Megjelent egy nő aki többet árthat Orbánnak mint eddig bárki

„Ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek nemzeti vétójukkal” és „mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”

– javasolja szerdán elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament.

A szerdán 450 szavazattal, 132 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás a júniusi plenáris ülésszakon lezajlott vitát zárja le. Eszerint a Magyarország által a társasági adó minimum szintéjről született nemzetközi megállapodás vétójának feloldásáért cserébe „bejelentett igényeket, melyeket már nagyrészt figyelembe vették a nemzetközi megállapodásban”, ezért a Parlament „sürgeti Magyarországot, hogy haladéktalanul vessen véget a globális adóügyi megállapodás Tanácsban való blokkolásának”.

Megjegyzik: ha Magyarország kitart vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az Uniónak meg kell fontolnia az alternatív lehetőségek, többek között a megerősített együttműködés használatát.

Július 1-én az Euronews is megírta, hogy Franciaország fontolóra veszi, hogy megkerüli Magyarország vétóját a globális társasági minimumadóval kapcsolatban. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy az EU gazdasági biztosával együtt dolgoznak a különböző alternatívákon.

Le Maire közölte, hogy ezt a témát annak ellenére nem engedik el, hogy átadják Csehországnak az EU elnökségét. A Párizs által elképzelt (egyik) megoldás, hogy életre hívja az Európai Unió működéséről szóló szerződés 329. cikkelye által megengedett “megerősített együttműködés” nevű eljárást.

A szerződés szerint ennek az eljárásnak a keretében legalább 9 uniós tagállam számára megengedett, hogy megerősített integrációt vagy együttműködést hozzanak létre az EU-n belül egy konkrét területen abban az esetben, ha megállapítják, hogy az ilyen együttműködés célkitűzései az Unió egésze által észszerű határidőn belül nem érhetők el. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a szokásos tempónál gyorsabban haladjanak előre, mint azok a tagállamok, amelyek úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a megerősített együttműködés eljárásában. Az eljárás célja pont az olyan patthelyzetek kiküszöbölése, amikor a részt venni nem kívánó egy vagy több tagállam blokkol egy konkrét javaslatot – miként azt Magyarország tette a globális társasági minimumadóval kapcsolatban.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-