Ebből botrány lesz: Kikerült a belső levél: Kétségbeesve keresnek járőröző rendőrt a...

Nincs elég rendőr a közteresekkel közös járőrszolgálat ellátására.

Hermann György, a józsefvárosi 7. számú választókerület (Corvin-negyed) önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet rá, hogy a rendőrség belső rendszeréből ma kikerült levelek tanúsága szerint olyan nagy a rendőrhiány, hogy Budapest-szinten keresnek hivatásos állományú dolgozókat a józsefvárosi közterületi szolgálatok ellátására.

Ahogy arról beszámoltunk: miután május végével lejárt a felmondási tilalom, azonnal 300 rendőr hagyta ott a szakmát, Pikó András, a VIII. kerület polgármestere pedig arról posztolt, hogy a kerületben nincs elég rendőr, akit be tudnának állítani a közterület-felügyelőkkel közös járőrözésbe.

Hermann György hangsúlyozza: a helyzet egyértelműen a kormány bűne, a kerület ugyanis biztosítana 15 millió forintot a rendőrök és a közteresek közös járőrözésére, de nem, vagy csak kínkeservesen találnak elég rendőrt a feladat elvégzésére.

Hermann közzétette az eredetileg a Zsaruellátó nevű oldalra kikerült belső rendőrségi leveleket:






Hermann György teljes posztát alább közöljük:

Miközben a Fidesz-kormány a kormánymegbízottak főispánra való átnevezését dobja oda gumicsontként – immár sokadszor sikeresen – a teljes ellenzéki nyilvánosság elé, még a korábban sejtetteknél is súlyosabb helyzetre derült fény a rendőrség állapotával kapcsolatban.

Néhány napja látott napvilágot a hír, hogy a leszerelési moratórium megszűnésével 300 rendőr mondott fel egyetlen hét alatt. Tegyük egyértelművé: a legfontosabb rendvédelmi szervnél abban a pillanatban, ahogy tehették, a dolgozók 1%-a azonnal felmondott (előzetesen a különleges jogrend miatt nem volt erre lehetőségük).

És akkor már emeljük ki azt is, még egyszer, hangsúlyosan: a rendvédelem nem önkormányzati, hanem állami feladat, megpróbálhat mellébeszélni Sára Botond, az ún. komplementer rendészeti szerveknek, mint pl. az ökormányzati rendészet, gyakorlatilag nincs intézkedési jog- és hatásköre.

A rendőrségnél pedig elképesztők a munkakörülmények, a létszámhiány, a túlterheltség állandó probléma. Nem csupán Józsefvárosban. Ahogy Pikó András polgármester néhány nappal ezelőtt megírta: kifejezetten jó a helyi rendőrség és az önkormányzat viszonya, az önkormányzat kiemelkedően magas támogatást és 60 szolgálati lakást biztosít.

És mindezek ellenére, noha van rá a költségvetésünkben 15 milliós keret, a rendőrhiány miatt elképesztően nehezen sikerült megoldani a közterület-felügyelet és a rendőrség közös járőrözését a fentiek miatt.

De tovább is van, és ez az ami már tényleg bőven a kerületen túlmutató botrány: a Zsaruellátó oldalra ma kikerült két levél a rendőrség belső rendszeréből, amikből kiderül, hogy olyan nagy a probléma, hogy azt már nem lehet helyi szinten orvosolni: a levelek tanúsága alapján úgy tűnik, hogy Budapest-szinten keresnek hivatásos állományú dolgozókat a fenti kiegészítő józsefvárosi feladatok ellátására.

Az, hogy ilyenek a jelenlegi körülmények, hogy ilyen a rendőrség állapota, hogy ekkor a létszámhiány, kizárólag az állam sara. És akkor ide még egy kitétel: a Zsaruellátó közösség is azért jött létre annak idején, mert a 2015-ös menekültválság során a budapesti majd a határmenti tranzitoknál szolgáló rendőrök gyakran nem kaptak megfelelő ellátmányt, így az önkéntesek külön megszervezték az ő megsegítésüket is.

Szóval a probléma egyáltalán nem újkeletű. Hiába mutogatnak másra, hiába próbálják áthárítani felelősséget, a rendőrség helyzete kizárólag az elmúlt 12 év kormányzásának köszönhető.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....