A közgazdász szerint valós veszély, hogy Orbánék kivezetik az EU-ból Magyarországot

Csődöt mondott a Fidesz politikája.

“Az, hogy fideszes és KDNP-s vezetők az Európai Parlament feloszlatását követelik, a Fidesz politikájának teljes csődjét mutatja. Azt, hogy az Orbán-kormány ebből a jelenlegi helyzetből láthatóan már nem tud kimászni” — mondta a Hírklikknek Katona Tamás.

A közgazdász professzor elmondta, a javaslat teljesen abszurd, nyilván belpolitikai célzattal, de ideológiai okokból született. Szerinte Orbán nem akar a kilépésig elmenni, ez csak játék a számára. A közgazdász szerint az igazi veszély, az igazi baj az, hogy kisodródunk az unióból. Az unió meg fogja találni azokat a megoldásokat, hogy nélkülünk is működjön, mi pedig – akik már így is a periférián vagyunk -, egyre kevesebb támogatást fogunk kapni.

Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és két frakcióvezető, Kocsis Máté és Simicskó István nyújtotta be azt a határozati javaslatot, amely arról szól, hogy

az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni.

A javaslattal kapcsolatban Katona Tamás elmondta: az, hogy az Európai Parlament feloszlatását követelték,

a Fidesz politikájának teljes csődjét mutatja.

Jelzi, hogy az Orbán-kormány ebből a jelenlegi helyzetből láthatóan már nem tud “kimászni”. Az, hogy milyen támogatásokat kapunk, erősen kétséges, mert az Európa Tanács megkötötte magát, az Európai Parlament, az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy nem lehet az európai adófizetők pénzét ellopni.

“Miután a kormány ezt nem hajlandó garantálni – nem is képes rá, nem is akarja –, ezért sajnos komoly esély van rá, hogy tényleg ne kapjunk támogatást az Európai Uniótól”

— fogalmazott a közgazdász, kiegészítve, hogy ebben új, amit Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mondott a Reutersnek, hogy a magyar kormány tulajdonképpen számol azzal, hogy esetleg nem kapunk támogatást. Hozzátette, egyébként az Európai Parlament feloszlatásának javaslata teljesen abszurd, nyilván belpolitikai célzattal, de ideológiai okokból terjesztették be a fideszes, KDNP-s vezetők.

Azzal kapcsolatban, hogy a javaslat a Huxitot, (az EU-ból való kilépést) készíti elő és, hogy ezzel Magyarország mit veszítene, Katona Tamás elmondta: tulajdonképpen a magyar költségvetésben évenként megjelenik a bruttó hazai termék, vagyis a GDP 3,5 százaléka uniós támogatásként. Emellett egyéb támogatások is vannak,

tehát gyakorlatilag átlagban az uniótól kapott támogatás eléri a GDP mintegy 4 százalékát. Ez nagyon nagy összeg. Enélkül gyakorlatilag nem is tudnánk növekedni, nem tudnánk fejlődni.

a kohéziós és a regionális támogatások elvesztése jelentené a legnagyobb érvágást?

A szakértő egyetértett abban is, hogy

a mezőgazdasági,
a kohéziós
és a regionális támogatások elvesztése hatalmas érvágást jelentene a magyar gazdaság számára.

Mint mondta, valóban ez a legnagyobb része a támogatásnak. Ez a három terület az úgynevezett “szokásos támogatás”, illetve most még van az a helyreállítási alap, amiről már tavaly óta vitázik a magyar kormány és az Európai Bizottság, de nem tudnak dűlőre jutni.

“Azt gondolom, hogy Orbán idáig nem akar elmenni. Ezzel játszik. Egyébként pedig még a Fidesz-szavazók is nehezen támogatnák a kilépést.

A legnagyobb baj, az igazi veszély azonban az, hogy kisodródunk az unióból.

Tegnap nélkülünk döntöttek a globális minimumadóról. Az unió meg fogja találni azokat a megoldásokat, hogy nélkülünk is működjön, és mi kisodródunk teljesen a szélre. Egyébként már így is a periférián vagyunk, és egyre kevesebb támogatást fogunk kapni”

— hangsúlyozta a közgazdász arra a kérdésre reagálva, hogyan érintené a hazánkat, ha kilépnénk az EU-ból.

Katona Tamás kiemelte, hogy most már ott tartunk, hogy

az Európai Unió fejlettségi rangsorában csak Bulgária van mögöttünk, mindenki más megelőz.

“Bár úgy néz ki, hogy Bulgáriát egyelőre simán előzzük, de, ha kikerülünk az unióból, akkor lehet, hogy öt-hat éven belül ez az ország is utolér bennünket. Azért ez nem nagy dicsőség. Az a probléma, hogy a baltiak, a visegrádiak, és most már a balkániak is pikk-pakk utolértek bennünket. Ez nem azt jelenti, hogy államcsőd lesz,

de süllyedünk lefelé, csúszunk egyre lejjebb”

— jelentette ki Katona Tamás.

A magyarok életszínvonalát érintve, kiemelte, hogy már most is mi vagyunk a huszonhatodikak. Viszont a kilépéssel több lenne a szegény, növekedne a szegénység, mert a középosztály és az alsó középosztály csúszna le. Ők vannak a legnagyobb veszélyben — tette hozzá. A felső középosztály tekintetében úgy gondolja, hogy a lecsúszást egy része megúszná, az elit pedig még több támogatást is kapna. “Ez nem probléma a Fidesz rendszerében”.

“Az már látszik, hogy az elmúlt tizenvalahány évben igenis kettészakadt ez az ország. Olyan szegények vannak benne, akiknek nincs esélyük a szegénységből való kitörésre. Az esély szűnt meg. Akik alul vannak, azok ott is maradnak, vagy még lejjebb kerülnek”

— mondta arról, hogy Magyarország mára egy kettészakadt országgá vált.

A Katona Tamással készült teljes interjú ITT olvasható.

(hirklikk.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....