Csatlakozz hozzánk facebookon
A Vatikán eddigi legnagyobb botránya egy eurószázmilliókkal zsonglőrködő bíboros miatt  

Évek óta nyomoznak, de most robbant ki igazán a vatikáni kasszában félmilliárd eurós hézagot okozó bíboros botránya, aminek letartóztatások, kirúgások kövezik útját, és még nem látszik, hol lesz a vége. Ferenc pápa a megválasztása óta a transzparenciáról, mint elérendő célról beszél, bizottságokat vált le és hoz létre, a Vatikánban ennek ellenére újra és újra felüti a fejét egy-egy sikkasztási botrány. Mi ez az egész Becciu bíboros ügyével? Milyen változtatásokat hozott Ferenc pápa megválasztása? Kik figyelik a Vatikán pénzét?

„Ez az egész szürreális. Egészen tegnapig úgy éreztem, hogy a pápa barátja vagyok, a leghűségesebb végrehajtója”

- mondta lemondása napján szeptember végén a Vatikán egyik legnagyobb pénzügyi botrányának főszereplője, Giovanni Angelo Becciu bíboros. A koronavírus-járvány kellős közepén robbant a Becciu bíboros körüli félmilliárd eurós (kb. 182 milliárd forint) sikkasztási ügy, ami a Ferenc pápa alatt kiderülő botrányok közül az eddigi egyik legnagyobb dél-olaszországi maffiás szállal, londoni luxusingatlannal, Prada-táskával és egy újra felszínre kerülő pedofilváddal. Ferenc pápa megválasztása óta zászlajára tűzte a korrupció elleni küzdelmet, de a zűrös pénzügyeket eddig nem sikerült orvosolnia.

Casus Becciu

2019-ben közel félmilliárd euró eltűnése miatt indítottak belső vizsgálatot a Vatikánban. A vizsgálatok után felfüggesztették többek között a Vatikán kormányaként ismert szentszéki államtitkárság két vezető beosztású tagját, idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vett, majd kilenc nap után elengedett egy olasz brókert, szeptember 24-én pedig lemondott Becciu bíboros, aki 2011 és 2018 között az államtitkárság harmadik számú vezetője volt. Lemondása után vatikáni és olasz ügyészségi vizsgálatok indultak, az MTI szerint október közepéig tíz Vatikánban dolgozó egyházi személy és olasz vállalkozó ellen. Azóta sorra kerültek elő az olasz lapokban a Becciuhoz köthető feltételezett visszaélések, hivatalosan vádemelés azonban még nem volt a férfi ellen.

A volt bíborosról az olasz lapok szerint kiderült, hogy korábban több olyan ügyletet is folytatott, amikben a szentszék nevében vásárolt ingatlanokat, valóban közel félmilliárd eurós hiányt okozva ezzel a kasszában.

Az egyik ilyen jelentős vásárlás egy londoni luxusépülethez kötődött, amit közel 160 millió euróért vettek meg, a banki hitelt pedig egy svájci számlára vették fel hozzá. Arra a svájci számlára, amin az úgynevezett Péter-filléreket, vagyis a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat tartják. 2019-ben Becciu neve egy másik ingatlan esetében is felmerült, amikor vatikáni hitelből felvásároltak egy kórházat. A csődbe ment római IDI kórházat 2015-ben vásárolta meg egy szervezet a vatikáni banktól kölcsönvett pénzzel, az európai szabályozásokat megsértve. Később Becciu többször is tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

A bíboroshoz köthető tranzakciókról a Vatikán nyomozása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy azokat senki nem felügyelte. Ahogy olasz lapok szerint az is, hogy a szálak több brókeren és olasz üzletemberen át egészen a camorráig, a dél-olaszországi maffiáig elvezettek: a bíboros az egyik vatikáni szerződést állítólag olyan emberrel intéztette, aki több szálon is kötődött a nápolyi maffiához. Az olasz bűnszövetkezet megjelenése egyébként nem először jelentett problémát Ferenc pápa ideje alatt, az egyházfő nem sokkal Becciu lemondása előtt, szeptember közepén hívott össze konferenciát „Mária felszabadítása a maffiából” címmel, ahol tanácsadó szervezetet állított fel, hogy megakadályozzák, hogy a maffia és a tiltott bűnszervezetek visszaéljenek Szűz Mária képével.

Becciu egyre kibontakozó üzletei között előkerültek offshore számlák és átláthatatlan bizniszek is, köztük kiderült például, hogy a vatikáni kincstár egészét egy Enrico Crasso nevű, angolai olajbizniszekben érintett bankárra bízta. Crasso adóparadicsomokon és offshore számlákon át utaztatta a vatikáni pénzeket, amiknek egy része állítólag többször is Becciu bátyjának a cégénél landolt vissza nem térítendő segély formájában: egy 2015-ös tűz után Becciu bátyja például mind a vatikáni támogatást, mind a biztosító fedezetét zsebrevágta ugyanazért a kárért. A pénzek jelentős részét a Péter-fillérekhez hasonlóan eredetileg humanitárius célokra szánta az egyház.

Egy másik angolai bankáron keresztül kaphatott a Vatikán pénzéből Becciu másik testvére, Mario Becciu professzor is. A pszichológiát tanító férfi egy interjúban beszélt arról, hogy Becciu bíboros egyik barátjaként ismerte meg az angolai férfit, aki nagyra értékelte a sörgyártási ambícióit, ezért „úgy döntött, támogatni fogja a projektet, így szerződést kötöttünk”. Mario gyártotta ezután a Birra Pollicinát, egy olyan sört, ami a Reppublica szerint piaci forgalomba sem került.

A Becciu-ügy felgöngyölítése tehát még tart, de vallási és vatikáni szakértők – például a Cruxnownak nyilatkozó John Allen – is úgy érzékelték, Ferenc pápa mintha „türelmét vesztette volna a pénzmosás miatt”, amit szerintük legjobban

a Vatikánban ritkán látható szankció, a bizalomvesztés és pozícióból való elbocsátás mutatott.

