Csatlakozz hozzánk facebookon
Épp a leginkább rászorulók nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet  

A kormány ingyenes internet-hozzáféréssel segíti a digitális oktatásban résztvevő diákokat és pedagógusokat. A leginkább rászoruló családok azonban kimaradtak a kedvezményből, mert sok helyen nincs vezetékes internet, a mobilinternetről pedig nincs szó a rendeletben. Egy felmérés szerint a 10. osztályosok 7 százaléka nem tud részt venni a távoktatásban, mert nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük. 2018-ra teljes lefedettséget vállalt a kormány, az uniós átlagnál azonban még így is magasabb arányban használnak itthon vezetékes internetet.

Bő egy hete jelentette be Orbán Viktor, hogy harminc napra ingyenes internetet biztosítanak a diákoknak és tanároknak, miután múlt héten ismét tantermen kívüli, online oktatást vezettek be a középiskolákban és a felsőoktatásban a járvány terjedése miatt. A rendelet szerint

a kedvezmény csak a helyhez kötött (vezetékes) internet-hozzáférésre vonatkozik,
30 napra szól decemberben, és
csak egy helyen lehet igénybe venni, a jogosult lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén.
A középiskolások, valamint a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és a szakmai oktatásban résztvevő diákok, illetve az online tanító pedagógusok tudják használni.
Az igényléshez már meglévő vagy új előfizetésre van szükség, és a szolgáltatót kell hozzá keresni.

A leginkább rászorulók kimaradtak

Nem jogosultak a kedvezményre ugyanakkor

az általános iskolai tanulók és tanárok – hiába rendelhetnek el digitális oktatást egy-egy helyen a fertőzések miatt.
Az egyetemi hallgatók és oktatók sem szerepelnek a rendeletben, pedig a felsőoktatásban is kötelezővé tették az online oktatást.
Nem tudják igénybe venni a kedvezményt, akiknek nincs vezetékes internet-előfizetésük, és
még azok sem, akik csak mobilinternet-előfizetéssel rendelkeznek.

„Azért félek, mert az intézkedések miatt megint olyan érzésem van, hogy a segítség nem jár mindenkinek. Most (…) hogy a középiskolások otthoni tanulását támogatják internettel, ami nagyon fontos és jó. De csak azokat, akiknek vezetékes előfizetése van.

A leszakadó falvakban azonban a hátrányos helyzetű (…) gyerekeknél ez ritka, mint a fehér holló

– reagált a bejelentésre Facebookon L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. „Tavasszal ingyenes mobilnet volt a szolgáltatóktól, ezzel volt lehetőség kapcsolódni. Szóval, megint az az üzenet: aki nem tud az életében annyit elérni, hogy legyen internet-előfizetése, az érdemtelen a segítségre”.

A hátrányos helyzetű diákokat segítő szakember megkeresésünkre azt mondta, náluk sokkal jellemzőbb a mobilinternet-hozzáférés, mint a vezetékes net. A középiskolás diákjaik egy részének az iskolák tudnak eszközt biztosítani, mint ahogy az alapítványhoz is érkeznek tárgyi felajánlások, de vezetékes internetet nem tudnak bekötni.

A leszakadó térségekben erre sok helyen nincs is lehetőség, ugyanis nincs lefektetve az internetkábel. Egy idei felmérés szerint a nagy sebességű széles sávú lefedettség a magyar háztartások 90 százalékára terjed ki. Ez négy százalékkal több, mint az Európai Uniós átlag, bár a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában hat éve azt vállalta a kormány, hogy 2018-ra a teljes lakosság számára legalább 30 Mbps, 2020-ra pedig a háztartások felének 100 Mbps sebességű internet-hozzáférést biztosít.

„Ahol nincs áram, ott vezetékes internet sincs” – fogalmazott lapunknak Kavalyecz András, a szendrői Abigél iskola telephelyvezetője. Náluk kevés középiskolásnak van egyáltalán telefonja, és ritka az is, hogy a családoknál lenne számítógép vagy laptop otthon. Kavalyecz szerint a borsodi szakiskolába járó gyerekek nyolcvan százaléka nem tudja igénybe venni a kedvezményt, így itt főként papíralapú oktatással és kiscsoportos konzultációkkal próbálják tartani a lépést.

Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke is hasonló tapasztalatokról számolt be. A bagi és dányi romatelepen segítik az iskolásokat, és ott a középiskolás diákok egy része mobilinternetet használ, de csak keveseknek van előfizetése, mivel a családok jelentős részének nincs rendszeres jövedelme. Főként feltöltőkártyával neteznek és telefonálnak, ami azért is problémás Both szerint, mert az iskolai órák alatt gyakran nagyobb fájlokat, videókat küldenek a tanárok, amit nem tudnak letölteni, mert nincs elég adatforgalmi keretük. Jóval kedvezőbb lenne, ha előfizetést kötnének, de a szolgáltatók nem írnak alá szerződést azokkal az ügyfelekkel, akik a korábbi adósságaikat még nem fizették ki. Az adósságrendezésben pedig nem kapnak segítséget a rászoruló családok. A megoldás Both szerint itt is a korlátlan vezetékes internet lenne.

A 10. osztályosok hét százaléka nem fér hozzá digitális oktatáshoz

Egy márciusban megjelent tanulmány szerint a 10. évfolyamosok 12 százaléka nem tud érdemben részt venni a digitális oktatásban. Hermann Zoltán a 2017-es országos kompetenciamérés során kitöltött kérdőívek alapján jutott erre az eredményre, amely a családi háttér jellemzőit mérte fel. A kutatás szerint

a 6. osztályosok 12,
a 8. osztályosok 10 és
a 10. osztályosok 7 százaléka egyáltalán nem tud becsatlakozni az online órákba, mert nincs internet-hozzáférése vagy számítógépe otthon.

A 6. és 8. osztályosokat egyelőre nem érinti a múlt héten elrendelt digitális oktatás, a 10. évfolyamon pedig az MTA kutatója szerint feltehetően azért jobb az arány, mert „a hátrányos helyzetű diákok egy jelentős része 10-re már lemorzsolódott a közoktatásból”. Ez az országos átlag, de nagy területi különbségek vannak.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a diákok egyharmadához nem vagy csak erősen korlátozottan juthat el az online távoktatás, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében ez az arány egytized”

- írta Hermann.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a digitális oktatásban résztvevő diákok hány százalékának nincs jelenleg vezetékes internet-hozzáférése. A KSH adatai szerint 2019-ben a magyar háztartások 94,9 százalékában volt vezetékes internet, míg az Ipsos tavaly októberi reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a gyermekes (8-17 év) családok 98 százalékában van internet-hozzáférés.

A kutatásban megkérdezett háztartások 94 százaléka mondta azt, hogy van otthon vezetékes internet-hozzáférése.

A már korábban említett uniós felmérés szerint a magyar háztartások 82 százaléka használ vezetékes internetet, ami magasabb az uniós átlagnál (78 százalék). Ez azt jelenti ugyanakkor, hogy majdnem minden ötödik magyar háztartásban még nincs vezetékes internet-hozzáférés.
Bonyolította az igénylés folyamatát a Digi

A mobilinternet-előfizetőkre ugyan nem vonatkozik a kormányzati kedvezmény, ám a Vodafone és a Telenor több fontos oktatási portált is ingyenesen, adatforgalom nélkül hozzáférhetővé tett. Így például a Krétát is bármely előfizetőjük elérheti, amit a legtöbb középiskolában naponta használnak a tanításhoz.

A Telekom és a Vodafone oldalán a kedvezményt november 27-ig lehet igénybe venni, a Diginél december 4-ig. Míg az első két szolgáltatónál csak egy online űrlapot kell kitölteni az igényléshez, a Digi egy aláírt, lepecsételt iskolalátogatási igazolást is kért, amely komoly felháborodást váltott ki az ügyfeleiknél.

„Röhej! A rendeletben az szerepel, hogy a jogosult büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik, hogy a szolgáltatás igénybevételének feltételei fennállnak. Ehhez képest a Digi kér ilyen igazolást, miközben elvileg zárva vannak az iskolák” - mondta a Telexnek egy felháborodott szülő. Nem ő az egyetlen, aki ezt szóvá tette, a szolgáltató Facebook-oldalán többen is panaszkodtak amiatt, hogy az igazolás miatt be kell menni az iskolába. „Eredetileg iskolalátogatási igazoláshoz kötöttük, de könnyítjük az igénylés feltételeit, ezért egy egyszerűsített adatlap kitöltésével igényelhető lesz, az előfizetői visszajelzések alapján gyorsítjuk az igénylést” - reagált megkeresésünkre Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője pénteken, és szombat délután már a honlapon is frissítették a formulát. Már nem szükséges iskolalátogatási papír, csak a kitöltött adatok alapján generált űrlapot kell kinyomtatni, majd aláírva feltölteni.

Kérdeztük a kormányt is, hogy miért csak a vezetékes internetre vonatkozik a kedvezmény, és miért nem vehetik igénybe mobilinternet-előfizetők, illetve az egyetemi hallgatók, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

telex
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Müller Cecília elárulta a tesztelés folyamatát: Az eszközt orron át kell bevezetni a garatig, ami így végigmegy a felső légúti szakaszon....
Megkérdezték Szijjártót nem mond-e le a jachtozás miatt....??
Pillanatok alatt körbejárt a kép, amin látszólag a füvet öntik le aszfalttal
„Nagyon szégyellem magam” – Hódi Pamela összetört: sírva fakadt
Teljesen összetört Hódi Pamela A Konyhafőnök VIP egyik feladata során, keserves sírását hallva Sárközi Ákos sietett a segítségére. Zokogásban tört ki A Konyhafőnök VIP egyik vers...
  
Majkáról is beszélt Müller Cecília - ezért engedték haza pozitív teszttel
Pénteken, illetve nagyrészt hétfőn megindult az országos, célzott tesztelés a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok, szociális intézmények dolgozói és egészségügyi dolgozók kör...
  
Közel 7 millió autót érintő visszahívás a veszélyes légzsákpatronok miatt
A General Motorsnak 6,9 millió autót kell szervizbe hívnia a japán Takata cég veszélyes légzsákpatronjai miatt. A csődbe ment japán gyártó helyett ráadásul az amerikai cég fizetheti a ...
  
Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, külső telephelyre viszik az elhunytakat
Külső telephely bevonásával tudnak csak méltóképpen gondoskodni a halottak elhelyezéséről a Markusovszky Kórház orvosigazgatója szerint. Elismerte a szombathelyi Markusovszky Egyetemi ...
  
Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették
A miniszterelnök kabinetfőnökét az éves parlamenti meghallgatásán ellenzéki képviselők kérdezték a többi között arról, nem tartja-e feleslegesnek ennyi pénzt költeni propagandára. R...
  
700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk
Egy évtized alatt hetven százalékkal nőtt az Európai Unióban a hajléktalanok száma, most több mint 700 ezer embernek kell nap mint nap szembe néznie azzal, hogy nincs tető a feje felett. Az...
  
EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak
Hat magyar EP-képviselő írt válaszcikket a Die Zeitnak, ahol megjelent egy publicisztika arról, hogy az EU-nak engednie kellene a jogállamisági kritériumok kérdésében. Orbán a kormá...
  
Bayer Zsolt: A k...va anyá*tokat! Ha túlvagytok ezen a kis tárgyaláson, akkor az RTL Klubot mi kirúghatjuk holnap?
A publicista és asztalközössége ismét hosszasan szapulta az Európai Uniót. Hétfőn este újra összeült a Hír TV Sajtóklub című műsorában a kormánypárti újságírók közössége, ho...
  
Leléptetik Orbán fontos háttéremberét, aki mindig csendben elsimította a dolgokat Brüsszellel
Felkészült gazdasági szakember, örökös uniós diplomata, akinek képességeit mindkét politikai oldal elismeri, noha fontosabb megbízásai mindig Orbán Viktor kormányaihoz kötődtek. Hogy ...
  
