Uniós pénzt kapott a bukott polgármester, akinek négy éve börtönben kéne ülnie

Korábban jogerősen elítélték.

Több mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester azóta, hogy 2018-ban 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása miatt – értesült a 24.hu.

Az egykori városvezető a Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint gazdálkodóként tevékenykedik, és többek közt terület alapú támogatásokat kapott, valamint ipari zöldségnövény termesztésre és zöldítésre kérelmezett és kapott EU-s pénzeket.

Az ellene hozott jogerős bírósági ítélet ellenére Veres Margit

négy éve nem vonult börtönbe,

mert kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz, amelynek elbírálását szabadlábon várhatja ki. Erre az Igazságügyi Minisztérium döntése alapján van lehetőség, a tárca ugyanis felfüggesztheti a büntetés végrehajtását; erről a parlamenti államtitkár dönt.

Érdekes, hogy az igazságügyi tárca nevezett államtitkára 2015 és 2021 között – tehát a volt polgármester ügyében hozott ítélet idején is – az a Völner Pál volt, aki tavaly év végén azután mondott le posztjáról, hogy a legfőbb ügyész korrupció elkövetésével gyanúsította meg. Következésképp Völnernek kellett döntenie Veres büntetésének elhalasztásáról.

Ugyanakkor pikáns körülmény, hogy Völner Pálnak hivatali vesztegetés elfogadása miatt kell felelnie, ugyanazért, amiért Veres Margitot 5 év börtönre ítélték.

A 24.hu információi szerint Áder János köztársasági elnök csaknem négy év alatt nem hozott döntést Veres Margit kegyelmi ügyében, és utódját, Novák Katalint

sem köti semmilyen határidő,

hogy elbírálja a volt polgármester kérvényét.

Nem mellékes, hogy Veres Margit kedvezményesen már szabadulhatott volna a rácsok mögül, ha a jogerős ítélet kihirdetése után bevonul. Viszont körülményei alapján egyáltalán nem úgy tűnik, mintha hosszú börtönévekre készülne. Agrárgazdálkodása mellett közvetlenül azután alapított céget, hogy jogerősen is elítélték.

A VMSEVEN Kft.-nek mindössze egy alkalmazottja van, ügyvezetője Veres Margit lánya. Azt nem tudni, hogy a főtevékenységként üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozó cégnek honnan vannak megbízásai, de 2020-ban nagyjából

tízmillió forintos bevétele volt.

A társaság idén februárban egy Skoda Suberb típusú gépjárművet is lízingelni kezdett, ami után még ötmillió forinttal tartozik a cég a Porsche Finance Zrt.-nek.





Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....