Miután Becciut a pápa bizalmatlanság miatt megfosztotta bíborosi posztjától, és kitették a Szentek Ügyeinek Kongregációjának éléről, amit 2018 óta vezetett, a férfi másnap már ártatlanságáról beszélt sajtótájékoztatóján. Tagadta azt is, hogy családtagjaihoz juttatott volna pénzt vagy hogy a Vatikánba érkező adományoknak köze lett volna a londoni bizniszhez. Az ellene felhozott vádakat szürreálisnak nevezte, illetve azt is kijelentette, hogy „kész lesz perelni az állítások miatt”.


Egy árva eurót sem

Október közepén gyakorlati lépés is történt a Becciu-ügy nyomozásában, ahogy arról írtunk, letartóztatták a lemondott bíboros bizalmasát, Cecilia Marognát, aki ellen a Vatikán korábban az Interpolon keresztül adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Marogna a CNA információi szerint Becciu támogatásával közel 600 ezer eurót (kb. 219 millió forintot) forgathatott át egy általa alapított szlovéniai nonprofit vállalkozáson keresztül. Marogna hivatalosan humanitárius akciókra kapott pénzt a Vatikántól, a gyakorlatban azonban Prada- és Chanel-táskákra és egyéb luxuscikkekre költötte az összegeket. Marogna később azzal érvelt, ezeket mindössze az üzlet érdekében, „kooperációs kapcsolatok létrehozására” használták fel.

Lebukása után Marogna a helyi sajtónak azt mondta, Becciu „mindössze 500 ezer eurót fizetett” neki, azonban jogsértést ezzel szerinte egyikük sem követett el. Tagadta azokat az állításokat, hogy Becciu szeretője lenne, az olasz Corriere della Serának pedig úgy nyilatkozott, hogy ő csupán egy „politikai elemző és hírszerzési szakértő, akinek kiterjedt afrikai és közel-keleti kapcsolati hálója van”, és aki azt a feladatot kapta, hogy a Vatikán külföldön tartózkodó képviselőit védje. Marogna egyébként a sajtóban ugyanazzal a mondattal védekezett a vádak ellen, mint lemondása másnapján Becciu bíboros:

„Nem loptam egy árva eurót sem.”

A nőnek később a vatikáni ügyészség előtt kell majd sikkasztás vádjával felelnie. Gyanúsítják emellett több visszaéléssel, illetve bűnrészesként is a Becciu-ügyben.

Egy pedofilügy is újra előkerült

Becciu botrányának robbanása után új értelmet nyert az is, hogy a korábban pedofilbotrányba keveredett George Pell bíboros szeptember végén visszalátogatott a Vatikánba. Az olasz lapok szerint nem kizárt, hogy a pápa azért hívta vissza Pellt, hogy kikérje véleményét a Becciu-ügyben, hiszen a volt bíboros korábban Pell helyettese volt, folyamatos rivalizálásuk pedig újra felszínre került.

Ferenc pápa 2014-ben hozta létre a Pápai Gazdasági Titkárságot, melynek feladata a pénzügyi reformok végrehajtásának felügyelete, illetve a Vatikán gazdasági és igazgatási ügyeinek koordinálása lett. Emellett ki kellett dolgozniuk a Vatikán éves költségvetésének irányelveit, valamint egy új, pénzügyre vonatkozó gazdasági kézikönyvet, ami 2015-ben lépett életbe. Ennek a titkárságnak került először élére George Pell bíboros, helyettese pedig Becciu lett.
Pellnek később le kellett mondania, a Vatikán ugyanis menesztette őt, miután haza kellett térnie hazájába, Ausztráliába, hogy az ottani ügyészség elé álljon pedofília vádjával. Pell 13 hónapot töltött börtönben, 2018-ban ő volt a legmagasabb rangú egyházi személy, akit pedofília miatt elítéltek. A bíborost a melbourne-i esküdtszék és a fellebbviteli bíróság is bűnösnek találta az ügyben, 2020-ban azonban Ausztrália legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az addigi ítéleteket, és Pellt felmentették a vádak alól.

Miután Becciu ügye mentén az olasz sajtó újra vizsgálni kezdte Pell bíboros botrányát is, azzal gyanúsították meg Becciut, hogy korábban kenőpénzt fizetett egy ausztrál tanúnak Pell szexuális zaklatása ügyében, ezzel befolyásolva az ítéletet. A vádat Becciu kétszer is tagadta, illetve a Pellt perlő ausztrál felperes is elutasította, a bíboros ügyvédje viszont vizsgálóbizottságot kért a szál kivizsgálására.

A Vatileaks és kétezertizenhárom

Már Ferenc pápa megválasztása előtt, az elmúlt évtizedben is számos botrány rázta meg a Vatikánt és voltak, akik Becciu konkrét előképét is látták már egy másik bíboros bukásában. 2012 elején XVI. Benedek pápa komornyikja, Paolo Gabriele bizalmas vatikáni iratokat, köztük magánleveleket és belső jelentéseket szivárogtatott ki a sajtónak (az ebből kirobbanó botrány híresült el később Vatileaks néven). A dokumentumok egy része szexuális zaklatásokról és visszaélésekről, esetenként gyermekmolesztálási ügyekről szólt, míg másik részük az egyházi pazarlásra, a bíborosok közötti belháborúra és a vatikáni korrupcióra irányította a fókuszt.

A pápa 2012 áprilisában háromtagú bizottságot állított fel (három bíboros részvételével), és a Vatikánban belső vizsgálatok indultak. A nyomozások során például a Vatikán egyetlen bankjának nevezett IOR (Vallási Műveletek Intézete) elnöke, Ettore Gotti Tedeschi ellen pénzmosás gyanújával indítottak vizsgálatot, végül le kellett mondania.

A Vatileaks kirobbanása utáni évben aztán XVI. Benedek hatszáz év után az ötödik olyan egyházfő lett, aki lemondott pozíciójáról – hivatalosan egészségügyi állapotára hivatkozva. A sajtóban és a Vatikánban többen sejtették azt, hogy a lemondáshoz részben köze lehet a Vatileaksnek, a volt pápa a találgatásokat azonban cáfolta. Leköszönésével utolsó lépésként még titkosította a Vatileaks-dossziét, aminek tartalmáról így csak ő és a három bíboros tudhatott.

