Kivándorlás és külföldi cégalapítás - elképesztő ami történik a szigorítások után

Egy angol cég tárt karokkal várja a magyarokat, egyszerű és költséghatékony megoldásokat kínálva számukra.

Megindult az érdeklődés a külföldi munkavállalás, sőt, a kivándorlás iránt a magyar fiatalok körében azután, hogy a magyar kormány és kétharmados fideszes többségű parlament rendkívüli gyorsasággal szigorította a kisvállalkozások egyszerűsített adózási módját, a katát – derül ki a “Fiatal felnőttek külföldre költöznek” elnevezésű Facebook-csoport adataiból — számolt be róla a Népszava.

Az ellenzék teljes kudarcával és a Fidesz–KDNP kétharmados sikerével zárult április 3-i országgyűlési választás napján létrehozott privát csoportnak több mint hatezer tagja van, és mint a közzétett adataikból kiderült:

Míg a múlt hónapban csak 61 bejegyzés született, feltehetően az említett törvénymódosítás, illetve a szinte azzal egy időben gyakorlatilag kiüresített rezsicsökkentés, a jövőben várható megszorítások miatt az elmúlt egy hét alatt csaknem megduplázódott ez a szám, és 115-en jelezték, hogy foglalkoztatja őket a külföldre távozás gondolata.

“Le vagyunk taglózva, hogy az országunknak nincs jövője, és a jobb élet reményében egy normális országba akarunk költözni, amíg nem késő”

— írták a külföldre költözők Facebook-csoportjának alapítói idén április 3-án jövőképüket megfogalmazva.

Az Orbán-kormány lépéseit látva már meg is jelentek a helyzetet kihasználó vállalkozások. A Griff Consulting brit társaság, egy könyvelőiroda saját oldalán kínál a KATA alternatívájaként angol cégalapítást a magyarok számára így nagybetűkkel: KATA helyett.

Mint hirdetik, egy angol cégen keresztül történő működés ugyanazt (az egyszerűséget és költséghatékonyságot) nyújthatja a vállalkozás számára, mint korábban a KATA. Az ismertető szerint akár 190 fontért, ami jelenleg alig több mint 90 ezer forint, már online megrendelhető, és akár már másnap bejegyezhető az ilyen cég. Hozzáteszik, Budapesten és székhelyükön Brightonban is van irodájuk, és kollégáik magyar nyelven is segíteni tudnak a hozzájuk fordulóknak.

Kiemelték, hogy rendkívül egyszerűek a kisvállalkozókra vonatkozó brit adózási szabályok, ahogy a számlázás is, akár forintban, euróban vagy bármilyen pénznemben.

Megjegyzik, nem csak a cégbejegyzés, hanem maga a működtetés is költséghatékony: a törzstőke-követelmény csak 1 font, és ha nem működik a cég, adót sem kell fizetni, még a kötelező minimálbér után sem. Állításuk szerint a legtöbb esetben kevesebbe kerül fenntartani egy angol céget, mint egy eddigi katás vállalkozást.

A parlamenti választás után egy nappal a Fidesz újabb kétharmados győzelme miatt sokan kerestek a kivándorlás szóra és a külföldi munka kifejezésre. Most a Roadster pedig arról készített összeállítást, hogy az InterNations 2022-es felmérése szerint a kivándorlók, külföldön munkát vállalók körében a karrierlehetőségek, a társadalmi élet és az egészségügyhöz való hozzáférés tekintetében Portugália, Spanyolország és Franciaország a “top 3” európai cél. Olaszország, Luxemburg és Málta az elemzés szerint a kevésbé ajánlott országok közé tartozik a munkavállalás, vállalkozás terén.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....