Ezen röhög mindenki - Macron elnök beszólt Orbán Viktornak


A kompromisszum érdekében az észszerűség határáig kész elmenni, de tovább nem - mondta Macron francia elnök annak kapcsán, hogy Magyarország megvétózza a globális társasági minimumadó bevezetését.


Mint ismert, a magyar álláspont az, hogy a globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását. Erről korábban Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsában azt is mondta, hogy Európa olyan adóteher bevezetésére készül, amely lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, amíg mások kivárnak, és nem készülnek ilyen típusú adó bevezetésére.

Miért ellenzi a kormány?

Globálisan, tehát az egész világon - pontosabban 135 országban az OECD javaslata alapján vezetnék be a globális társasági minimumadót. A cégeknek minimum 15 százalékos társasági adót kellene fizetniük. Ahol ennél kevesebb adót szedtek eddig ezen a címen, már nem lesznek vonzóak a társaságok számára, ha az adóteher ugyanaz lesz, mint máshol. Főleg azért, mert a különbözetet otthon kellene kifizetni, az adott cég "hazájában", azaz Magyarországról, ahol a társasági adó alacsonyabb, mint máshol, még több pénz vándorolna ki. Az Európai Unió egységesen szeretne csatlakozni a globális társasági minimumadóhoz, egyedül Magyarország nem.

„Mindent meg fogunk tenni, hogy Magyarország visszavonja a globális minimumadóra vonatkozó vétóját”

- jelentette ki Emmanuel Macron az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács péntek délután Brüsszelben befejeződött másfél napos ülése után a Népszava cikke szerint. A francia elnök szerint az észszerűség határáig készek elmenni a kompromisszum érdekében, de tovább nem.

A magyar kormány képviselői korábban többször is hangoztatták, hogy a globális minimumadó kétszeresére növelné a magyar vállalatok tényleges adókulcsát. Jelenleg nálunk 7,5 százalék az effektív társasági adókulcs, a globális minimumadó szerint ezt 2023-ban 15 százalékra kellene emelni. Ez kétszeres adóemelést jelent, a hazai politikusok pedig elmondásuk szerint éppen ezért ellenezik.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-