XVI. Benedeket lemondása után a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa követte. Ő megválasztása után új vizsgálóbizottságot állított fel az IOR működésének ellenőrzésére.

Nem sokkal később még egy pénzmosási botrány robbant a Vatikánban, a második legfontosabb pénzügyi intézmény, az egyházi ingatlanvagyont ellenőrző Apostoli Szék Vagyonkezelőségénél (Apsa). Nunzio Scarano püspököt, az Apsa tagját pénzmosással vádolták meg. Őt, illetve egy brókert és egy volt titkosszolgálati ügynököt le is tartóztattak, a római ügyészség szerint ugyanis a trió 2012-ben kb. 20 millió eurót próbált repülőn Svájcba csempészni. A Reppublicának Becciu ügyével összefüggésben egyébként több vatikáni forrás is azt mondta, hogy Becciu lépései nem voltak ismeretlenek az egyház előtt: Nunzio Scarano már bíborosként hasonló módszereket használt a pénzek átmosására.

Ferenc pápa Nunzio Scarano esetére válaszul újabb szakmai bizottságot hozott létre, ekkor már nyolc fővel. Elsősorban jogi és gazdasági szaktudásuk alapján választották ki a tagokat, feladatuk pedig az volt, hogy reformokat ajánljanak a Szentszék gazdasági és igazgatási struktúrájának javítására.

Botrányok és reformok

Akkor a pápa rendeletet is kiadott, melynek célja a pénzmosás elleni harc volt. 2014-ben a történet utórengéseként az egyházfő leváltotta a Vatikán Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) szinte teljes körét, és új embereket nevezett ki (sajtóértesülések szerint egyébként az addigi tagok egymás közötti konfliktusa is oka volt a váltásnak). Az AIF élére a Szentszék jogi tanácsadója, Tommaso di Ruzza került, a pénzügyi információs hatóság feladatköre pedig továbbra is megmaradt: az IOR és a Vatikán nemzetközi pénzügyeit kellett felügyelnie.

Csakhogy 2020-ban aztán a Becciu-ügy vizsgálatának keretében Tommaso di Ruzzát is menesztette a pápa, ugyanis igazgatóként ő jegyezte aláírásával az államtitkárság minden pénzügyi lépését. Ferenc pápa az AIF egy részét is leváltotta, míg mások maguktól mondtak fel, mert nem értettek egyet azzal, hogy az egyházfő nem hosszabbította meg a mandátumát a szervezet addigi elnökének.

2020 májusában a pápai állam újabb reformokat hozott a pénzmosás megfékezésére. Mivel úgy vélték, az addig elfogadott pénzmosás elleni törvények nem voltak eredményesek, ezért létrejött az úgynevezett „Reform 2.0”. Miután a Pápai Gazdasági Titkárság éves jelentése alapján a vatikáni kasszában az akár 158 millió dollárnyit (kb. 49 milliárd forint) elérő hiány veszélye állt fent, Ferenc pápa több pénzügyi feladatot is átcsoportosított a titkárság kezébe. Ekkor derült ki az is, hogy a becslések szerint már akár félmilliárdra rúgó kasszahiány az említett londoni luxusingatlanhoz is köthető. Ekkor még két újítást vezettek be:

Június elején a pápa kiadott egy úgynevezett Motu proprio („a pápa saját kezdeményezése”) dokumentumot annak érdekében, hogy a Vatikán hatékonyabban kezelje az erőforrásokat és elősegítse az átláthatóságot: ennek tömör célja a Vatikán jelentése szerint a „racionalizálás, a gazdaságosság és az egyszerűsítés” volt.
Augusztusban pedig a Vatikáni Kormányzóság elrendelte, hogy a Vatikánhoz tartozó önkéntes szervezetek és jogi személyek számára kötelező a gyanús tevékenységek bejelentése a Pénzügyi Információs Hatóság felé.

A bíboros után

Becciu lemondására reagálva októberben a pápa öttagú felügyelőbizottságot is létrehozott a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére, és az azokhoz köthető információk védelmére. A felügyelőbizottság megalapítását szorgalmazta már a júniusban hatályba lépett gazdasági szabályzat, a Motu proprio dokumentum is, a bíboros esete azonban újabb löketet adott neki.

A hirtelen fellépést indokolta az is, hogy az Európa Tanács Moneyval-csoportja, a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni szakértői bizottsága szinte egy időben, szeptember 30-án érkezett a Vatikánba értékelni az ezeken a területeken tett intézkedéseket. A rutinellenőrzésnek számító látogatás 2012 óta az ötödik volt, a nemzetközi pénzügyi előírások betartását értékelte.

Ferenc pápa október 13-án foglalta össze a Moneyval látogatását, ami a Vatikán állítása szerint „konstruktív és együttműködő légkörben” zajlott. A Vatikán közleményében arról írt, hálásak a Moneyval munkájáért. A csoport látogatása után tartott ülésén a pápa azt mondta, új reformok kidolgozása is folyamatban van, az egyik következő lépés pedig a Moneyval értékelésének ismertetése és elfogadása lesz. Ez azonban még messze van, 2021-ben Strasbourgban üléseznek majd az üggyel kapcsolatban.

telex
Ez is érdekelhet:
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
2021-01-04 eltünési dátummal tette közzé a rendőrség a kisifú körözését Személyes adatok Név: DRIGÁN SÁNDOR SZEBASZTIÁN Nem:
  
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Nem incidens történt a Honvédelmi Minisztérium szerint. A déli határszakaszon életét vesztette egy katona csütörtökön – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya ...
  
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Szentendre polgármestere vizsgálatot rendelt el a videón látható kegyeletsértő állapotok miatt, illetve jelenleg is helyszíni szemlét tart a halottasházban. Csaknem a plafonig érnek a k...
  
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Botrány: Az EU köszöni, nem kér a kínai vakcinából
Gyászol Orbán Viktor
Kásler szerint Mátyás király csontjainak összerakása segíthet átvészelni a járványt
Mátyás király csontjainak összerakásáról beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki az egészségügyért is felelős. Az egyik k...
  
Óriási készültség: Fegyveres rablás Székesfehérváron
Információink szerint több TEK-es autó tűnt fel szirénázva a megyeszékhely utcáin. Egy felsővárosi autóalkatrészeket árusító üzletet raboltak ki hétfőn reggel Székesfehérváron....
  
Felejtsd el a csoda edzőket, csodaszereket - 45 kilót fogyott ez a férfi, pofon egyszerű volt
Ez a férfi megtalálta a megfelelő megoldást arra, hogy hatékonyan, és fokozatosan szabaduljon meg plusz kilóitól. Sok ember vágyakozik a fogyásra, karcsúsodásra, de kevesen vannak, akik t...
  
A vendéglátósok türelmét kéri az operatív törzs
Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű...
  
Müller Cecília: a második oltás beadását követően azért nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek
A magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak a jogkövető állampolgárok és a járványvédelmi intézkedések betartása miatt – mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Első...
  
Óriási botrány: Felmondása megírására kényszerítettek egy magyar nőt
Három nő ellen vádat emeltek Zalában, mert addig nem engedték távozni egy kolléganőjüket, amíg meg nem írta a felmondását – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az M...
  
Szlávik az oltóanyagokról: Nem szabad fanyalogni
Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, ...
  
Egy magyar rendőr és családja kér segítséget - nagyon szegény körülmények között élnek
Egy rendőrcsalád nagyon szegény és gondterhelt körülmények között él, most a Facebookon kérnek segítséget: "Kedves Zsaruellátó! Sokat gondolkodtam rajta, hogy írjak vagy ne írjak de...
  
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magya...
  
Egy 21 éves nő többször megrúgta és szidalmazta az ellátására érkező mentőszolgálat tagját
Többször megrúgta és szidalmazta az ellátására érkező mentőszolgálat tagját a 21 éves ludányhalászi nő. A Szécsényi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erő...
  
Ilyen történetet sem hallani mindennap: önbíráskodás, kabát ügy és egy bezúzott Opel Astra
Az oroszlányi nyomozók őrizetbe vették azt a férfit, aki az ismerősét megfenyegette és tőle vélelmezett pénzt követelt. A gyanú szerint a 44 éves férfi 2021. január 23-án este egyik ...
  
Migráns alagutat találtak a rendőrök, sőt 25 migránst el is fogtak
A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei terepkutatás során alagutat fedeztek fel Ásotthalom külterületén – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. A police.h...
  
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
Nagyobb baj is lehetett volna abból a manőverből, amit egy sofőr az M0-s autóúton végrehajtott, és amelyet egy Tesla oldalsó kamerája rögzített, majd eljuttatta a felvételt a bpiutosok.hu...
  
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
Fontos elvárásunk a portugál EU-s elnökséggel kapcsolatban, hogy becsületes közvetítők legyenek, hajtsák végre a költségvetési megállapodást és ne engedjenek a jogállamisági mechani...
  
Csak novemberben 117 ezer ember munkáját biztosították a járványügyi intézkedések
Mintegy 117 ezer turizmusban, szabadidő-ágazatban dolgozó munkájának megtartását segítette az adóelengedés tavaly novemberben - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium...
  
A magyarokat keresik az uniós országok, hogy megtudják, kivel kell beszélni a keleti vakcinák ügyében
Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában S...
  
Na végre: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul
A GKI konjunktúraindexe januárban érezhetően emelkedett. A járvány kezdete óta legmagasabb értékét érte el, de áprilisi zuhanásának még így is csak alig több mint felét dolgozta le....
  
A nagykanizsai 15 milliárdos sportcsarnokra tényleg nem lehet rosszat mondani - azt persze nem tudni ki használja majd
A városban jelenleg sincs profi elsőosztályú teremsport, ahogy azt sem tudni, mennyibe fog kerülni az aréna üzemeltetése az önkormányzatnak. Százmilliós nagyságú tételre tippeli az é...
  
Magyar autópályán egy német autóban, egy osztrák és egy orosz férfi melletük nyolc szír utas
A rendőrök az M6-os autópályán ellenőriztek egy osztrák rendszámú autót, melyben nyolc illegális migráns és két embercsempész utazott. Mint arról korábban beszámoltunk, az M6-os a...
  
Óriási havazás jön, de nyugalom aki elakad üljön át egy másik autóba!
Na jó ezzel nem szabad viccelni, hiszen sokan rekedtek a hóban abban a bizonyos pár napban, de most ismét óriási havazással riogatnak minket. Alapvetően tudjuk, hogy tél van, csak hóra nem ...
  
Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés
Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés a januártól bevezetett intézkedésekkel, amelyeknek köszönhetően az új otthont keresők mellett azok is segítséget kapnak, a...
  
Több tünetmentes fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba
Több kisgyerek is súlyos szövődményekkel került intenzív osztályra, olyanok, akiknek korábban tünetmentes koronavírus- fertőzésük volt - számolt be az RTL Klub Híradója. Csak a Hei...
  
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékának kiadásai „külön szabályozott módosítás nélkül is eltérhetnek az előirányzattól” – mondja ki a péntek este megjelent kormán...
  
Baj van: Leáll a kecskeméti Mercedes, a győri Audi egy műszakban folytatja
A kecskeméti Mercedes-gyár tíz napig szünetelteti a termelését, a győri Audi pedig két héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást a globális alkatrészhiány miatt, írja a ...
  
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Azt is mondta a 112-es segélyhívónak, hogy terrortámadásra készül. A gyanúsított letartóztatásban marad. Meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) annak a férfinak...
  
Elképesztő: Összeomlott Lajcsi felesége a razziától
Volt cége miatt érkeztek, papírokat foglaltak le az adóhatóság szakemberei. Mocsa-Boldogasszonypuszta — Újra átélte hat évvel ezelőtti rémálmát Galambos Lajos (59) felesége, Boglárk...
  
Elképesztő képek érkeztek a nemrég felfedezett migráns alagútról
A rendőrök 45 határsértővel, valamint egy embercsempésszel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Csongrád-Csanád megyében. Ezenkívül egy újabb alagutat is felfedeztek Ásotthalom kö...
  
