Megszavazták a vagyonnyilatkozati rendszer teljes átalakítását, nem kell feltüntetni az ingatlanokat és a megtakarításokat sem

Számukra nincs lehetetlen.

Folytatódik a Orbánék törvénykezése a parlamentben. Beszámoltunk róla, hogy 135 igennel és 45 nemmel elfogadták az országgyűlési törvény módosítását kedd délelőtt. A törvénycsomag legfontosabb pontja, hogy módosítják a vagyonnyilatkozati rendszert, és a jövőben a magyar országgyűlési képviselőknek is az Európai Parlament szabályai szerint kell nyilatkozniuk a vagyoni helyzetükről.

Az eddigiekhez képest újdonság lesz, hogy be kell számolniuk a képviselői megbízatásukat megelőző három évben végzett tevékenységükről, valamint azokról a tevékenységekről is, amelyekből adóköteles jövedelem származik, és olyan érdekeltségekről gazdasági társaságban, amely befolyást gyakorolhat a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre.

Nem kell ugyanakkor beírniuk

az ingatlanjaikat,

autóikat

és egyéb ingóságaikat,

mint ahogy a megtakarításaikról, hiteleikről, tartozásaikról sem kell nyilatkozniuk.

A jövőben tehát nem derülhet majd fény Lázár János földbirtokaira, Rogán Antal folyamatosan növekvő megtakarításaira, vagy hogy Szijjártó Péter visszafizeti-e valaha szüleitől kapott kölcsönt. De azt sem fog már kiderülni, hogy Orbán Viktornak sikerül-e félretennie a nemrég megszavazott fizetésemelés után, családtagjai vagyoni helyzetét pedig még a mentelmi bizottság tagjai sem ismerhetik meg. Az uniós szabályozás szerint ugyanis a képviselők hozzátartozóinak nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

Abban viszont továbbra sem lesz változás, hogy a vagyonnyilatkozatok hibás kitöltését lényegében nem fogják büntetni.

A képviselőknek augusztus 5-ig kell az új rendnek megfelelően leadni a vagyonnyilatkozatot. Hargitai János a mentelmi bizottság elnöke a parlamenti vitában azt közölte, egyszerűbb lesz az eljárás, mint amit megszokhattak, bizonyos fogalmak azonban gondot okozhatnak a képviselőknek az első kitöltés során.

“Azt gondolom, hogy egy nyilatkozat után belerázódunk, és ezt az új rendet az eddigi megszokott jó színvonalon a képviselőink tartani fogják”

— fogalmazott a fideszes képviselő a parlamenti vitában, aki főként az uniós vagyonnyilatkozati rendszerrel szembeni fenntartásairól fejtette ki gondolatait.

Áprilisban még a kormánypárti sajtóban a korrupció melegágyának nevezték Brüsszelt az európai uniós vagyonnyilatkozati rendszer hiányosságai miatt. Alig három hónappal később azonban az uniós integrációra és a Brüsszelből diktált magas jogállami feltételekre hivatkozva mégis megszavazták a javaslatot.

Így a képviselőknek és minisztereknek mostantól nem kell minden évben beszámolniuk a vagyoni helyzetükről.

A javaslat szerint elegendő lesz, ha a képviselők a mandátum felvételekor, azaz négy év alatt összesen egy alkalommal nyilatkoznak. Ezt követően már csak az esetleges változásokat kötelesek bejelenteni a mentelmi bizottságnak.

Bár a képviselők különösebb következmények nélkül eddig is azt írhattak be, amit csak akartak, nem egyszer megesett, hogy a sajtó lebuktatta őket, ha kihagytak valamit, vagy tévesen töltötték ki a dokumentumot.

Ennek a kockázata így mostantól elhárult a tekintetes méltóságos urak elől.

(telex.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....