Varga Judit végre kibökte, miért ütik-vágják folyton az EU-t: Erre az indokra senki nem számított

Jó végre tudni.

Varga Judit szerint az ukrajnai háború és az energiaválság által kialakuló recessziós hangulat lehetővé teszi, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló vita a valós problémák felé kanyarodjon.

Magyarország igazságügy-minisztere a székelyföldi Tusnádfürdőn beszélt erről péntek délután, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében az EU jövőképeiről szóló pódiumbeszélgetésen, amelyen Kelemen Hunorral, a román kormány miniszterelnök-helyettesével együtt fejtette ki nézeteit.

Varga Judit alapvetően jónak tartotta, hogy az EU vitát indított a megújításról. Úgy vélte azonban, hogy nem volt valós szándék az EU-s polgárok megkérdezésére, a brüsszeli bürokrácia inkább a nép szájába akarta adni a saját elképzeléseit.

A kialakulóban levő válság azonban “bekopogtatott az ablakon”, és a recessziós hangulat lehetővé teszi, hogy az embereket érintő tényleges problémákról folyjon vita. Ezek sorában példaként a diplomák kölcsönös elismerését említette.

“Amikor háborúról és békéről vagy arról beszélünk, hogy van-e fűtés vagy nincs, akkor meglehet: lesz lehetőség leülni a tárgyalóasztalhoz”

— fogalmazott a miniszter. Varga úgy tudja, hogy amikor Magyarország sarkos véleményt fogalmaz meg az EU jövőjéről, akkor ebben

az aggodalom tükröződik

és az “érted haragszom, nem ellened” elv érvényesül.

Kijelentette: ha szétesne az egész EU-s intézményrendszer, az utolsó gerendát a magyarok fogják tartani.

A miniszter bírálta az Európai Bizottság “lopakodó hatáskörbővítését”, úgy vélte, olyan szerződésbővítésre lenne szükség, amely egyértelműen leszögezi, hogy melyek azok a területek, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak, és melyekben megosztott a hatáskör.

Varga Judit az egyhangú döntéshozatal rendszerének az eltörlését és az európai parlamenti választások nemzetek fölötti jelöltlistáinak az erőltetését tekintette a szerződésmódosítás két legnagyobb veszélyforrásának.

Kelemen Hunor úgy vélte: az EU politikai elitje hatalomtechnikai döntéseket tol előtérbe, amikor a konszenzusos döntéshozatal elvetését próbálja elfogadtatni. Úgy vélte: az EU megújulása nem korlátozódhat csakis hatalomtechnikai kérdésekre.

“Ha lesz változás, ennek tartalmi változásnak kell lennie”

-­- fogalmazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Azt sem tartotta elfogadhatónak, hogy nemzetek fölötti pártlistákra lehessen szavazni az EP-választásokon, és a

“dublini szavazó mondjon véleményt a kézdivásárhelyi jelöltről”.

Kelemen Hunor azt is hozzátette, ha módosítják az EU-szerződést, az új szerződésnek perspektívát kell nyújtania az őshonos nemzeti kisebbségek számára is. A politikus szerint az ukrajnai háború vagy szorosabb együttműködésre kényszeríti az EU-t, vagy

teljesen szétzúzza.

A romániai miniszterelnök-helyettes bírálta azt a gyakorlatot, hogy az EU méltánytalanul bánik az újabban csatlakozott tagállamaival.

Felidézte, hogy a schengeni térséghez való csatlakozásnak csupán technikai kritériumai vannak. Románia ezeket tíz éve teljesítette, de újabb és újabb feltételeket szabtak számára. Most, amikor azokat is teljesítette, azt ellenőrzik, hogy a technikai kritériumok még mindig teljesülnek-e?

“Ott vagyunk, ahonnan indultunk, de közben eltelt tíz év, és sokan elvesztették az EU-ba vetett hitüket, bizalmukat”

— állapította meg.

(via mti korrigálva)

(kiemelt kép: MTI/Veres Nándor)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....