Választási hazugságok: Bejelentették: Megemelik az energiaszektor új különadóját

Az új különadó kulcsa augusztus 1-jétől 25-ről 40 százalékra emelkedik.

Miközben a kormány a Mol kérésére a magánszemélyekre, a mezőgazdasági erőgépekre és a taxisokra szűkítette a hatósági áras üzemanyagárat, a jórészt a Mol által fizetett új különadó kulcsát augusztus 1-jétől 25%-ról 40%-ra emelte. A Portfolio szerint vélhetően a költségvetési bevételkiesés elkerülése “indokolja” a lépést.

Az üzemanyagárstopra vonatkozó változással együtt a szombati Magyar Közlönyben jelent meg a 279/2022. (VII. 30.) Korm. rendelet is “a Rezsivédelmi Alap növeléséhez szükséges intézkedésekről“. Ennek alapján az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet energiaszektort érintő része megváltozik úgy, hogy a kőolajtermék-előállítókra vonatkozó, a brent és az orosz olaj árának különbözete alapján számolt

új különadó kulcsa augusztus 1-jétől 25-ről 40 százalékra emelkedik.

A lap megjegyzi, valószínűsíthető, hogy a kormány a bevételkiesés megelőzése érdekében határozta el az adóemelést, az adó ugyanis a finomított olajra vonatkozik, a százhalombattai finomító átmeneti leállása ugyanis az olajimport (az üzemanyagárstop változtatása miatti) várható növekedése és a stratégiai készlet felszabadítása mellett az adóalap csökkenésével járt volna.

A kormány eredetileg 170 milliárd forintot várt az új különadóból idén, a bányajáradék megemelésével együtt pedig

300 milliárd forint többletbevételre számított az energiaszektorból.

A terhek döntő hányadát a Mol fizeti.

(portfolio.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen