Hivatalos: Pert nyert a tankerülettel szemben a veszélyes munkakörülményeket elutasító tanár

Példaértékű.

Pert nyert a tankerület ellen Ritecz Szilvia pécsi kerámiatanár, akit azután rúgtak ki, hogy szót emelt a rákényszerített veszélyes munkakör miatt — számolt be róla a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete honlapja, a Ne dolgozz ingyen.

A döntés szerint a munkáltatóknak veszélyhelyzetben is be kell tartaniuk a munkavédelmi és egészségügyi előírásokat, ezek hiányában a dolgozó jogszerűen tagadhatja meg a munkát.

Ritecznek a koronavírus-járvány első hulláma idején olyan fertőtlenítőszerrel kellett dolgoznia, aminek a használatához nem kapott korábban képzést, sem megfelelő védőfelszerelést. Emiatt a gyártó által előírtnál jóval veszélyesebb körülmények között kellett dolgoznia, jelentősen nagyobb kitettséget szenvedett el. Az esettel kapcsolatban a tanár tapasztalatait is megosztotta:

“A vegyszer rövidesen marni kezdte a szemem, és köhögési rohamot okozott, ezért a műhelyből elhoztam a kerámiák mázolásánál viselt maszkot, és abban fejeztem be a munkát. Kifelé menet lefényképeztem a nagy flakont, amiből a szórófejes flakonokat utántöltötték, és otthon utánanéztem a használt szernek. Ekkor ijedtem meg csak igazán, mert többek közt az szerepelt a leírásban, hogy ha zárt térben használják, minden 5 négyzetméternyi lefertőtlenített felület után 5 perc szünetet kell tartani egy átszellőztetett helyiségben.

Ehhez képest én öt alig szellőztetett termet törölgettem végig egyhuzamban”.

A PDSZ az ügyben panaszt tett, aminek után már a veszélyes munkát szakemberekkel végeztette a tankerület, azonban Ritecz hiába kérte, hogy helyezzék át más munkakörbe,

a munkáltató egyszerűen kirúgta, azonnali hatállyal, a koronavírus-járvány idején, mikor munkahelyek tömegei szűntek meg, és százezreknek kellett súlyos megélhetési nehézségekkel szembenézniük.

Felmondását a tanár nem írta alá, ügyében a szakszervezet által biztosított ügyvéd képviselte a két éven keresztül elhúzódó ügyben, mire döntést hoztak az ügyében.

Az elsőfokú ítélet kitér az alkalmazott vegyszer jellemzőire, miszerint 68 százalékos alkoholtartalom mellett egészségre káros alkoholsemlegesítő szert tartalmaz, ennek megfelelően alkalmazása esetén “alkoholoknak ellenálló anyagból készült védőkesztyű használata szükséges; a légzésvédelem miatt AP2 vagy ABEK-P2 szűrőbetéttel ellátott légzésvédő félálarc; a szembe kerülés lehetősége miatt oldalt zárt, gumipántos vegyszerálló védőszemüveg; nagy mennyiségi felhasználás esetén akár védőruházat”.

A szakszervezet szerint a jelenlegi ítélet amellett, hogy milliós nagyságrendű kártérítéssel jár, precedenst is teremt.

“Egyértelművé teszi minden munkaadó számára, hogy csak a munkavédelmi előírásokat betartva járhatnak el, akár járványügyi vészhelyzet van, akár nincs”

— írták bejegyzésükben.

“Igenis, érdemes kiállni az igazunkért! A döbbenetes körülmények között meghurcolt pécsi keramikusoktató nem hagyta annyiban: kiállásának köszönhetően most mindannyiunknak jobb lesz valamennyivel! Köszönjük neki!”

— írta Facebook-oldalán a PDSZ.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen