Jön a taxisblokád? - Orbán erre nem számított: a taxisok 24 órán belül korrekciót kérnek a kormánytól

Az áfatörvény módosítása nélkül nincsenek kisegítve a taxisok sem – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxiszövetség elnöke a Telexnek a kata-törvény kormány általi szigorítása kapcsán.

Bár a taxisokat kivételekként említette a kormány hétfőn benyújtott jogszabálytervezete, mint akik továbbra is számlázhatnak cégeknek, Metál Zoltán szerint ők sem örülhetnek a javaslatnak.

Továbbra is csak évi 12 millió forintos bevételig adózhatnak kedvezményesen a taxisok. Akinek ennél nagyobb bevétele lesz, annak be kell fizetnie a 27 százalékos áfát. Amit nyer a réven, elveszíti a vámon – fogalmazott Metál, aki szerint semmivel sem lesznek könnyebb helyzetben a taxisok, mint eddig. A taxisok szakmai érdekképviselete ezért 24 órán belül korrekciót kér a kormánytól. Azt szeretnék, hogy emeljék meg az áfahatárt is 12 millióról legalább 14-15 millióra.

A Magyar Orvosi Kamara is azt közölte, hogy a kata szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon.

Ismert, hétfő délben a kormány beadott egy javaslatot, amely szerint a jövőben cégektől nem, csak magánszemélyektől szerezhetnek jövedelmet a katások (kivéve a taxisok). Ráadásul sürgősséggel, ma kora délután 2-kor már meg is szavazzák a tervek szerint.

Szakértők szerint a kormány hétfő délben benyújtott javaslat gyakorlatilag „felnégyelné” és megszüntetné a mintegy 450 ezer ember által használt adózási formát. Az összes ellenzéki párt tiltakozik a módosítás ellen, a Párbeszéd azt kezdeményezi, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, a Momentum és a Mi Hazánk pedig módosítót nyújtott be. A kormányt támogató Bencsik Gábor is bírálta a kata ilyetén szigorítását.

A törvényjavaslat ellen tüntetés kezdődött kedden 10 órakor a Parlament előtt, majd a tüntetők lezárták a Margit-hidat és az Erzsébet hídon is akadályozzák a forgalmat.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....