Nemzetközi botrány: Obama üzenete, Trump veszített, de Orbán még nem
Az a fajt erős ember típusú vezetés, amit Trump képviselt, nem tűnik el a világból a 45. amerikai elnök távozásával - mondta elődje, Barack Obama. Aztán ki is fejtette kikre gondol. A ...
  
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
2021 tavaszán már megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a koronavírus elleni oltottság igazolására szóló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer működtetését. Az appl...
  
Óriási botrány: Palkovics benyújtotta lemondását, Orbán visszaszólt, hogy ezt felejtse el
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt sokáig a negyedik Orbán-kormány legerősebb embere, az elmúlt hónapokban a miniszterelnök viszont elkezdte visszavágni a jog...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
A Vatikán eddigi legnagyobb botránya egy eurószázmilliókkal zsonglőrködő bíboros miatt
Évek óta nyomoznak, de most robbant ki igazán a vatikáni kasszában félmilliárd eurós hézagot okozó bíboros botránya, aminek letartóztatások, kirúgások kövezik útját, és még nem látszik, hol lesz a vége. Ferenc pápa a megválasztása óta a transzparenciáról, mint elérendő célról beszél, bizottságokat vált le és hoz létre, a Vatikánban ennek ellenére újra és újra felüti a fejét egy-egy sikkasztási botrány. Mi ez az egész Becciu bíboros ügyével? Milyen változtatásokat hozott Ferenc pápa megválasztása? Kik figyelik a Vatikán pénzét?

„Ez az egész szürreális. Egészen tegnapig úgy éreztem, hogy a pápa barátja vagyok, a leghűségesebb végrehajtója”

- mondta lemondása napján szeptember végén a Vatikán egyik legnagyobb pénzügyi botrányának főszereplője, Giovanni Angelo Becciu bíboros. A koronavírus-járvány kellős közepén robbant a Becciu bíboros körüli félmilliárd eurós (kb. 182 milliárd forint) sikkasztási ügy, ami a Ferenc pápa alatt kiderülő botrányok közül az eddigi egyik legnagyobb dél-olaszországi maffiás szállal, londoni luxusingatlannal, Prada-táskával és egy újra felszínre kerülő pedofilváddal. Ferenc pápa megválasztása óta zászlajára tűzte a korrupció elleni küzdelmet, de a zűrös pénzügyeket eddig nem sikerült orvosolnia.

Casus Becciu

2019-ben közel félmilliárd euró eltűnése miatt indítottak belső vizsgálatot a Vatikánban. A vizsgálatok után felfüggesztették többek között a Vatikán kormányaként ismert szentszéki államtitkárság két vezető beosztású tagját, idén júniusban a vatikáni csendőrség őrizetbe vett, majd kilenc nap után elengedett egy olasz brókert, szeptember 24-én pedig lemondott Becciu bíboros, aki 2011 és 2018 között az államtitkárság harmadik számú vezetője volt. Lemondása után vatikáni és olasz ügyészségi vizsgálatok indultak, az MTI szerint október közepéig tíz Vatikánban dolgozó egyházi személy és olasz vállalkozó ellen. Azóta sorra kerültek elő az olasz lapokban a Becciuhoz köthető feltételezett visszaélések, hivatalosan vádemelés azonban még nem volt a férfi ellen.

A volt bíborosról az olasz lapok szerint kiderült, hogy korábban több olyan ügyletet is folytatott, amikben a szentszék nevében vásárolt ingatlanokat, valóban közel félmilliárd eurós hiányt okozva ezzel a kasszában.

Az egyik ilyen jelentős vásárlás egy londoni luxusépülethez kötődött, amit közel 160 millió euróért vettek meg, a banki hitelt pedig egy svájci számlára vették fel hozzá. Arra a svájci számlára, amin az úgynevezett Péter-filléreket, vagyis a világ minden részéből a Vatikánba érkező pénzadományokat tartják. 2019-ben Becciu neve egy másik ingatlan esetében is felmerült, amikor vatikáni hitelből felvásároltak egy kórházat. A csődbe ment római IDI kórházat 2015-ben vásárolta meg egy szervezet a vatikáni banktól kölcsönvett pénzzel, az európai szabályozásokat megsértve. Később Becciu többször is tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

A bíboroshoz köthető tranzakciókról a Vatikán nyomozása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy azokat senki nem felügyelte. Ahogy olasz lapok szerint az is, hogy a szálak több brókeren és olasz üzletemberen át egészen a camorráig, a dél-olaszországi maffiáig elvezettek: a bíboros az egyik vatikáni szerződést állítólag olyan emberrel intéztette, aki több szálon is kötődött a nápolyi maffiához. Az olasz bűnszövetkezet megjelenése egyébként nem először jelentett problémát Ferenc pápa ideje alatt, az egyházfő nem sokkal Becciu lemondása előtt, szeptember közepén hívott össze konferenciát „Mária felszabadítása a maffiából” címmel, ahol tanácsadó szervezetet állított fel, hogy megakadályozzák, hogy a maffia és a tiltott bűnszervezetek visszaéljenek Szűz Mária képével.

Becciu egyre kibontakozó üzletei között előkerültek offshore számlák és átláthatatlan bizniszek is, köztük kiderült például, hogy a vatikáni kincstár egészét egy Enrico Crasso nevű, angolai olajbizniszekben érintett bankárra bízta. Crasso adóparadicsomokon és offshore számlákon át utaztatta a vatikáni pénzeket, amiknek egy része állítólag többször is Becciu bátyjának a cégénél landolt vissza nem térítendő segély formájában: egy 2015-ös tűz után Becciu bátyja például mind a vatikáni támogatást, mind a biztosító fedezetét zsebrevágta ugyanazért a kárért. A pénzek jelentős részét a Péter-fillérekhez hasonlóan eredetileg humanitárius célokra szánta az egyház.

Egy másik angolai bankáron keresztül kaphatott a Vatikán pénzéből Becciu másik testvére, Mario Becciu professzor is. A pszichológiát tanító férfi egy interjúban beszélt arról, hogy Becciu bíboros egyik barátjaként ismerte meg az angolai férfit, aki nagyra értékelte a sörgyártási ambícióit, ezért „úgy döntött, támogatni fogja a projektet, így szerződést kötöttünk”. Mario gyártotta ezután a Birra Pollicinát, egy olyan sört, ami a Reppublica szerint piaci forgalomba sem került.