Szarvasbikát vittek kilövésre egy francia vadásznak Zalában, vádat emeltek ellenük
Csalás és közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat négy ember ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség, mert egy osztrák vadaskertben nevelt gímszarvasbikát hoztak Zala megyébe, majd egy f...
  
Közel 10 milliárd forint előleget kap Magyarország az EU-tól
A koronavírus okozta gazdasági nehézségek, valamint természeti katasztrófák miatt 823 millió euró uniós segítséget nyújt az EU nyolc tagállamnak, köztük Magyarországnak is – írta k...
  
Mi lesz így a karácsonnyal?
„Nincs kockázatmentes lehetőség. Magasabb és alacsonyabb kockázat van” - mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa a közelgő karácsonyi ünnepekr...
  
A német külügyminiszter szerint napokon belül megállapodnak az uniós költségvetésről
„A tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, mindnyájan tudjuk, hogy nem könnyű. De teljesen biztos vagyok benne, hogy a következő napokban döntéseket hozunk az európai uniós költségvet...
  
Rogán szerint kormányzati költések nélkül a Népszava, az RTL és az ATV is nehezen zárta volna sikeresen az évet
Ahhoz képest, hogy Rogán Antal minisztériumához évről évre több terület tartozik, a miniszter alig szerepel a nyilvánosság előtt, a parlamentben sem válaszol kérdésekre. Ilyen ritka alk...
  
7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar
Uniós pénzekre pályázhatnak a divat- és dizájnipari vállalkozások. 7 milliárd forintos keretösszeggel új pályázat jelent meg a divat- és dizájnipari vállalkozások versenyképesség...
  
George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt
Közleményben cáfolja George Clooney azt a budapesti kormányzati állítását, miszerint Soros György embere lenne. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész nemrég egy GQ-nak adott interj...
  
Megállapítani sem lehet, hogy Orbán Viktor apjának a cége mennyi bevételt szerzett közpénzből
Orbán Viktor miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a cége, a Dolomit Kft. részt vett az M3-as autópálya építésében és a Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár közötti vasútvonal ...
  
Menczer Tamás ezt javasolja George Clooneynak
„George Clooney valószínűleg nem fogja félrenyelni a kávéját az én véleményem miatt, de ettől még a butaság butaság marad. Mondjuk, szerintem Orbán Viktornak sincsenek álmatlan ...
  
Teszten járt Tóth Gabi: ki sem kellett szállnia a kocsijából
Tóth Gabi és Krausz Gábor koronavírustesztet csináltattak. Az énekesnő és a férje egy olyan tesztállomáson járt, ahol úgy vettek mintát tőlük, hogy még az autóból sem kellett kisz...
  
Gáspár Evelin vallomás: "Odaköltözött a lakásomba, utána nem tudtuk kitenni"
A LifeTV Bréking című műsorában árulta el Gáspár Evelin, hogy volt olyan párja kihasználta. "Szerelmes típus vagyok, ha valakinek kinyitom magam, tudok érte rajongani, és ki is mutatom: ...
  
Budapest: az unokáját mentette a nagypapa, aki szörnyethalt a pusztító lángokban
Budapest —Drámai eseményekre riadtak hétfő hajnalban a XV. kerületben. Egy lángokban álló házból egy kisfiú kétségbeesett kiáltozása hallatszott ki. „Segítség, valaki mentse meg ...
  
Megvan az ítélet: elmarasztalták Gáspár Beát
Salgótarján — Szinte napra pontosan egy évvel a baleset után jogerős ítélet született Gáspár Bea (46) autóbalesetének ügyében. Bea a családjával tavaly novemberben este a 21-es fő...
  
65 éves korában elhunyt Böröndi Tamás
65 éves korában elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója. Közösségi oldalán tudatta a Vidám Színpad a szomorú hírt: hétfőn este elhunyt Böröndi Tamás, a teátrum igazgat...
  
Orbán-Clooney botrány: elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat
„Orbán propagandagépezete hazudik, pont” - válaszolta George Clooney amerikai filmszínész a magyar kormánymédia vádjaira, melyek szerint csak azért kritizálta egy tévéinterjúban Orbá...
  
