Alig maradt kórház, ahol lehet szülni egy egész megyében - sokan kiakadtak

Nincsenek könnyű helyzetben a kismamák.

Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi elemző Facebook-bejegyzése szerint nehéz helyzetben vannak azok, akik Jász-Nagykun-Szolnok megyében szeretnének szülni júliusban.

“Ebben a megyében van a Mezőtúri kórház, ahol azért szünetel a szülészet-nőgyógyászat júliusban 18 napon keresztül, mert

nincsen aneszteziológus

szakorvos. Ugyanakkor a Szolnoki Hetényi Géza Kórházban meg éppen nőgyógyászból van hiány és a már jól ismert személyi feltételek hiánya miatt júliusban 15 napon keresztül a III-as progresszivitású szülészet-nőgyógyászati ügyelet akadályozott.”

– írja Dr. Kunetz Zsombor a bejegyzsésében.

A szakértő emlékeztet: mindkét kórház ugyanabban a megyében van, így kézenfekvő megoldás lehetne, hogy átszervezik a Mezőtúri Kórház humánerőforrás kapacitását a Szolnoki Kórházba. Erre egyébként az új jogállási törvény lehetőséget ad, vagyis a dolgozókat ki lehet rendelni olyan helyekre, ahol munkaerőhiány van.

“Csakhogy kérdés az, mennyi nyugdíjas kolléga látja el a feladatot és átvezénylés helyett inkább a pihenést választanák.”

– írja Kunetz Zsombor.

Kunetz szerint az a legnagyobb probléma, hogy ezzel a kapacitáscsökkentéssel a Mezőtúri Kórházat lényegében be is zárhatják. Pedig nem lesz más megoldás, mert így van ugyan két kórház, amelyből egy sem működik, és így az egész térségben veszélyezteti a szülő nők és az újszülöttek ellátását, úgy meg lesz legalább egy működőképes kórház a megyében, legalábbis szülészeti szempontból – véli a szakértő.

Júniusban összesen három intézmény kapcsán jelezték a hatóságok, hogy bizonyos időszakokban nem tudják biztosítani a szülő nők ellátását. Az előző hónaptól nem lehetett szülni a Mohácsi Kórházban, Szolnokon csak hétfőn és szerdán tudták fogadni a szülő nőket, a hónap végén pedig Várpalotán jelentették be, hogy hetekig nem lehet szülni az intézményben.

Kép illusztráció forrás google





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....