Szijjártó bejelentette: Egy valag pénzt adunk Boszniának gazdaságfejlesztésre - mutatjuk

Ha ez sikerül idén, a jövő évben újabb 35 millió euró áll rendelkezésre Boszniának.

A magyar külügyminiszter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja Bosznia-Hercegovina stabilitását és európai integrációs törekvéseit, s nem csak szavakban, hanem valódi tettekben is.

“Magyarországgal való együttműködésünk manapság nagyon fontos. Sikeres együttműködésünk Orbán miniszterelnök úrral nagyon fontos és útjelzőként is szolgál számunkra további terveinkhez”

— mondta a boszniai szerb vezető, aki nem mulasztotta el, hogy gratuláljon a magyar kormánypártnak, a választási győzelméhez.

Bíztak benne hogy megadja az Európai Tanács a tagjelölti státuszt, de ez nem történt meg, így jelentős mértékben csökkent Boszniában az EU integritás iránti érdeklődés — fejtette ki.

Milorad Dodik elmondta,

a maguk részéről nem csatlakozhatnak az Oroszország elleni szankciókhoz.

Közölte: tárgyalnak róla, Magyarország, hogyan tud bekapcsolódni az “itteni” energetikai projektekbe.

“Szeretném megköszönni, hogy a tavalyi év során Orbán miniszterelnök úrral volt egy megbeszélésünk, amely most megvalósul és

a magyar kormány jóváhagyta az első 35 millió eurós keretet, a legalább 1400 vállalkozónak, vállalatnak, amely részesülhet ebből a támogatásból”

— mondta, hozzátéve, ha ez sikerül az idei évben, a jövő évben újabb 35 millió euró áll rendelkezésre.

“Ez a legnagyobb támogatás amit kaptunk a Szerbia részéről való támogatás mellett” — fűzte hozzá, majd nagyon megköszönte a támogatást és remélte a baráti együttműködés ebben a formában is sikeres lesz.

Szijjártó Péter külügyminiszter örömét fejezte ki a találkozóval kapcsolatban és elmondta:

“A világ tele van kihívásokkal, Európa pedig még inkább. Európában háború van és nagyon komoly gazdasági és energiaellátási gondokkal is küzd a kontinens. Ezért minden európai politikusnak az a kötelessége, hogy tegyen meg minden annak érdekében, hogy az európai stabilitást, az európai biztonságot javítani lehessen”.

Hozzátette: ilyen lenne a nyugat-balkáni térség felgyorsítása az integrációba az Európai Unióba.

“Megmondom maguknak őszintén, mi Brüsszel szégyenének tartjuk azt, hogy ennyire lassú az integrációs folyamat”

— fejtette ki.

“A tárgyalások eredményeként úgy döntöttünk, hogy Magyarország kormánya egy vállalkozásfejlesztési programot indít Bosznia-Hercegovina szerb köztársasági területén.

Ennek a vállalkozásfejlesztési programnak az első ütemében 35 millió eurónyi fejlesztési támogatásra írunk ki pályázatot”

— hangoztatta.

Végezetül Szijjártó közölte: mi úgy gondoljuk, hogy az helyes, hogyha folyamatosan segítséget, támogatást nyújtunk a nyugat-balkáni országoknak és a felelős szomszédságpolitika keretében a párbeszédre törekszünk. Kiemelte: kulturált párbeszédre van szükség.

A tájékoztató végén nagyvonalúan 2 újságírói kérdés feltevésére adtak lehetőséget.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....