Rég látott a világ olyan éhínséget, mint ami most jön - Az ENSZ szerint hamarosan világméretű válság alakulhat ki

Meghúzták a vészharangot.

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy szüntesse meg a kikötők blokádját. Ez felfoghatatlan, több millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, miközben a világ többi részén emberek éheznek. Ez egy valódi háborús bűn”

– nyilatkozta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Luxembourgban, az EU-s külügyminiszterek találkozója előtt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete június eleji becslései szerint nagyjából

20 millió tonna gabona

vár szállításra Ukrajnából, de a fekete-tengeri orosz flotta jelenleg minden exportot megakadályoz. Putyin a szankciók feloldását követelte cserébe azért, hogy kiengedjék az ukrán szállítóhajókat.

Az orosz és a török külügyminiszter együtt oldaná meg a dolgot, tárgyaltak arról, hogy korridor jöjjön létre, ahol a gabonát szállító hajók eljuthatnának a Fekete-tengerre. A tengeri korridorhoz pedig aknamentesíteni kellene az ukrán vizeket, ebbe Ukrajna viszont nem hajlandó belemenni, mert úgy vélik, Oroszország kihasználná a helyzetet, és újabb támadási hullámot indítana az aknáktól megszabadított vizeken.

Közben Oroszország a június közepén szárazföldi gabonaszállítmányt indított a megszállt Melitopolból, a vagonok a Krímen keresztül mennek Törökországba és a környező országokba. Ukrajna korábban azt mondta, Oroszország több százezer tonna gabonát

lopott

a fennhatóságuk alá került területekről.

Az ENSZ jelentése szerint „az orosz agresszió Ukrajna ellen globális megélhetési válságot okozott, amelyet már régen nem tapasztalt a világ”. Ha a döntéshozók nem cselekszenek gyorsan, akkor világméretű gazdasági-társadalmi válság alakulhat ki.

(via hvg.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen