Ez Orbán szerint egyértelműen azt mutatja, hogy az emberek dolgozni akarnak. Továbbá arról is beszélt, hogy javul a cégek termelési hatékonyság, illetve szerinte az is hozzájárul az ipari termelés növekedéséhez, hogy a magyar kormány által teremtett üzleti környezet ezt támogatja, például adócsökkentéssel.

Felidézte azt is, hogy tavaly jelentős, 430 milliárd forintos adócsökkentést hajtottak végre a központi adók terén, amire a műsorvezető annyit reagált, hogy emiatt szívják is a fogukat az önkormányzatok. „Ne az intézményi érdekeiket nézzék az önkormányzatok” – reagálta Orbán, aki azt mondta, szerinte a közös célokat kellene segíteni. Elmondta, hogy a Budapesten csökkentett helyi iparűzési adó amúgy is Budapesten marad, csak máshogy, emellett szerinte hatékonyabban kellene működtetni az önkormányzatokat, akkor enyhülnének a gazdasági nehézségek is.

A javuló gazdasági eredmények kapcsán ezt mondta: „Lefogtam 3000 milliárdot a bankoktól, moratóriumot rendeltem el (Ezzel a tavaly tavasz óta érvényben lévő hiteltörlesztési moratóriumra utalt – A szerk), ami egyelőre az embereknél és a vállalkozásoknál maradt likviditásként. Ezek a lépések így együtt meg fogják hozni az eredményt”.

Teljes adó- és járulékmentesség jön a 25 év alatti fiataloknál

A miniszterelnök a beszélgetés végén megjegyezte az is, hogy három dolgot kell még kiemelni a javuló gazdasági adatok hátterében.

Elsőként elmondta, hogy a kormány megkezdte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, ami azt jelenti, hogy idén februárban a szokásos folyósítás mellett plusz egy heti nyugdíj is érkezik, majd 4 év alatt fokozatosan visszavezetik a 13. havi juttatást.

Beszélt „a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési program” részleteiről is, illetve kitért arra, hogy nehéz tárgyalásai vannak a pénzügyminiszterrel, de elmondása szerint „legkésőbb 2022. január 1-jétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, teljes jövedelmadómentességet adunk”.

Ez utóbbi lépés egy teljesen új bejelentés, ami teljes szja-, illetve járulékmentességet jelent, elősegítendő a foglakoztatottság javulását. Orbán végezetül azt mondta: „Ezt legkésőbb január elsejével szeretném elindítani”. Majd hozzátette: „Ha ez sikerül, az egész válságkezelési program sikeres lesz”.

Többen dolgoztak decemberben, mint egy évvel ezelőtt

A beszélgetés végén szóba került az is, hogy szakértők szerint Orbán túlságosan is optimista az idei gazdasági adatokat illetően, mire a miniszterelnök csak annyit mondott, a számok azt mutatják, hogy 2020 decemberében már valamivel többen dolgoztak, mint a válság előtti decemberben, egy évvel ezelőtt. Ami szerinte egyértelműen azt mutatja, hogy lendület van a gazdaságban. Végezetül újra rögzítette: „Több munkahelyet fogunk létrehozni, mint amennyit a vírus tönkretett”.

blikk
Legolvasottabbak
Az a helyzet, drága luxus-miniszterelnök úr... - Jakab páros lábbal szállt bele Orbánba
Nyíregyházát irigyli mindenki: elképesztő stadion épül, 19,1 milliárd forintban határozták meg a keretet
Óriási pénzmosás gyanúja borzolja a kedélyeket Magyarországon
Most érkezett
Rendelet: a videotékák is segítséget kapnak ha vannak - ha csak egy dolgot nézel meg ma, akkor ez legyen az
Gyereküknek is adhatott a kábítószerből - lecsaptak a szegedi drogbandára
Gyereküknek is adhatott a kábítószerből - lecsaptak a szegedi drogbandára
Kövess minket!
     
Valami nagyon érdekes dolog történhet a háziorvosokkal kapcsolatban
Majka kiborult: „Vajon ezeket mennyire lehetne elküldeni a büdös pics.ba?”
Óriási botrány: körözi a rendőrség korábbi élvonalbeli magyar futballistát
Valami nagyon érdekes dolog történhet a háziorvosokkal kapcsolatban
További szigorítások - egy helyen összeszedve mit szabad és mit nem, kiket érint és kiket nem
Mesterlövész védi Áder Jánost
Eldőlt: Jövő héttől kötelezően rendelik ki az orvoshallgatókat az OMSZ-hez
Hivatalos: Novák Katalin a legbefolyásosabb magyar nő
Összefogtak - közösen mentek neki Orbánnak az oltások körüli botrány miatt
Varga Judit nem aprózza el: egyeztetni fog a Google vezetőivel
Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával
A belgáknak egyáltalán nem hiányzik a Fidesz
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU