Készülhet az egészségügy: Államosítani fogják a háziorvosi praxisokat és a szakrendelőket

Ezután minden rendben lesz.

A háziorvosi praxisjog kezelését, valamint a szakrendelők fenntartását is átvenné az állam az önkormányzatoktól, írta meg a Népszava, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szavai alapján.

A politikus erről az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferencián beszélt, ahol az új kormányzati ciklus egészségpolitikai terveit ismertette. Elmondása szerint újabb központosításra készül a kormányzat az egészségügyben, amellyel három céljuk van: az egészségben eltöltött életévek számának növelése, a lakóhelyközeli ellátások erősítése, továbbá felkészülés a várható világjárványokra.

Jelezte: megerősítik az egészségfejlesztési irodákat, ezek fontos szervezői lesznek az egészségmegőrző szűréseknek. Visszakapják a Bokros-csomag idején elvesztett jogosítványaikat a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok is, így például írhatnak majd beutalót közfinanszírozás terhére, kiállíthatnak receptet, kérhetnek labor vizsgálatokat.

A kórházi-rendszer további észszerűsítése kapcsán – mint mondta – hiba intézmény bezárásokról beszélni. A létező kapacitások nagyobb részét fogják tartósan ápolásra szorulók ellátására használni. Hozzátette: a kisvárosi kórházakat a tervek szerint

járási egészségközpontokká

alakítják. Ez az új intézmény lesz a székhelye a központi orvosi ügyeleteknek is.

Hozzátette: ehhez viszont át kell alakítani egy kicsit az alapellátást is. Ezért a terveik szerint például a körzethatárok módosítása, a feladatellátási szerződések megkötése az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül létrehozott praxiskezelőhöz kerülne.

Azt még nem tudják, hogy az önkormányzatok által működtetett szakrendelők fenntartása is az OKFŐ hivatalához fog-e kerülni, de hangsúlyozta, erről még nincs döntés. Ám – mint mondta –

csak az említett lépésekkel lehet létrehozni az egységes

„állami ellátó piramist.”





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....