A Becciu-ügy felgöngyölítése tehát még tart, de vallási és vatikáni szakértők – például a Cruxnownak nyilatkozó John Allen – is úgy érzékelték, Ferenc pápa mintha „türelmét vesztette volna a pénzmosás miatt”, amit szerintük legjobban

a Vatikánban ritkán látható szankció, a bizalomvesztés és pozícióból való elbocsátás mutatott.

Miután Becciut a pápa bizalmatlanság miatt megfosztotta bíborosi posztjától, és kitették a Szentek Ügyeinek Kongregációjának éléről, amit 2018 óta vezetett, a férfi másnap már ártatlanságáról beszélt sajtótájékoztatóján. Tagadta azt is, hogy családtagjaihoz juttatott volna pénzt vagy hogy a Vatikánba érkező adományoknak köze lett volna a londoni bizniszhez. Az ellene felhozott vádakat szürreálisnak nevezte, illetve azt is kijelentette, hogy „kész lesz perelni az állítások miatt”.


Egy árva eurót sem

Október közepén gyakorlati lépés is történt a Becciu-ügy nyomozásában, ahogy arról írtunk, letartóztatták a lemondott bíboros bizalmasát, Cecilia Marognát, aki ellen a Vatikán korábban az Interpolon keresztül adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Marogna a CNA információi szerint Becciu támogatásával közel 600 ezer eurót (kb. 219 millió forintot) forgathatott át egy általa alapított szlovéniai nonprofit vállalkozáson keresztül. Marogna hivatalosan humanitárius akciókra kapott pénzt a Vatikántól, a gyakorlatban azonban Prada- és Chanel-táskákra és egyéb luxuscikkekre költötte az összegeket. Marogna később azzal érvelt, ezeket mindössze az üzlet érdekében, „kooperációs kapcsolatok létrehozására” használták fel.

Lebukása után Marogna a helyi sajtónak azt mondta, Becciu „mindössze 500 ezer eurót fizetett” neki, azonban jogsértést ezzel szerinte egyikük sem követett el. Tagadta azokat az állításokat, hogy Becciu szeretője lenne, az olasz Corriere della Serának pedig úgy nyilatkozott, hogy ő csupán egy „politikai elemző és hírszerzési szakértő, akinek kiterjedt afrikai és közel-keleti kapcsolati hálója van”, és aki azt a feladatot kapta, hogy a Vatikán külföldön tartózkodó képviselőit védje. Marogna egyébként a sajtóban ugyanazzal a mondattal védekezett a vádak ellen, mint lemondása másnapján Becciu bíboros:

„Nem loptam egy árva eurót sem.”

A nőnek később a vatikáni ügyészség előtt kell majd sikkasztás vádjával felelnie. Gyanúsítják emellett több visszaéléssel, illetve bűnrészesként is a Becciu-ügyben.

Egy pedofilügy is újra előkerült

Becciu botrányának robbanása után új értelmet nyert az is, hogy a korábban pedofilbotrányba keveredett George Pell bíboros szeptember végén visszalátogatott a Vatikánba. Az olasz lapok szerint nem kizárt, hogy a pápa azért hívta vissza Pellt, hogy kikérje véleményét a Becciu-ügyben, hiszen a volt bíboros korábban Pell helyettese volt, folyamatos rivalizálásuk pedig újra felszínre került.

Ferenc pápa 2014-ben hozta létre a Pápai Gazdasági Titkárságot, melynek feladata a pénzügyi reformok végrehajtásának felügyelete, illetve a Vatikán gazdasági és igazgatási ügyeinek koordinálása lett. Emellett ki kellett dolgozniuk a Vatikán éves költségvetésének irányelveit, valamint egy új, pénzügyre vonatkozó gazdasági kézikönyvet, ami 2015-ben lépett életbe. Ennek a titkárságnak került először élére George Pell bíboros, helyettese pedig Becciu lett.
Pellnek később le kellett mondania, a Vatikán ugyanis menesztette őt, miután haza kellett térnie hazájába, Ausztráliába, hogy az ottani ügyészség elé álljon pedofília vádjával. Pell 13 hónapot töltött börtönben, 2018-ban ő volt a legmagasabb rangú egyházi személy, akit pedofília miatt elítéltek. A bíborost a melbourne-i esküdtszék és a fellebbviteli bíróság is bűnösnek találta az ügyben, 2020-ban azonban Ausztrália legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte az addigi ítéleteket, és Pellt felmentették a vádak alól.

Miután Becciu ügye mentén az olasz sajtó újra vizsgálni kezdte Pell bíboros botrányát is, azzal gyanúsították meg Becciut, hogy korábban kenőpénzt fizetett egy ausztrál tanúnak Pell szexuális zaklatása ügyében, ezzel befolyásolva az ítéletet. A vádat Becciu kétszer is tagadta, illetve a Pellt perlő ausztrál felperes is elutasította, a bíboros ügyvédje viszont vizsgálóbizottságot kért a szál kivizsgálására.

A Vatileaks és kétezertizenhárom

Már Ferenc pápa megválasztása előtt, az elmúlt évtizedben is számos botrány rázta meg a Vatikánt és voltak, akik Becciu konkrét előképét is látták már egy másik bíboros bukásában. 2012 elején XVI. Benedek pápa komornyikja, Paolo Gabriele bizalmas vatikáni iratokat, köztük magánleveleket és belső jelentéseket szivárogtatott ki a sajtónak (az ebből kirobbanó botrány híresült el később Vatileaks néven). A dokumentumok egy része szexuális zaklatásokról és visszaélésekről, esetenként gyermekmolesztálási ügyekről szólt, míg másik részük az egyházi pazarlásra, a bíborosok közötti belháborúra és a vatikáni korrupcióra irányította a fókuszt.

