Borul a rezsitörvény? - olyat szúrtak ki amire Orbán nem számított

A KORMÁNY ÉVEKEN KERESZTÜL ÚGY JÁTSZOTT AZ ÁRAMÁR SZERKEZETÉVEL, HOGY AZZAL MÉSZÁROS LŐRINC JÁRJON JÓL! Az ún. rendszerhasználati díj és maga az áramdíj aránya ugyanis mindig attól függött, hogy Mészáros éppen mit vásárolt – erőművet vagy éppen elosztó hálózatot…

– írja a Facebookon Hadházy Ákos.

Miről van szó?

A rezsicsökkentés elengedése komolyan megijesztette a magyarokat, szinte mindenki az áram- és villanyszámlákat bújja, próbálja kitalálni azokból, illetve Gulyás miniszter és Németh rezsibiztos szavaiból, hogy vajon a jövő hónapban csődbe megy-e a családi háztartás. Nekem is több számlát küldtek a választók, akik nem értik, mit hogyan kell figyelembe venni. Ezeknek a számláknak a tanulmányozása során bukkantam egy érdekességre.

Az elmúlt néhány évben a rezsicsökkentés néven ismert árrögzítés miatt lényegében nem változott a lakossági villamosenergia ára, de az igen, hogy ez az ár pontosan milyen tételekből áll össze.

Az áramszámla két fő összetevője közül az úgynevezett villamosenergia-ár 2020 óta jelentősen csökkent: az elszámolásokban idén július 1-től nettó 4 és 6 forint között van a különféle szolgáltatóknál egy kilowattóra, miközben 2020-ban még nettó 12-13 forint volt.

Az idén júliusi árcsökkenés önmagában érdekes, hiszen elvileg energiaínség és sosem látott drágulás van, de egy sorral lejjebb a táblázatokban az látszik, hogy az energia ára hiába ment lefele, a számla másik összetevője, az ún. „rendszerhasználati díjak” meg ezzel párhuzamosan emelkedett: 2020-ban nettó 15,9 forint volt kilowattóránként, 2021 áprilisában 16,38 forint, ma pedig már 23,4 forint. Hogy mi az oka ennek? Valószínűleg nem más, mint Mészáros Lőrinc.

A nemzet gázszerelőjének tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. ugyanis 2020 elején eladta az állami MVM-nek a Mátrai Erőművet (amelyet egyébként két évvel korábban vett meg, de esze ágában nem volt kifizetni a hatalmas környezetvédelmi költségeket). Ezzel a Mészáros birodalom többé már nem volt érdekelt az energiatermelésben. 2021. március 30-án viszont aláírták a szerződést a TITÁSZ áramszolgáltató megvásárlásáról, vagyis hirtelen érdekelt lett ezen a piacon. Láss csodát: 2021. április 1-jén életbe lépett az új díjszabás, amelyben csökkent az energia ára, de nőtt a rendszerhasználati díj.

A rezsicsökkentés a kormány legnagyobb hazugsága, amellyel már két választást meg tudott nyerni. Azt, hogy a rögzített ár az elmúlt években magasabb volt, mint amit a világpiaci árak indokoltak volna, a propaganda jótékony homályban hagyta. Most azonban, hogy elszálltak az árak, rögtön fény derült az igazságra, kiderült, hogy nem lehet a semmiből energiát előállítani. Most még gondolkoznak rajta, hogy pontosan kiken és milyen mértékben, de ennek az árát önökön fogják bevasalni, nem Mészáros Lőrincen!





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....