A Fidesz nem segít a gazdáknak: Akkora a baj, hogy egy fontos termény teljesen eltűnhet az Alföldről

Erre nem jut pénz.

Százmilliárdos károk a szárazság miatt a mezőgazdaságban, az öntözés bürokratikus akadályok miatt sem fejlődik — nyilatkozta az Átlátszónak egy gazdálkodó.

Csongrád-Csanád megyében úgy számolnak, a kukoricát az afrikai cirok válthatja, miközben úgy védik a talajt, hogy azt nem szántják.

Akkora már a szárazság, hogy a porzó útra azt lehet hinni, hogy valami ég és füstöl a hőségben. A tavasz óta tartó szárazság óriási károkat okoz a természetben és a mezőgazdaságban is, akkorát, hogy a kormány számításai szerint június legvégére a

300 000 hektárt is meghaladta az aszálykár,

a kiesett termés értéke százmilliárdokban mérhető.

A kormány arról is beszélt, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja. De ahogy erre a mezohir.hu rámutat, ez

már veszett fejsze nyele.

“Nagyon-nagyon bürokratikus a vízjogi engedélyek beszerzése. De technológiailag is, mert az elmúlt ötven évben irgalmatlan mennyiségű csatorna lett beszántva, megszüntetve, tehát ezeknek az újbóli kialakítása, karbantartása, ez is egy rendkívül erőforrás-igényes feladat”

— magyarázta Földi László, az Agroplanta Kft. ügyvezetője.

Az öntözés fejlesztésére szánt 50 milliárd forint 2016 óta nem fogyott el, miközben csak a Lázár János vezette Ménesbirtok

23 milliárdot költhet öntözésfejlesztésre.

“Én úgy gondolom, hogy nálunk el lesz felejtve a kukorica.10-12 évvel ezelőtt még 5-600 hektáron termeltük a kukoricát, utána visszavettük egy-kétszáz hektárra, de most meg minimálisan tényleg ilyen 40-50 hektár kukoricánk van, de szerintem meg fogunk szabadulni attól is”

— nyilatkozta a gazdálkodó.

A cégvezető azt is mondta, a kukoricát afrikai cirokkal váltják:

“Tápanyagban pedig szinte megegyezik a kukoricával. Egyelőre még közel sem terjedt el annyira, mint a kukorica, de én úgy gondolom, hogy évről évre egyre nagyobb vetésterületet fog pont emiatt, hogy kicsit szívósabb növényt szerezni. Az állattartóknak meg kell barátkozni vele, de szerintem ez előbb-utóbb tényleg évről évre több hektárba fog jelentkezni, nemcsak nálunk, hanem egész Európa nagy részén, ha tovább melegszik az éghajlat”

(via atlatszo.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....