„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – Orbán apját kérdezték
November első keddjén, a kora délelőtti órákban fordultunk be a gánti dolomitbánya melletti parkolóba. A portán elmondtuk, hogy a bányacég tulajdonosával szeretnénk beszélni. Alig telt...
  
"Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney marhaságokat beszél róla"
„George Clooney valószínűleg nem fogja félrenyelni a kávéját az én véleményem miatt, de ettől még a butaság butaság marad. Mondjuk, szerintem Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjsz...
  
Az élelmiszerboltok mellett más helyekre is vonatkozik az idősek vásárlási sávja
A kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, és a keddi naptól minden hétköznap (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) 0...
  
DK: Hatalmasra nőtt az elszegényedő nyugdíjasok száma -
Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője, a Népjóléti Bizottság tagja hétfői sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: újabb döbbenetes adatokat közölt a Központi...
  
Az Idősek Tanácsa javasolta a vásárlási idősáv bevezetését
A vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a tan...
  
Soros György továbbra is minden erővel Európára akarja kényszeríteni a bevándorlást
Soros György továbbra is minden erővel rá akarja kényszeríteni Európára a bevándorlást, a brüsszeli politikusok és bürokraták pedig segítenek neki - mondta Hollik István, a Fidesz komm...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Épp a leginkább rászorulók nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet
A kormány ingyenes internet-hozzáféréssel segíti a digitális oktatásban résztvevő diákokat és pedagógusokat. A leginkább rászoruló családok azonban kimaradtak a kedvezményből, mert sok helyen nincs vezetékes internet, a mobilinternetről pedig nincs szó a rendeletben. Egy felmérés szerint a 10. osztályosok 7 százaléka nem tud részt venni a távoktatásban, mert nincs megfelelő eszközük vagy internet-hozzáférésük. 2018-ra teljes lefedettséget vállalt a kormány, az uniós átlagnál azonban még így is magasabb arányban használnak itthon vezetékes internetet.

Bő egy hete jelentette be Orbán Viktor, hogy harminc napra ingyenes internetet biztosítanak a diákoknak és tanároknak, miután múlt héten ismét tantermen kívüli, online oktatást vezettek be a középiskolákban és a felsőoktatásban a járvány terjedése miatt. A rendelet szerint

a kedvezmény csak a helyhez kötött (vezetékes) internet-hozzáférésre vonatkozik,
30 napra szól decemberben, és
csak egy helyen lehet igénybe venni, a jogosult lakóhelyén, tartózkodási helyén vagy szálláshelyén.
A középiskolások, valamint a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és a szakmai oktatásban résztvevő diákok, illetve az online tanító pedagógusok tudják használni.
Az igényléshez már meglévő vagy új előfizetésre van szükség, és a szolgáltatót kell hozzá keresni.

A leginkább rászorulók kimaradtak

Nem jogosultak a kedvezményre ugyanakkor

az általános iskolai tanulók és tanárok – hiába rendelhetnek el digitális oktatást egy-egy helyen a fertőzések miatt.
Az egyetemi hallgatók és oktatók sem szerepelnek a rendeletben, pedig a felsőoktatásban is kötelezővé tették az online oktatást.
Nem tudják igénybe venni a kedvezményt, akiknek nincs vezetékes internet-előfizetésük, és
még azok sem, akik csak mobilinternet-előfizetéssel rendelkeznek.

„Azért félek, mert az intézkedések miatt megint olyan érzésem van, hogy a segítség nem jár mindenkinek. Most (…) hogy a középiskolások otthoni tanulását támogatják internettel, ami nagyon fontos és jó. De csak azokat, akiknek vezetékes előfizetése van.

A leszakadó falvakban azonban a hátrányos helyzetű (…) gyerekeknél ez ritka, mint a fehér holló

– reagált a bejelentésre Facebookon L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. „Tavasszal ingyenes mobilnet volt a szolgáltatóktól, ezzel volt lehetőség kapcsolódni. Szóval, megint az az üzenet: aki nem tud az életében annyit elérni, hogy legyen internet-előfizetése, az érdemtelen a segítségre”.