A pápa 2012 áprilisában háromtagú bizottságot állított fel (három bíboros részvételével), és a Vatikánban belső vizsgálatok indultak. A nyomozások során például a Vatikán egyetlen bankjának nevezett IOR (Vallási Műveletek Intézete) elnöke, Ettore Gotti Tedeschi ellen pénzmosás gyanújával indítottak vizsgálatot, végül le kellett mondania.

A Vatileaks kirobbanása utáni évben aztán XVI. Benedek hatszáz év után az ötödik olyan egyházfő lett, aki lemondott pozíciójáról – hivatalosan egészségügyi állapotára hivatkozva. A sajtóban és a Vatikánban többen sejtették azt, hogy a lemondáshoz részben köze lehet a Vatileaksnek, a volt pápa a találgatásokat azonban cáfolta. Leköszönésével utolsó lépésként még titkosította a Vatileaks-dossziét, aminek tartalmáról így csak ő és a három bíboros tudhatott.

XVI. Benedeket lemondása után a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa követte. Ő megválasztása után új vizsgálóbizottságot állított fel az IOR működésének ellenőrzésére.

Nem sokkal később még egy pénzmosási botrány robbant a Vatikánban, a második legfontosabb pénzügyi intézmény, az egyházi ingatlanvagyont ellenőrző Apostoli Szék Vagyonkezelőségénél (Apsa). Nunzio Scarano püspököt, az Apsa tagját pénzmosással vádolták meg. Őt, illetve egy brókert és egy volt titkosszolgálati ügynököt le is tartóztattak, a római ügyészség szerint ugyanis a trió 2012-ben kb. 20 millió eurót próbált repülőn Svájcba csempészni. A Reppublicának Becciu ügyével összefüggésben egyébként több vatikáni forrás is azt mondta, hogy Becciu lépései nem voltak ismeretlenek az egyház előtt: Nunzio Scarano már bíborosként hasonló módszereket használt a pénzek átmosására.

Ferenc pápa Nunzio Scarano esetére válaszul újabb szakmai bizottságot hozott létre, ekkor már nyolc fővel. Elsősorban jogi és gazdasági szaktudásuk alapján választották ki a tagokat, feladatuk pedig az volt, hogy reformokat ajánljanak a Szentszék gazdasági és igazgatási struktúrájának javítására.

Botrányok és reformok

Akkor a pápa rendeletet is kiadott, melynek célja a pénzmosás elleni harc volt. 2014-ben a történet utórengéseként az egyházfő leváltotta a Vatikán Pénzügyi Információs Hatóság (AIF) szinte teljes körét, és új embereket nevezett ki (sajtóértesülések szerint egyébként az addigi tagok egymás közötti konfliktusa is oka volt a váltásnak). Az AIF élére a Szentszék jogi tanácsadója, Tommaso di Ruzza került, a pénzügyi információs hatóság feladatköre pedig továbbra is megmaradt: az IOR és a Vatikán nemzetközi pénzügyeit kellett felügyelnie.

Csakhogy 2020-ban aztán a Becciu-ügy vizsgálatának keretében Tommaso di Ruzzát is menesztette a pápa, ugyanis igazgatóként ő jegyezte aláírásával az államtitkárság minden pénzügyi lépését. Ferenc pápa az AIF egy részét is leváltotta, míg mások maguktól mondtak fel, mert nem értettek egyet azzal, hogy az egyházfő nem hosszabbította meg a mandátumát a szervezet addigi elnökének.

2020 májusában a pápai állam újabb reformokat hozott a pénzmosás megfékezésére. Mivel úgy vélték, az addig elfogadott pénzmosás elleni törvények nem voltak eredményesek, ezért létrejött az úgynevezett „Reform 2.0”. Miután a Pápai Gazdasági Titkárság éves jelentése alapján a vatikáni kasszában az akár 158 millió dollárnyit (kb. 49 milliárd forint) elérő hiány veszélye állt fent, Ferenc pápa több pénzügyi feladatot is átcsoportosított a titkárság kezébe. Ekkor derült ki az is, hogy a becslések szerint már akár félmilliárdra rúgó kasszahiány az említett londoni luxusingatlanhoz is köthető. Ekkor még két újítást vezettek be:

Június elején a pápa kiadott egy úgynevezett Motu proprio („a pápa saját kezdeményezése”) dokumentumot annak érdekében, hogy a Vatikán hatékonyabban kezelje az erőforrásokat és elősegítse az átláthatóságot: ennek tömör célja a Vatikán jelentése szerint a „racionalizálás, a gazdaságosság és az egyszerűsítés” volt.
Augusztusban pedig a Vatikáni Kormányzóság elrendelte, hogy a Vatikánhoz tartozó önkéntes szervezetek és jogi személyek számára kötelező a gyanús tevékenységek bejelentése a Pénzügyi Információs Hatóság felé.

A bíboros után

Becciu lemondására reagálva októberben a pápa öttagú felügyelőbizottságot is létrehozott a Szentszék és Vatikán Állam bizalmas gazdasági és pénzügyi tevékenységének ellenőrzésére, és az azokhoz köthető információk védelmére. A felügyelőbizottság megalapítását szorgalmazta már a júniusban hatályba lépett gazdasági szabályzat, a Motu proprio dokumentum is, a bíboros esete azonban újabb löketet adott neki.

A hirtelen fellépést indokolta az is, hogy az Európa Tanács Moneyval-csoportja, a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni szakértői bizottsága szinte egy időben, szeptember 30-án érkezett a Vatikánba értékelni az ezeken a területeken tett intézkedéseket. A rutinellenőrzésnek számító látogatás 2012 óta az ötödik volt, a nemzetközi pénzügyi előírások betartását értékelte.

