Az élet nagyszerű – írta búcsúlevelében Olaszország első asszisztált öngyilkosa

Több mint egy éve foglalkoztatja az olasz közvéleményt annak a 44 éves férfinak az esete, aki egy baleset utáni lebénulást követően, tizenkét év után orvosi asszisztenciával kívánt véget vetni életének. Federico Carboni végül csütörtökön, vágyai szerint búcsúzott a földi élettől, és ezzel ő lett Olaszország első legális asszisztált öngyilkosa.

Carbonit csak a halála után nevezték meg a hatóságok, eddig a publikum Mario néven ismerte. Az asszisztált űveletre a férfi közép-olaszországi Senigallia kikötővárosban lévő otthonában került sor. A nőtlen kamionsofőrt családja, barátai és azok vették körül, akik segítettek neki elérni célját, köztük egy eutanázia támogató csoport képviselői, akik segítettek neki elérni a célját.

Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság nem pont ugyanaz. Előbbi egy szenvedésre ítélt személy öngyilkosságba segítése, míg utóbbi tudatos, szabad döntésből származó öngyilkosság.

Egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Filomena Gallo, az egyesület nemzeti titkára felolvasott egy levelet, amelyet Carboni úr a múlt hónapban írt. Ebben az alábbiak olvashatóak:

Nem tagadom, hogy sajnálom, hogy búcsút vettem az élettől. Hazugság lenne, ha mást mondanék, mert az élet nagyszerű, és csak egy van belőle

- állt a levélben, majd hozzátette, „de sajnos így alakult”. A mozgalom tagjai elmesélték, hogy Carboni évek óta küzdött a szabad halál megválasztásának jogáért, de Olaszországban a Vatikán befolyása miatt akadályokba ütközik, aki így szeretne véget vetni életének. Bár jogszabályi keret most sincsen rá, egy alkotmánybírósági döntés bizonyos korlátozott körülmények között megengedhetőnek ítélte a folyamatot, így került sor a beavatkozásra.

A segítséget kérő személynek több feltételnek kell megfelelnie: teljes szellemi döntésképességgel kell rendelkeznie, olyan gyógyíthatatlan betegségben kell szenvednie, amely súlyos és elviselhetetlen fizikai vagy pszichológiai szenvedést okoz, emellett életfenntartó kezelésekkel kell életben tartani.

Eddig az országból Svájcba kellett utazni, ha valaki szeretett volna orvosi eszközökkel önként véget vetni életének. Ezt tervezte először Carboni is, azonban két éve eldöntötte, hogy otthon próbálja meg elérni célját.

A római katolikus egyház határozottan ellenzi az asszisztált öngyilkosságot és az eutanáziát, amelyeket "minden helyzetben és körülményben" "eredendően gonosz" cselekedetnek nevezett. Ferenc pápa számos alkalommal megismételte ezt az álláspontot, bár az agresszív orvosi kezelésekkel kapcsolatban árnyaltabban fogalmazott.

Búcsúlevelében Carboni úr azt üzente családjának és barátainak, hogy ne legyenek szomorúak:

Most végre szabadon repülhetek, ahová csak akarok.

---

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévők számára fenntartott, a nap 24 órájában ingyenesen hívható 116-123-as, vagy a 06-80-820-111-es telefonszámot. Ha azt gondolod, hogy a környezetedben valaki másnak van szüksége segítségre, akkor ezt az oldalt ajánljuk a figyelmedbe. További információt találhatsz a depresszió jeleiről és a betegséget kiváltó okokról ezen a linken, országos térképet az ingyenes pszichiátriai ellátásról pedig ide kattintva találsz

(NY Times)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....