A hátrányos helyzetű diákokat segítő szakember megkeresésünkre azt mondta, náluk sokkal jellemzőbb a mobilinternet-hozzáférés, mint a vezetékes net. A középiskolás diákjaik egy részének az iskolák tudnak eszközt biztosítani, mint ahogy az alapítványhoz is érkeznek tárgyi felajánlások, de vezetékes internetet nem tudnak bekötni.

A leszakadó térségekben erre sok helyen nincs is lehetőség, ugyanis nincs lefektetve az internetkábel. Egy idei felmérés szerint a nagy sebességű széles sávú lefedettség a magyar háztartások 90 százalékára terjed ki. Ez négy százalékkal több, mint az Európai Uniós átlag, bár a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában hat éve azt vállalta a kormány, hogy 2018-ra a teljes lakosság számára legalább 30 Mbps, 2020-ra pedig a háztartások felének 100 Mbps sebességű internet-hozzáférést biztosít.

„Ahol nincs áram, ott vezetékes internet sincs” – fogalmazott lapunknak Kavalyecz András, a szendrői Abigél iskola telephelyvezetője. Náluk kevés középiskolásnak van egyáltalán telefonja, és ritka az is, hogy a családoknál lenne számítógép vagy laptop otthon. Kavalyecz szerint a borsodi szakiskolába járó gyerekek nyolcvan százaléka nem tudja igénybe venni a kedvezményt, így itt főként papíralapú oktatással és kiscsoportos konzultációkkal próbálják tartani a lépést.

Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke is hasonló tapasztalatokról számolt be. A bagi és dányi romatelepen segítik az iskolásokat, és ott a középiskolás diákok egy része mobilinternetet használ, de csak keveseknek van előfizetése, mivel a családok jelentős részének nincs rendszeres jövedelme. Főként feltöltőkártyával neteznek és telefonálnak, ami azért is problémás Both szerint, mert az iskolai órák alatt gyakran nagyobb fájlokat, videókat küldenek a tanárok, amit nem tudnak letölteni, mert nincs elég adatforgalmi keretük. Jóval kedvezőbb lenne, ha előfizetést kötnének, de a szolgáltatók nem írnak alá szerződést azokkal az ügyfelekkel, akik a korábbi adósságaikat még nem fizették ki. Az adósságrendezésben pedig nem kapnak segítséget a rászoruló családok. A megoldás Both szerint itt is a korlátlan vezetékes internet lenne.

A 10. osztályosok hét százaléka nem fér hozzá digitális oktatáshoz

Egy márciusban megjelent tanulmány szerint a 10. évfolyamosok 12 százaléka nem tud érdemben részt venni a digitális oktatásban. Hermann Zoltán a 2017-es országos kompetenciamérés során kitöltött kérdőívek alapján jutott erre az eredményre, amely a családi háttér jellemzőit mérte fel. A kutatás szerint

a 6. osztályosok 12,
a 8. osztályosok 10 és
a 10. osztályosok 7 százaléka egyáltalán nem tud becsatlakozni az online órákba, mert nincs internet-hozzáférése vagy számítógépe otthon.

A 6. és 8. osztályosokat egyelőre nem érinti a múlt héten elrendelt digitális oktatás, a 10. évfolyamon pedig az MTA kutatója szerint feltehetően azért jobb az arány, mert „a hátrányos helyzetű diákok egy jelentős része 10-re már lemorzsolódott a közoktatásból”. Ez az országos átlag, de nagy területi különbségek vannak.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a diákok egyharmadához nem vagy csak erősen korlátozottan juthat el az online távoktatás, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében ez az arány egytized”

- írta Hermann.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a digitális oktatásban résztvevő diákok hány százalékának nincs jelenleg vezetékes internet-hozzáférése. A KSH adatai szerint 2019-ben a magyar háztartások 94,9 százalékában volt vezetékes internet, míg az Ipsos tavaly októberi reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a gyermekes (8-17 év) családok 98 százalékában van internet-hozzáférés.

