Katasztrófára figyelmeztetnek: ha nem lép a kormány, visszafordíthatatlan tragédia éri az országot

Ennek nem lesz jó vége.

Konkrét lépéseket vár a kormánytól a Habitat for Humanity lakhatási problémákkal foglalkozó civil szervezet magyarországi egysége a tüzelőanyag-támogatások kiterjesztésével kapcsolatban. Pénteki közleményükben arról írtak, hogy a jelenlegi, évi 5 milliárd forintos keret nem elegendő a rászorulók támogatására.

Azt javasolják, hogy a kabinet a jelenlegi keretet jelentősen növelje, és biztosítsák, hogy a piaci szereplők ne vásárolhassák fel a tüzelőanyagokat a rászorultakat támogató önkormányzatok elől.

“Amennyiben ez nem történik meg, katasztrofális állapotok léphetnek fel“

— jelentették ki.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a kormány nem biztosít támogatást, lesz olyan település, ahol nem lesz miből tűzifát osztani a nélkülözőknek. Megjegyezték, hogy emiatt

a hideg lakásokban jelentősen megnőhet a megbetegedések száma,

ami az — egyébként is túlterhelt — egészségügyet további nehézségeket okozhat.

További probléma, hogy a tüzelőanyag-hiány miatt sokan rossz minőségű tüzelőket — például lomokat és textileket és hulladékot — fognak használni, emiatt pedig

ugrásszerűen nőhet a légszennyezettség.

Kiemelték, fontos, hogy az áremelkedés és a tűzifahiány ne okozzon visszafordíthatatlan környezeti károkat. Ennek kapcsán megemlítették, hogy nem szabad újrakezdeni a lignit- és a barnakőszén-bányászatot, továbbá tartózkodni kell a fák “ész nélküli” kivágásától.

(habitat.hu nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....