Uniós petíciót indítottak Orbán Viktor miatt


Az Európai Uniós döntéshozatali mechanizmusának megváltoztatására, a vétózás eltörlésére indítottak petíciót az Európai Parlamenti képviselők. Ehhez Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szankciós vétóit hozzák fel negatív példának felhívásukban, az aláírásgyűjtést pedig Orbán Viktor fotójával jelentették meg.



A petíció címe: „Állítsuk meg Orbán EU-val szembeni zsarolását!”A vétó nem demokratikus. Ez megakadályozza Európa egységes fellépését. Ennek pedig nagyon konkrét negatív hatásai vannak minden ország számára. Ezt meg kell szüntetni!” – áll a felhívásban. Mindehhez a magyar miniszterelnök – Oroszország elleni uniós szankciókat gátló – vétóit hozzák példaként.

A felhívás kezdeményezői többek között

Daniel Freund, a Zöldek – az Európai Szabad Szövetség európai parlamenti képviselője,
a Spinelli-csoport elnöke, Domenec Ruiz Devesa (S&D, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége),
Sven Simon, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője,
Clara Föller, a JEF Németország – Európai Fiatal Föderalisták elnöke,
Omri Preiss, az Alliance 4 Europe képviselője
Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője.

A kezdeményezők szerint az uniós döntésekben a jelenlegi háborús helyzetben kialakuló jelentős többséget egyéni vétók torpedózzák meg. Példaként a Putyin elleni szankciókat hozzák fel a felhívás szerzői: "A külpolitikában Orbán Viktor a vétójával megakadályozta, hogy határozott szankciókat vezessenek be a háborút szító Vlagyimir Putyin ellen. És mindezt csak azért, hogy kiváltságokat és pénzt zsaroljon ki az EU-tól. Ez mindannyiunk biztonságát veszélyezteti. Hangsúlyozzák, hogy véget akarnak vetni a nemzeti vétóknak az európai politikában, hogy egy olyan Európát akarnak, "amely tudja, hogyan védekezzen a diktátorok és a demokrácia ellenségei ellen."


A petíció elindítói úgy vélik, most lehetőség nyílik az egyhangú döntések rendszerének eltörlésére és az EU demokratikusabbá tételére. "A nemzeti parlamentekkel, kormányokkal és uniós polgárokkal közösen kezdeményeztük a szükséges reformokat. Legfőbb prioritásunk: Az egyhangúság vége! Azt mondjuk: Hagyjátok abba! Le a vétójoggal az EU-ban! – hangoztatják a petíció kezdeményezői. A szervezők 5000 aláírást szeretnének összegyűjteni.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....