Megáll az ész: A helyettes államtitkár arra biztatta a tanárokat, hogy...

Szerinte pedagógus nem lehet elkeseredett ember.

A jövőbe vetett hit optimizmusára biztatott hétfőn reggel Szabadkán Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a 26. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitóján elmondott beszédében – közölte az MTI.

Szilágyi Péter kiemelte, a szabadkai pedagógus-továbbképzés jól példázza azt az együttműködést, amelyet a magyar kormány a nemzetpolitika világában elgondolt, azt az üzenetet közvetíti, hogy az országokat a határok ugyan elválaszthatják, de

a nemzet egysége

képes az így keletkező távolságokon is felülemelkedni. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájában arra törekszik, hogy áthidalják a nehézségeket és cselekvően összefogjanak, hogy megőrizzék kultúránkat, nyelvünket és közösségeinket. Ezekben a törekvésekben a pedagógusok is kiveszik a részüket, hiszen kultúrát, nyelvet és közösséget őriznek, sőt építenek – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter az 1930-as és 1940-es évek híres pedagógusának, Karácsony Sándornak a szavait idézve azt mondta:

“a pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa”.

A helyettes államtitkár szerint fontos karizma az optimizmus, és van is mire felépíteni azt, mert a magyar kormány 2010 óta olyan együttműködésbe kezdett a határontúli magyarsággal, amely párját ritkítja a világban. Ennek eredményeképp a vajdasági diákok a bölcsődétől az egyetemig végig anyanyelvi közegben tanulhatnak. Helyi szinten a Magyar Nemzeti Tanács számos oktatási programot működtet a magyar kormány hozzájárulásával, köztük a Vackor beiskolázási programot, a diákbuszprogramot, a diáksegélyprogramot, valamint számos magyar nyelvű napközis foglalkozást a szórványban. A komplex felsőoktatási ösztöndíjprogram 2021-ben a Vajdasági Jogászösztöndíj Programmal bővült – tájékoztatta Szilágyi Péter az MTI-t.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....