Orbán bukása: ítélőszék elé állíthatják őket az álcázott megszorítások miatt

Nem biztos, hogy úgy sül el, ahogy tervezték.

A HVG értesülései szerint az Európai Unió nehezményezi, hogy péntektől csak a magyar rendszámú autók vásárolhatnak hazánkban kedvezményes árú üzemanyagot, ugyanis az kettős mércét eredményez. Ennek oka, hogy

a kétféleképpen meghatározott ár súlyosan sérti az EU-s alapjogokat.

Az uniós alapszerződés tiltja az állampolgárság alapján történő megkülönböztetést. Bár az új magyar jogszabály rendszám alapján határoz az árakról, azok alapján általában a tulajdonosok állampolgárságára is lehet következtetni. További kritikus pont, hogy egyes magyar polgárok külföldre ingáznak a munkahelyükre, és sokaknak van más országban — különösen Ausztriában — honosított autója, így

sok magyar is eleshet a kedvezménytől.

Egyazon terméknek különböző áron való értékesítése több uniós jogszabályt sért, és ez további eljárásokat vonhat maga után. Bár a tagországoknak joguk van különféle restrikciókat bevezetni közegészségügyi, biztonsági, etikai, illetve környezetvédelmi okokból, ez esetben azonban egyik sem érvényesül.

A reklámadót 2014 végén az akkori Orbán-kormány már be akarta vezetni. Bár akkor az Európai Bíróság jogszerűnek találta a törvényt, az uniós kötelezettségszegési eljárások hírére lemondott róla a kabinet. Most azonban ismét elővették az ötletet, és nagy valószínűséggel be is vezetik azt.

Bár ismét eljárások indulhatnak a törvénytervezetek miatt, a bürokrácia lassan őrlő malomkerekei miatt évek telhetnek el, amire döntés születik egyes kérdésekben az Európai Bíróságon. A különadók egyelőre csak a 2022-es és a 2023-as évre vonatkoznak, és arra is van esély, hogy amire döntés születik, a kormány kivezeti a szabályokat.

(hvg.hu nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen