Bajban vannak a mozik: Gigantikusra nőhet a rezsijük, a működésük is kétségessé válhat

A színházak sem ússzák meg.

Augusztus eleje óta új rezsiszabályok vannak érvényben, így a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett. A rezsicsökkentés korlátozásának bejelentése óta mindenki csak találgatja, pontosan mennyit, mikor, miért fog fizetni. A Telex körbekérdezte az egyes intézményeket, hogy mekkora növekedéssel számolnak.

A Nemzeti Múzeum igazgatója, L. Simon László pár napja például már azt mondta, villanyszámlájuk a tavalyi 100 millió helyett idén

520 millió forint

lesz majd. A kormánytól már kaptak kompenzációt, összesen 670 millió forintos túlköltésre, de L. Simon szerint még több támogatás kell nekik.

A Cinema City-nél még nem tudják, mekkorára dagadnak náluk a rezsiárak, de mivel a mozijaik bevásárlóközpontokban vannak, így eddig is eleve magasabb rezsivel működtek, mert a bevásárlóközpontok nem egyetemes szolgáltatótól vásárolnak, mondta Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója a Telexnek. Szerinte még kell ahhoz pár hónap, hogy pontosan átlássák a várható rezsit.

A főleg vidéki mozikat üzemeltető mozihálózat, a Kultik

„jelentős emelkedéssel”

számol, de ezt még egészen pontosan nem tudják kiszámolni, mondta Horváth Szilvia, a hálózat marketingvezetője. Azok a mozik, amik nekik is a bevásárlóközpontokban működnek, a Cinema Cityhez hasonlóan már most is magas rezsivel működnek:

“idén kábé négyszeresére nőtt az áramszámlánk. Mi a saját mozinknál, illetve ott, ahol bérlőként közvetlenül a szolgáltatóval állunk szerződéses viszonyban, jobban tudunk kalkulálni, hiszen év végégig kötött áron vásároljuk az energiát”.

A budapesti művészmozikat (Toldi, Puskin stb.) irányító Budapest Film igazgatója, Liszka Tamás már pontosabb adatokat közölt: azt mondta, a hat mozijuknak egységesen kötik le az energiát, 2022-ben pedig összesen 52 millió forinttal több rezsit kell fizetniük, mint tavaly,

„és fel kell készülnünk arra, hogy az emelkedés mértéke jövőre akár

négyszeres

is lehet”.

A Vígszínház szerint a rezsiszámlájuk minimum a négy-ötszörösére fog emelkedni, de

„jelenleg még nem tudjuk, hogy milyen léptékben érintenek minket a döntések. Az már látszik, hogy a hosszú távú energiaszerződések megkötése is komoly nehézségekbe ütközik”.

Számítanak arra, hogy nehezebb lesz az életük, így „ahol tudunk, takarékoskodunk”. Azt nem részletezték, hogy pontosan min és hogy tudnak spórolni. De a következő évadban is minden premiert és előadást meg akarnak tartani.

A Nemzeti Színház pedig arról írt,

„az energia-áremelkedés számunkra nem újkeletű, hiszen a Nemzeti Színház az energiahordozóit a piaci körülmények között köteles beszerezni, nemzeti nyílt és az elmúlt évtől kezdődően uniós közbeszerzési eljárások alkalmazásával. Így a sokak által most észlelt energiaár-turbulencia már egy éve érinti az intézményünket”.

A színház szerint a többletkiadásokat „felelősségteljes gazdálkodással védjük ki”, és ahogy eddig sem, úgy ezután sem akarják szüneteltetni a működésüket.

(via Telex.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....