Ferenc pápa október 13-án foglalta össze a Moneyval látogatását, ami a Vatikán állítása szerint „konstruktív és együttműködő légkörben” zajlott. A Vatikán közleményében arról írt, hálásak a Moneyval munkájáért. A csoport látogatása után tartott ülésén a pápa azt mondta, új reformok kidolgozása is folyamatban van, az egyik következő lépés pedig a Moneyval értékelésének ismertetése és elfogadása lesz. Ez azonban még messze van, 2021-ben Strasbourgban üléseznek majd az üggyel kapcsolatban.
 Forrás: telex
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Segíts egy megosztással - eltűnt 8 éves kisfiút keres a rendőrség
Meghalt a magyar határnál egy katona - vizsgálat indult
Vizsgálat indult - Plafonig állnak a nyitott koporsók a szentendrei halottasházban
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
Elképesztő: Összeomlott Lajcsi felesége a razziától
Kiderült, mikortól vezethetik be a vakcinaútlevelet
Botrány: Az EU köszöni, nem kér a kínai vakcinából
Óriási botrány: Dúró Dóra: feljelentem magam - lemond mentelmi jogáról
Gyászol Orbán Viktor
Máshol már kötelező az FFP2 maszk - mi történik ha itthon is kötelező lesz?
Óriási bejelentés: A kormány elrendelte egy vakcinagyár felépítését Debrecenben
Mire kiért a TEK, fejbe lőtte magát egy férfi Budapesten
Magyar sikertörténet: Mészáros Lőrinc ahogy még nem láttad - közel 20 focicsapat van már a köreiben
Migráns alagutat találtak a rendőrök, sőt 25 migránst el is fogtak
Csúnya baleset: totálkárosra tört egy Mustang Nyíregyházán
Hivatalos: Lesz védettséget igazoló kártya
Fidelitas: Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára megjeleníti a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok minden gátlástalan tulajdonságát
Fidesz: Szégyen, amit a baloldal művel.. ha a Gyurcsány-párton múlt volna....
Na végre: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul
Botrány: Pert vesztett Kásler Miklós tárcája
Varga Judit keményen üzent portugál EU-s elnökségnek
19 államtitkár kapott milliós prémiumot tavaly
Fidesz: Megkérjük a Gyurcsány-pártot, hogy fejezze be a hazudozást
Különös kormányrendelet jelent meg péntek este - a veszélyhelyzetben hozott rendelete eltérhet a törvénytől
Orbán: A baloldali megszorító politika helyett másfajta válságkezelést választottunk
Sikkasztás: elvitték a rendőrök egy magyar település polgármesterét
Lesz vakcinaútlevél: plasztik kártya bizonyítja majd a védettséget
Orbán a következő ciklusban több időt fordítana arra, hogy hajlékonyabb legyen a nyelvünk
Hivatalos: lélegeztetőgépeket adunk ajándékba Ukrajnának
Miközben sorra dőlnek be a vállakozások, milliárdokkal tömi saját cégeit a kormány
Több tünetmentes fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba
Kiderült tervezik-e visszaállítani az idősek vásárlási sávját
Elképesztő képek érkeztek a nemrég felfedezett migráns alagútról
Müller Cecília: a második oltás beadását követően azért nagyobb fájdalmak is jelentkezhetnek
Óriási havazás jön, de nyugalom aki elakad üljön át egy másik autóba!
Szóltak a férjnek, hogy búcsúzzon el 34 éves feleségétől és születendő kislányától
Orbán: több mint tíz éve nyomom az ipart...
Új tévécsatornát indít Mészárosné Kelemen Beatrix cége
1900 vakcina veszett oda, mert egy takarító véletlen kihúzta a fagyasztót
Sósavval öntötte le az orvosát és a rendőröket egy idős magyar asszony
Botrány: 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében
Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés
Mészáros pert indított egy portál ellen, íme a részletek
Müller Cecília elárulta, hogy a beoltottaknak be kell-e tartaniuk a járványügyi előírást
14 Mészáros-hotel kapott felújítási támogatást összesen 17,7 milliárd forint értékben úgy, hogy közben elbocsátotta munkavállalói felét
Nemzetközi botrány: Obama üzenete, Trump veszített, de Orbán még nem
Elkorhadt fa dőlt a kocsira, négyen meghaltak, mégsem találtak felelőst
Előkerült a videó az M0-s autóúton történt hihetetlen jelenetről
Németh Szilárd: továbbra is nagyon nagy a nyomás a magyar határon
A kormány már tíz éve családközpontú kormányzást folytat
Beindult a törvénygyár - 27 új törvényjavaslat, jó tudni mik ezek
Népszava: nem a magyar, hanem az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V
Orbán Viktor szerint a második hullámot sikerült megfékezni
Jogilag rendben van, hogy Schobert Norbi magánnyomozót állít a kommentelőkre
Rendőrök oszlatták fel a tömeget a Madách téren
Óriási bejelentés: béremelést kapnak a háziorvosok
Müller Cecília oktatófilmet küld a háziorvosoknak, nem is akármilyet
Leszedette az uniós zászlókat egy csongrádi falu polgármestere
Elképesztő: Összeomlott Lajcsi felesége a razziától
Az oroszok hirdetésben promózzák, hogy itthon engedélyezték a Szputnyik-vakcinát
Fontos döntés született a Quaestor-károsultak ügyében
Ukrajna vörös zónába sorolta Magyarországot - mutatjuk ez mit jelent
Benkő: a járványhelyzetben is folytatni kell a haderőfejlesztési programot...garantálni kell a magyarok biztonságát
Müller Cecília reagált a vádakra: Nincs dublőröm, én voltam az...
Elképesztő élő adásban: félrelökte egy férfi az M1 tudósítóját
Müller Cecília: tanulmányozzuk a brit mutánst, beépítjük a magyar vakcina fejlesztésébe
Oszd meg Te is - kiadatás ellen küzdenek Angliában, Magyarországon unokázós csalás miatt keresik őket
Müller Cecília: semmiképpen nem lazíthatunk a járványügyi szabályokon
A magyarokat keresik az uniós országok, hogy megtudják, kivel kell beszélni a keleti vakcinák ügyében
Óriási botrány: a Parlament lerohanásával fenyegetőzött egy magyar férfi
Óriási botrány: Felmondása megírására kényszerítettek egy magyar nőt
Orbán Viktor megszólalt a vakcinaútlevélről és annak előnyeiről
Már tesztelik is a járványútlevelet
Óriási készültség: Fegyveres rablás Székesfehérváron
Közzétették a hivatalos listát: ezek az államtitkárok kaptak milliós prémiumot tavaly
ThePost
COPYRIGHT © 2021. minden jog fenntartva - Impresszum