A tüzépesek megkongatták a vészharangot: Hamarosan elfogy a szén és a tűzifa, hiány várható a télen

Nem lesz mivel fűteni.

A tüzépesek nyáron általában unatkozni szoktak, a rezsicsökkentés módosításáról szóló szerdai kormánybejelentés másnapján viszont harminc fokos hőségben rohanták le a telepeket a vásárlók szénért és tűzifáért.

Győr és a kisalföldi térség egyik legnagyobb telepén olyan élet volt a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormánybejelentés másnapján, mintha ismét a kilencvenes éveket írnánk, és nem harminc fok lenne, hanem sűrű pelyhekben hullana, és azonnal hajunkra fagyna a hó.

A Telexnek a legnagyobb győri tüzép vezetője, Krafcsik Gábor nyilatkozott, aki csak egyszer látott ilyet harminc év alatt. Az még az ezredforduló előtt volt, amikor a tartós és kemény mínuszok miatt veszélybe került a szénellátás.

„Akkor álltak sorba hirtelen ennyien a telepen”

– idézi fel. Most meg hőség volt, és izzott a telefon, a mérlegnél rostokoltak az autók. Krafcsik azt mondta: szerdáról csütörtökre

350 százalékkal

ugrott meg a forgalma. A roham pénteken is folytatódott.

A többség – amíg ott jártunk – 10-15 mázsát vitt, ami nem tart ki egy télen át. Ez a pénztárcától függ. Akadt olyan vevő – meséli Krafcsik Gábor – aki két éve nem járt a győri tüzépen, s most csütörtökön 60 mázsát vásárolt, hogy újabb két évig ne fájjon a feje.

„Annak ellenére, hogy az árak teljesen elszálltak, még inkább felélénkült a piac az elmúlt napokban”

– számolt be hasonló tapasztalatairól a Telex helyi tudósítójának az egyik név nélkül nyilatkozó pécsi tüzépes. Példaként a lengyel fekete szenet említette, ami a tavalyi árhoz képest a duplájára emelkedett, de más importszeneknél akár 70-80 százalékos drágulás is tapasztalható.

„Reggel nyolc óta lakossági rendeléseket veszek fel, és gyakran hangzik el, hogy mindegy, milyen áron,

csak legyen.

Félnek az emberek az energiaellátás alakulása miatt.”

Szegeden a kereskedők hasonló tapasztalatokról számoltak be. Az egyikük szerint a tűzifa-árak kalodánként – azaz 1 erdei köbméterenként – 20 ezer forintot is nőhetnek. Elmondták, hogy idén érdemes mielőbb beszerezni a télire való fát, mert szerinte hiány várható: a hazai gyorsan elfogy, és arra számít, hogy külföldről alig kapunk tüzelőt.

A győri Krafcsik Gábor szerint legkésőbb novemberre katasztrófálissá válhat a helyzet. Szerinte jó eséllyel

„itt annyi szén se lesz, hogy faszenet vásároljon valaki egy sütéshez.”





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....