Rövid időn belül komoly fizetési gondok lehetnek Magyarországon - figyelmeztet a volt jegybankelnök

Meglesz a böjtje a túlköltekezésnek.

Surányi György volt az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorának vendége, ahol a korábbi jegybankelnök arról beszélt: a magyar kormány az elmúlt öt évben olyan helyzetet teremtett, ami az infláció folyamatos emelkedésével jár.

Ezt még tovább fokozta a január óta elindított pénzeső, ami a családi otthonteremtési kedvezmény, az szja-visszatérítés és az egyéb jóléti intézkedések következménye.

A magyar gazdaság nemzetközi eladósodási pályára lép. Jelenleg 8,5% az infláció, azonban vannak olyan tényezők, amelyek nem mutatkoznak meg az inflációban, mégis alattomosan növelik a költségeket.

Surányi szerint már túl magas az infláció, az államháztartás pozíciója gyenge, valamint az EU-s források sem érkeznek az országban.

A volt jegybankelnök szerint

“gazdaságtörténeti szempontból példátlan” mértékű EU-s támogatás érkezett az elmúlt években Magyarországra,

amely körülbelül 2200 milliárdot jelentett éves szinten. Ez szerinte magasabb, mint amennyit a szomszédos országok a Marshall-segéllyel kaptak a második világháborút követően.

Általánosságban megjegyezte, hogy versenyképtelen szektorokba öntötte a pénzt a kormány az elmúlt években ahelyett, hogy az oktatás és az egészségügy fejlesztésére fordították volna az összegeket.

Szerinte azért kerültünk közelebb az elmúlt években a régió országaihoz, mert a görög és a spanyol gazdaság jelentős válságokon ment át, s ezáltal azok némileg visszafejlődtek.

Kiemelte, Magyarországhoz képest még Románia is érzékelhetően jobban fejlődött.

Kedvezőnek nevezte, hogy a magyar piac a rendszerváltást követően integrálódott a nemzetközi gazdasági környezetbe, és ez segítette a magyar gazdaság növekedését.

A kutatás-fejlesztés kapcsán szerinte komoly előrelépésre lenne szükség, bár ennek kapcsán vannak pozitív példák, különösen az informatika területén.

Azt mondta, komoly külföldi tőke jelenléte nélkül nem lehet fejleszteni a magyar gazdaságot. A költségvetési túlköltést, a hitelek és a bérek egyidejű növekedését kockázatosnak nevezte. A hiány csökkentésére forráshoz lenne szükség az EU-ból, ha nem kap az ország, akkor

fizetési problémák állhatnak elő.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....