A Transparency szerint lepkefing, amit Varga Judit a korrupció felszámolására beígért az Uniónak

Ez kevés lesz.

Több cikkünkben is beszámoltunk róla, hogy az államcsődtől való rettegésében a kormány egyre több jogállami engedményt lenne hajlandó tenni az Európai Unió felé, csak hogy hozzájussanak a hónapok óta visszatartott uniós támogatásokhoz.

Szerdán a Transparency International magyarországi szervezete is reagált a Varga Judit által benyújtott két, hivatalosan korrupciót megállítani hivatott törvényjavaslatra.

A Transparency szerint a kormány által beígért intézkedések még együttesen sem lesznek elegendőek a rendszerszintű korrupció megfékezésére.

“Attól ugyanis, hogy a kormány szakemberei és civil szervezetek képviselői munkacsoportban tanácskoznak a korrupció elleni fellépés hatékony eszközeiről, még nem lesz kevesebb a túlárazott közbeszerzés.”

– írják.

A civil szervezet hozzátette azt is: még az elfogadott törvények sem biztos, hogy hatással lesznek valamire, hiszen „minden jogszabály annyit ér, amennyit abból a gyakorlatban érvényre lehet juttatni”.

A most benyújtott két törvényjavaslat szerint ezentúl:

a jogszabályok legalább 90 százalékát társadalmi egyeztetést követően fogadják majd el,

és magánszemélyek bírósági panasszal élhetnek majd azokban a korrupciógyanús ügyekben, ahol az ügyészség ejti majd a vádat.

Ehhez képest pont a nemrég elfogadott katatörvény-módosítást éppúgy társadalmi egyeztetés nélkül fogadták el, mint az utóbbi időben több más jelentős változtatást is.

Az utóbbi ígéretet a Transparency azért kritizálta, mert szervezetek (így például az Európai Korrupcióellenes Ügyészség, vagy éppen a Transparency International) továbbra sem fordulhatnak majd bíróságokhoz az ilyen ügyek kapcsán.

A Transparency azt is nehezményezi, hogy a bírósági szabályozás megváltoztatása „csővégi megoldás”, azaz csak akkor segít, ha a korrupció már megtörtént.

Szerintük fontos lenne olyan jogszabályokat is kidolgozni, amelyek megelőzik a lopást és a túlárazást, olyanok mellett, amelyek sokszor évekkel a bűncselekmények után használhatók csak.

Összességében tehát a szervezet szerint a törvényjavaslatok ugyan hasznosak és szükségesek, de semmiképpen nem elégségesek a korrupció felszámolására és megelőzésére.

(Transparency / telex.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....