Dolgozzanak feketén, vagy húzzák le a rolót örökre? - adómódosítás után nőhet a feketegazdaság?

Szerveződik az ellenállás.

Mint arról beszámoltunk, a kata-törvény módosítását kezdeményezi a kormány, az új szigorítás értelmében a kisadózó vállalkozók a jövőben cégeknek nem, csak magánszemélyeknek számlázhatnának, vagyik a mai formájában lényegében megszűnne az, amit kataként ismerünk, többszázezer ember lehetetlenülne el.

A félmillió embert gyomorba vágó miatt tüntetést kezdeményeznek civilek a Parlament elé, és mindössze néhány óra alatt több ezer érdeklődő jelezte részvételi szándékát.

A DK szerint az új törvényjavaslat a brutális orbáni megszorítócsomag része.

“Ma este több tízezer egyéni és kisvállalkozó fogja feltenni a magának a kérdést:

szeptember 1-től dolgozzanak feketén vagy húzzák le a rolót örökre?“

— közölték.

A Demokratikus Koalíció szerint a katát is “elvitte a kormányzati megszorítás“.

A DK szerint

morálisan és politikailag is vállalhatatlan,hogy amíg a Fidesz most azért háborúzik Európában, hogy a multiknak ne kelljen többet adózniuk, addig itthon a magyar vállalkozásokon hajt végre megszorítást azzal, hogy egy jelentős részüket kizárja a katából”.

A Párbeszéd a többi ellenzéki párttal közös alkotmánybírósági beadvány benyújtását kezdeményezi. A párt szerint a katás módosítás durva jogsértés, ami egy jogállamban nem valósulhat meg.

“A Momentum szerint a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak, ezért a párt parlamenti frakciója azonnal módosító javaslatot nyújtott be a tervezett kata-törvény megváltoztatása érdekében” — írta közleményében a párt.

A Momentum javaslata alapjána kata-módosítást január 1-jén kellene bevezetni, ugyanis a vállalkozások a teljes évre tervezték az adófizetésüket, és ennek megfelelően alakították ki ügyfélkörüket, illetve tervezték meg ügyvitelüket.

A párt szerint nem lehet kizárni azon katásokat, akik nem magánszemélyeknek számláznak, ezért azt kérik, hogy ezt a feltételt is

töröljék a tervezetből.

A kormány javaslatában foglalt határidők és feltételek olyan radikálisak, hogy a vállalkozások nem tudják hozzá igazítani működésüket és a javaslat nem biztosít kiszámítható működést a vállalkozásoknak és nem garantálja a jogbiztonságot”

— közölte a Momentum.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....