A kutatásban megkérdezett háztartások 94 százaléka mondta azt, hogy van otthon vezetékes internet-hozzáférése.

A már korábban említett uniós felmérés szerint a magyar háztartások 82 százaléka használ vezetékes internetet, ami magasabb az uniós átlagnál (78 százalék). Ez azt jelenti ugyanakkor, hogy majdnem minden ötödik magyar háztartásban még nincs vezetékes internet-hozzáférés.
Bonyolította az igénylés folyamatát a Digi

A mobilinternet-előfizetőkre ugyan nem vonatkozik a kormányzati kedvezmény, ám a Vodafone és a Telenor több fontos oktatási portált is ingyenesen, adatforgalom nélkül hozzáférhetővé tett. Így például a Krétát is bármely előfizetőjük elérheti, amit a legtöbb középiskolában naponta használnak a tanításhoz.

A Telekom és a Vodafone oldalán a kedvezményt november 27-ig lehet igénybe venni, a Diginél december 4-ig. Míg az első két szolgáltatónál csak egy online űrlapot kell kitölteni az igényléshez, a Digi egy aláírt, lepecsételt iskolalátogatási igazolást is kért, amely komoly felháborodást váltott ki az ügyfeleiknél.

„Röhej! A rendeletben az szerepel, hogy a jogosult büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik, hogy a szolgáltatás igénybevételének feltételei fennállnak. Ehhez képest a Digi kér ilyen igazolást, miközben elvileg zárva vannak az iskolák” - mondta a Telexnek egy felháborodott szülő. Nem ő az egyetlen, aki ezt szóvá tette, a szolgáltató Facebook-oldalán többen is panaszkodtak amiatt, hogy az igazolás miatt be kell menni az iskolába. „Eredetileg iskolalátogatási igazoláshoz kötöttük, de könnyítjük az igénylés feltételeit, ezért egy egyszerűsített adatlap kitöltésével igényelhető lesz, az előfizetői visszajelzések alapján gyorsítjuk az igénylést” - reagált megkeresésünkre Ruska Viktória, a cég kommunikációs vezetője pénteken, és szombat délután már a honlapon is frissítették a formulát. Már nem szükséges iskolalátogatási papír, csak a kitöltött adatok alapján generált űrlapot kell kinyomtatni, majd aláírva feltölteni.

