Szociális válsághelyzet Magyarországon - eljött amitől féltünk

Katasztrófára figyelmeztetik a kormányt.

Hétfőn közös sajtótájékoztatón jelentette be a hatpárti ellenzék, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik a szociális válsághelyzet miatt.

Hajnal Miklós, a Momentum képviselője elmondta, a közös sajtótájékoztató apropója, hogy az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik. Hozzátette: ezt kötelessége a házelnöknek összehívnia. Mint mondta, az ülést a magyar gazdasági helyzet és Magyarország általános állapota miatt kezdeményezik.

“A Momentum azt látja, hogy lassan három hete – amikor a fideszes parlamenti többség a KATA-törvény módosítását megszavazta -, akkor egyértelművé tették azt is, hogy a megszorítások kora következik be Magyarországon”

— hangsúlyozta Hajnal, hozzátéve, hogy a több százezer katás kisvállalkozó kicsinálása volt az egyik első jele annak, hogy a kormány a választási osztogatást illetve az elhibázott gazdaságpolitikát a magyar emberekkel és a kisvállalkozói középosztállyal fizettetné meg.

A politikus emlékeztetett Orbán cinizmusára is, és felidézte, hogy a miniszterelnök a katás vállalkozókat “adócsalóknak” nyilvánította, a hídon demonstrálókat pedig “narkósoknak” nevezte. Majd utalt Orbán Kossuth Rádióban elhangzott kijelentésére is, miszerint “aki nem tudja kifizetni a rezsit, az keressen több pénzt”.

A politikus elmondta, egy ésszerűbb KATA-törvény kidolgozására van szükség, amit kezdeményezni is fognak.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció politikusa elmondta: Orbán Viktor hazudott a magyaroknak, hiszen azt mondta, amíg ő a miniszterelnök marad a rezsicsökkentés. Majd a választások után nem sokkal kiderült az ordas nagy hazugság és a valóság, hogy nem rezsicsökkentésbe, hanem rezsiemelésbe és minden idők legnagyobb megszorító csomagjának végrehajtásába kezdet az Orbán-kormány.

“A Demokratikus Koalíció szerint egyszerűen vérlázító az, hogy amikor a magyar családokat minden idők legnagyobb orbáni inflációja sújtja, akkor egész egyszerűen ez a kormány egy tollvonással eltörli a rezsicsökkentést”

— hangsúlyozta Kálmán Olga, majd hozzátette: éppen ezért a DK egy határozati javaslatot nyújtott be, melynek értelmében felszólítják és a kormányt és követelik, hogy

azonnal vonják vissza a rezsiemelést és azonnal állítsák meg és vonják vissza az elektromos áram árának duplájára emelését, és vonják vissza gáz árának hétszeres emelését.

Kálmán Olga közölte: Magyarország Nyugat-Európában is világrekorder lett a hétszeres gázáremeléssel. Hozzátette, ki kell dolgozni annak a rendszerét, hogy hogyan lehet a családokat segíteni rezsicsökkentéssel, ami még gazdaságilag is fenntartható.

“Azt mondja a miniszterelnök, hogy aki nem tudja kifizetni a számláját, az keressen többet?!”

— tette fel a kérdést Kálmán Olga, reagálva a kormányfő cinikus és pökhendi kijelentéseire.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa elmondta, hogy Magyarországot ma brutális élelmiszerválság sújtja. Emlékeztetett, hogy egy tipikus bevásárlás 30 ezer forinttal drágult, majd hozzátette, “de hol van még a vége?”. A politikus a megélhetési válság mellett kiemelte a klímakatasztrófa kérdését, amiről – mint mondta – Orbánék 12 éve nem vesznek tudomást.

“Az tehát a helyzet, hogy Magyarországon az élelmiszerellátás veszélybe került a pusztító aszály miatt és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt”

— mutatott rá Tordai Bence.

A politikus közölte, a kormány teremtse meg az élelmiszerönrendelkezés feltételeit és tegye elérhető árúvá az élelmiszereket, támogassa alacsonyabb áfakulccsal az alapvető élelmiszereket, a helyben előállított élelmiszereket és vezesse vissza a 2016-ban megszüntetett stratégiai élelmiszer-tartalékot.

Kunhalmi Ágnes, a MSZP politikusa hangsúlyozta: a válságban nem lehet tovább súlyosbítani a magyar családoknak és a magyar embereknek a terheit. Mint mondta, tekintettel kellene lenni az egyébként is nehéz helyzetre, nem pedig még tetézni a bajt. Kunhalmi emlékeztetett: a kormány nem mondott igazat nagyon sok dologban, amivel választást nyert.

“Úgy is fogalmazhatnék, hogy a választási kommunikációjuk sok tekintetben hazugságra épült”

— mondta Kunhalmi Ágnes, aki hozzátette, hazudtak a rezsivel kapcsolatban, hazudtak a katával kapcsolatban, mégis van adóemelés. Hazudtak a stabilitással kapcsolatban és bizony hazudtak a háborúval kapcsolatban is, mert az ellenzék megszavazta Orbán Viktornak a békenyilatkozatát. A politikus közölte: a kormány erkölcsileg megbukott és erkölcsileg illegitimmé vált.

“Az MSZP határozati javaslata az otthonszigetelésről, az épületek és a lakóépületek korszerűsítéséről és szigeteléséről szól. Stratégia ágazat lesz a következő években – és azzá kell tenni – a lakóotthonoknak a korszerűsítését. Indítson tehát a magyar kormány lakossági épületszigetelési programot”

— hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, a kormány ne harcoljon az Európai Unióval, hanem hívja le a forrásokat.

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője szintén a súlyos megélhetési válságra hívta fel a figyelmet, amivel kapcsolatban elmondta, Magyarországon 27 százalékos rekord áfát fizetnek az emberek az alapvető élelmiszerekre, az energiahordozókra, és mindenre ami az elmúlt időszakban brutálisan megdrágult. Mint elmondta, a Jobbik javaslatában radikális áfacsökkentést kér és erre szólítja fel a kormányt.

Az energiaárakkal kapcsolatban elmondta, a kormány lényegében a 27 százalékos áfával a lehető legnagyobb adót szedi be, az egyébként majdnem a legmagasabb európai ár után. A politikus ismertette, javaslatukban

azt kérik a kormánytól, hogy a víz, gáz, valamint a villany, áram és a tűzifa vonatkozásában áfabevételeiről mondjon le.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....