Kérdeztük a kormányt is, hogy miért csak a vezetékes internetre vonatkozik a kedvezmény, és miért nem vehetik igénybe mobilinternet-előfizetők, illetve az egyetemi hallgatók, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén
Most van baj - tilos a szabadtéri ételosztás
Majka-Gödény háború: Majka felhívta de nem járt sikerrel
Tűz ütött ki a Szent Imre kórházban
Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból
Rogán lemondott helyettes államtitkárához kerülnek a kaszinópályázatok
Müller Cecília elárulta a tesztelés folyamatát: Az eszközt orron át kell bevezetni a garatig, ami így végigmegy a felső légúti szakaszon....
Rossz hírt közölt Müller Cecília
Magyarország ellen szólalt fel a román kormányfő
Deutsch Tamás: Soros durván megfenyegette a magyarokat
Deutsch Tamás: Sok évtizednyi keleti, kommunista önkényt válthat fel egy nyugati, európai uniós önkény
A német köztévé a hülye magyarok és lengyelek nélküli EU-ról értekezett
Nálunk a füvet is aszfaltozzák?
Megkérdezték Szijjártót nem mond-e le a jachtozás miatt....??
Pillanatok alatt körbejárt a kép, amin látszólag a füvet öntik le aszfalttal
A német köztévé füles gulyásnak nevezte Orbánt
34 ezer határsértőt fogtak el idén
Németh Szilárd: a szinte hermetikusan lezárt déli határszakaszon egyetlen egy illegális bevándorló sem juthat át
A kormány 21 milliárdot ad egy fürdőre, amit a Mészáros-gyerekek érdekeltsége épít
Lecseréli Ördög Nórát a TV2
„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – Orbán apját kérdezték
Nádai Anikó elárulta: ezért kellett megműteni
Az Idősek Tanácsa javasolta a vásárlási idősáv bevezetését
Küszöbön az Orbán-kormány következő akcióterve
Semjén: el kell venni a gyereket az anyától, ha megváltoztatja a gyereke nemét
George Clooney-nak a gyűlöletről és a dühről Orbán Viktor jutott az eszébe
Varga Mihály: Újraindult a magyar gazdaság
DK: A kormányzatilag agyontámogatott Mészáros Lőrinc is utcára rakta az alkalmazottakat a szállodáiból
Szijjártó: újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten
Mi történt? - A Kútvölgyi Kórházhoz riasztották a tűzoltókat
Gyöngyösi Márton Orbán gátlástalanul vétózta meg a válságba belerokkanó embereknek reményt nyújtó csomagot
Kicsit megszépítette iskolai teljesítményét egy orosházi tinédzser
Rogán Antal ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére
Kossuth-díjat adnának Majkának, mert „elvégezte, amit Müller Cecília hivatalának kellene”
Hivatalos: 4,4 millió forintot kell fizetnie Jakab Péternek egy zsák krumpliért
Schmidt Mária: Nagy baj, hogy az Európai Unió német befolyás alatt áll
Fontos lépésre szánta el magát Schumacher családja
Deutsch Tamás: Köszönjük szépen! Mi sem a keleti, sem a nyugati önkényből nem kérünk
Csak egy 12 éves fiú élte túl - Szándékosan gyújthatták rá a családra a házat Budapesten
Kásler üzent: Arra kérem mindannyiukat, hogy őrizzék meg hitüket az előttünk álló rendkívüli időkben
Halálra fagyott egy hajléktalan férfi Nagykanizsán
Kocsis Máté: az összes baloldali boldogan tesz eleget és "szolgalelkűen tapsikol"
Nem állt le Európa meghódításával Kína, sőt....
Gáspár Evelin vallomás: "Odaköltözött a lakásomba, utána nem tudtuk kitenni"
Számított az indulatokra Parragh László
Szijjártó: a legnagyobb, leggazdagabb országok is nehézségekkel küzdenek, az egészségügyi ellátórendszerük „pattanásig feszült”
Szijjártó Péter újabb fontos szállítmány érkezését jelentette be
Orbán-Clooney botrány: elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat
Fogolylázadás egy magyar börtönben - könnygázt vetettek be
Soros György továbbra is minden erővel Európára akarja kényszeríteni a bevándorlást
Digitális oktatás – áram és eszköz nélkül
7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar
Szijjártó: Fél éven belül két új központtal bővült a magyar hírszerzés
Kásler arra kérte az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat, hogy őrizzék meg hitüket
Telefonos fogadóórákat tart Lázár János
Kiderült: ezért kellett azonnal műteni a Hooligans gitárosát
DK: Hatalmasra nőtt az elszegényedő nyugdíjasok száma -
Évek óta gond Tiszavasváriban a hulladék elszállítása és a bűz
Nem tilos, hogy egy település polgármesterének vállalkozása állami pénzekre pályázzon
Eddig 500 millióba került a magyar államnak a Türk Tanács irodája
Gyermekotthonból tűnt el egy 17 éves lány Budapesten
Varga Mihály bejelentés: egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése
Az MTVA annyira zöld, hogy ingyen biztosít hátteret Áder János klímaügyi podcastjának
Tóth Gabi lép: elege van a mocskolódó kommentekből
Az élelmiszerboltok mellett más helyekre is vonatkozik az idősek vásárlási sávja
111 beteg meghalt, 618-an vannak lélegeztetőgépen
VV Fanni ügy: 20 milliós sérelemdíjat követelnek a megvádolt férfitól
Leléptetik Orbán fontos háttéremberét, aki mindig csendben elsimította a dolgokat Brüsszellel
Kijárási tilalom: Több mint ötezerszer intézkedtek a magyar rendőrök
Elrendelték egy 14 éves nógrádi fiú letartóztatását
Weber szerint csak a járvány miatt nem zárták még ki a Fideszt az Európai Néppártból
Hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között csak 65 éven felüliek vásárolhatnak a boltokban
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum