Csatlakozz hozzánk facebookon
Operatív törzs: tudni fogják, ki nem vesz részt a ma induló országos tesztelésben  

Pénteken is megtartotta napi tájékoztatóját a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, ennek részleteit ismertetjük.

György István államtitkár:

A szociális intézményekben, óvodákban, bölcsődékben, iskolákban, egészségügyi intézményekben dolgozók tesztelése rendszeres lesz, célja a terjedés megakadályozása és, hogy kiderüljön, ezekben a munkakörökben mekkora a fertőzöttség.

Bölcsődében 1742, óvodában 4386, iskolában 8694, szociális intézményekben 1869 helyszínen tesztelnek, összesen tehát több mint 1660 helyen tesztelik a dolgozókat, antigén gyorstesztekkel. Az érintettek számára a részvétel önkéntes, de arra kérte az államtitkár az intézmények dolgozóin, hogy jelenjenek meg a teszteléseken. Az adatlapokon kiderül, ki nem vesz rész a tesztelésen. Bármilyen indokkal vissza lehet utasítani a tesztelést, az is előfordulhat, hogy 24 órán belül valaki teszten esett át. Ennek ellenére azt kérik, a dolgozók vegyenek részt a tesztelésen. A tesztelés ma kezdődik a szociális intézményekben.

A tesztelésekben az orvos- és egészségtudományi egyetemek hallgatóira számítanak a munkában. Ők veszik le a mintákat és a gyorstesztek segítségével kiértékelik.

A mintavevő egységekbe egységenként 2-2 mintavevő hallgatót, a kormányhivataloknak egy adminisztrátort és egy sofőrt kell biztosítaniuk.

Ott, ahol az intézmény épp zárva van, ott nem lesz szűrés. hétről hétre követni fogják, mely intézmény tért vissza a digitális oktatásból, vagy éppen melyiket zárták be.

A 16ezer helyszínre öt nap alatt kell eljutniuk a mintavevő egységeknek, védőruhát a kormányhivatalok biztosítanak: arcvédő pajzs, ffp2 szájmaszk és kesztyű lesz rajtuk. Ennél szigorúbb felszerelés viselését nem igényli ez a folyamat.

A tesztelés elsősorban hétköznap történik. A szociális intézményekben ma indul a munka, de ott hétvégén is folytatódhat a mintavételezés.

A mintavételezőket naponta tesztelik. Az egyetemisták, és a védekezésben résztvevő összes többi ember munkáját a kormány megköszöni.

Széleskörű összefogásra van szükség ahhoz, hogy a járvány terjedését megállítsuk - mondta az államtitkár.

A védekezésbe bevont egyetemisták és felsőoktatási intézmények között hallgatói munkaszerződés jön létre.
Hétköznap 5000 forint/nap, hétvégén 7500 forint/nap a díjazás, adómentesen.
A munka egy-egy csapat számára két hétig tart, utána lecserélik őket.
Tanulmányi kreditet kapnak a munkájukért, ingyen használhatják a tömegközlekedést. A hallgatók kirendelését a kormányhivatalok végzik, elsősorban a tartózkodási hely, másodlagosan az állandó lakcím alapján intézik.
A Neptun rendszerben a kirendelt hallgatókat már értesítették, a kormányhivatalok telefonon vagy e-mailben értesítik.
Oktatófilmmel képzik ki az egyetemistákat erre a munkára
A dolgozókat a munkahelyükön tesztelik, ebben lehetnek eltérések, például kisfalvas környezetben.
Akinek az eredménye pozitív lesz, köteles azonnal értesíteni háziorvosát, a munkát nem folytathatja, házi karanténba kerül.

Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait.

A tisztifőorvos szerint az adatok kedvezőnek tűnnek, a maszkviselés hatékony védekezési módszer, de az adatokból egyelőre következtetést még nem lehet levonni, két hét kel hozzá, az intézkedések bevezetésétől kezdve.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év, de az elmúlt napon három fiatal embertársunkat is elveszítettük. Mindegyiküknek súlyos alapbetegsége volt Müller Cecília szerint. A betegekre, idősekre vigyázni kell. Példaként hozta fel, hogy a meglévő krónikus betegségeinket tartsuk karban, mert például egy cukorbetegnek kétszer akkora esélye van elkapnia fertőzést, mint annak, akinek nincs ilyen betegsége.

604 ember van lélegeztetőgépen ma, összesen 7512 ember van kórházban.

A hétvégén aki teheti, a higiénés szabályok betartásával menjenek szabadba, mert a kóros elhízás is kockázati tényező. Egyéni szabadtéri sportolásról van szó, az nem tilos - hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

A járvány kezdete óta Magyarországon figyelemmel kísérik a szociális intézményeket, melyekben ma a dolgozók tesztelése megkezdődik. A járvány kezdete óta az összes otthon 26 százalékába regisztráltak fertőzött esetet.

417 szociális intézmény érintett ma a járványban, és csak 6 van közülük, amelyek az első hullámban is érintettek voltak. Az összes gondozott személy 6 százaléka fertőződött meg összesen a járvány kezdete óta, 568-an meghaltak közülük a járvány kezdete óta. A szociális intézményekben az összes dolgozó 1 százaléka érintett, ez 976 fertőzött, 21-en kórházban vannak közülük.

A karácsonyi ajándék vásárlásokat ne hagyjuk az utolsó pillanatra, kerüljük a tömeget, az ajándékok beszerzését kezdjük meg - mondta praktikus tanácsként a tisztifőorvos.

Kiss Róbert:

345 ember ellen kelet intézkedni mert nem viseltek maszkot. A legtöbbjük az utcán nem viselte a maszkot olyan helyen, ahol az önkormányzat elrendelte.
Tömegközlekedési eszközön, várótermekben 5 ember ellen, üzletekben 41 ember ellen kellett intézkedni.
Az üzletek ellenőrzésekor 322 ember ellenintézkedtek, mert nyitva volt a bolt, mikor zárva kellett volna lennie.
Tegnap 6 üzletet zártak be, ebből ötöt Budapesten. mobilszaküzletben, pékség, egyéb üzlet is volt a szabálytalankodók között, minden érintett üzletet egy hétre bezártak.
A XV. kerületben egy söröző nyitva volt, ott sörözött egy ember, úgyhogy a rendőrök bezáratták a helyet.
Kazincbarcika egyik állateledel boltjában nem voltak kitéve maszkviselésre felhívó táblák, az alkalmazott nem is viselt maszkot, ezért a boltot bezárták.
Több mint 300 an megszegték a kijárási korlátozást, egyikük a kutyasétáltatás szabályát, vagyis a lakóhelyétől 500 méternél távolabb sétáltatta az ebet.
Egy 45 éves, tamási lakóhelyű férfi és két veszprémi társa szájmaszkokat, védőeszközöket kínáltak eladásra. A sértettek több mint 10 millió forintot utaltak át, a termékeknek csak töredékét szállították ki, a balatonfüredi rendőrök mindhárom embert elfogtak, eljárás indult ellenük.

Kérdésekre adott válaszok:


Mi történik, ha a ma induló tesztelésen pozitív lesz egy szociális otthon dolgozója? Válasz: El kell különíteni, hazatér és értesíti háziorvosát telefonon, ő tájékoztatja a további teendőkről. Erről a népegészségügyin hatóság is értesül, elkezdik a járványügyi munkát ezeken a helyeken.

Hevesben egyre több az átmeneti óvodabezárás, várható-e, hogy országosan is bezárják az óvodákat? Válasz: mindig helyileg kell döntést hozni, attól függ, hány óvodai dolgozó fertőzött, előfordulhat, hogy csak egy-egy csoport bezárására van szükség. A fenntartó minden nap eldönti, tudja-e működtetni az intézményét, ezt minden este értékeli az oktatási álamtitkárság. Szükségtelen lenne minden óvodát bezárni az országban.

Megvizsgálják influenza oltás előtt koronavírusra az embereket? Válasz: Ha valaki bármilyen fertőző betegségben szenved, akkor nem kaphat oltást alapszabályként. Aki ismert koronavírusos fertőzött, vagy szoros kontakt miatt van karanténban, akkor sem kaphat influenza elleni oltást. Arról viszont szükségtelen meggyőződni, hogy mi a koronavírus szempontjából aktuális állapota valakinek oltáskor ha nincs tünete, ezt más esetben sem vizsgálják. Tünetmentesek oltása nem problémás.

Elég a szappanos kézmosás? Válasz: A szappanos kézmosás még nem kézfertőtlenítés. Otthoni tevékenységek előtt után ez elég, például étkezés előtt, illemhely használata után. a kézmosás alaposan, minden felületet érintően történjen meg, legalább 20 másodpercig. Azonban, ha elmegyünk otthonról és közösségbe megyünk, például tömegközlekedésben, akkor használjuk a zsebben hordható kézfertőtlenítőt és használjuk, például ha leszálltunk a tömegközlekedési eszközről. Tehát: gyakori kézmosás, illetve a fertőtlenítőt akkor használjuk, ha olyan dolgot fogtunk meg, amit sokan mások is. Ezek a szerek kiszárítják a bőrt, este, lefekvés előtt hidratáljuk a bőrt kézkrémmel.

Változott-e a protokoll azzal kapcsolatban, hogy kit sorolnak a covid áldozatai közé? Válasz: nem változott a protokoll. Ha a halál okaként egyéb betegség van feltüntetve, de ha bárikor pozitív tesztje volt a későbbi elhunytnak, akkor a koronavírus áldozatai közé számítják.

blikk
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Müller Cecília elárulta a tesztelés folyamatát: Az eszközt orron át kell bevezetni a garatig, ami így végigmegy a felső légúti szakaszon....
Megkérdezték Szijjártót nem mond-e le a jachtozás miatt....??
Pillanatok alatt körbejárt a kép, amin látszólag a füvet öntik le aszfalttal
„Nagyon szégyellem magam” – Hódi Pamela összetört: sírva fakadt
Teljesen összetört Hódi Pamela A Konyhafőnök VIP egyik feladata során, keserves sírását hallva Sárközi Ákos sietett a segítségére. Zokogásban tört ki A Konyhafőnök VIP egyik vers...
  
Majkáról is beszélt Müller Cecília - ezért engedték haza pozitív teszttel
Pénteken, illetve nagyrészt hétfőn megindult az országos, célzott tesztelés a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok, szociális intézmények dolgozói és egészségügyi dolgozók kör...
  
Közel 7 millió autót érintő visszahívás a veszélyes légzsákpatronok miatt
A General Motorsnak 6,9 millió autót kell szervizbe hívnia a japán Takata cég veszélyes légzsákpatronjai miatt. A csődbe ment japán gyártó helyett ráadásul az amerikai cég fizetheti a ...
  
Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, külső telephelyre viszik az elhunytakat
Külső telephely bevonásával tudnak csak méltóképpen gondoskodni a halottak elhelyezéséről a Markusovszky Kórház orvosigazgatója szerint. Elismerte a szombathelyi Markusovszky Egyetemi ...
  
Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették
A miniszterelnök kabinetfőnökét az éves parlamenti meghallgatásán ellenzéki képviselők kérdezték a többi között arról, nem tartja-e feleslegesnek ennyi pénzt költeni propagandára. R...
  
700 ezer hajléktalan van az EU-ban - rohamosan nő a számuk
Egy évtized alatt hetven százalékkal nőtt az Európai Unióban a hajléktalanok száma, most több mint 700 ezer embernek kell nap mint nap szembe néznie azzal, hogy nincs tető a feje felett. Az...
  
EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak
Hat magyar EP-képviselő írt válaszcikket a Die Zeitnak, ahol megjelent egy publicisztika arról, hogy az EU-nak engednie kellene a jogállamisági kritériumok kérdésében. Orbán a kormá...
  
Bayer Zsolt: A k...va anyá*tokat! Ha túlvagytok ezen a kis tárgyaláson, akkor az RTL Klubot mi kirúghatjuk holnap?
A publicista és asztalközössége ismét hosszasan szapulta az Európai Uniót. Hétfőn este újra összeült a Hír TV Sajtóklub című műsorában a kormánypárti újságírók közössége, ho...
  
Leléptetik Orbán fontos háttéremberét, aki mindig csendben elsimította a dolgokat Brüsszellel
Felkészült gazdasági szakember, örökös uniós diplomata, akinek képességeit mindkét politikai oldal elismeri, noha fontosabb megbízásai mindig Orbán Viktor kormányaihoz kötődtek. Hogy ...
  
Szarvasbikát vittek kilövésre egy francia vadásznak Zalában, vádat emeltek ellenük
Csalás és közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat négy ember ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség, mert egy osztrák vadaskertben nevelt gímszarvasbikát hoztak Zala megyébe, majd egy f...
  
Közel 10 milliárd forint előleget kap Magyarország az EU-tól
A koronavírus okozta gazdasági nehézségek, valamint természeti katasztrófák miatt 823 millió euró uniós segítséget nyújt az EU nyolc tagállamnak, köztük Magyarországnak is – írta k...
  
Mi lesz így a karácsonnyal?
„Nincs kockázatmentes lehetőség. Magasabb és alacsonyabb kockázat van” - mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa a közelgő karácsonyi ünnepekr...
  
A német külügyminiszter szerint napokon belül megállapodnak az uniós költségvetésről
„A tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, mindnyájan tudjuk, hogy nem könnyű. De teljesen biztos vagyok benne, hogy a következő napokban döntéseket hozunk az európai uniós költségvet...
  
Rogán szerint kormányzati költések nélkül a Népszava, az RTL és az ATV is nehezen zárta volna sikeresen az évet
Ahhoz képest, hogy Rogán Antal minisztériumához évről évre több terület tartozik, a miniszter alig szerepel a nyilvánosság előtt, a parlamentben sem válaszol kérdésekre. Ilyen ritka alk...
  
7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar
Uniós pénzekre pályázhatnak a divat- és dizájnipari vállalkozások. 7 milliárd forintos keretösszeggel új pályázat jelent meg a divat- és dizájnipari vállalkozások versenyképesség...
  
George Clooney: Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt
Közleményben cáfolja George Clooney azt a budapesti kormányzati állítását, miszerint Soros György embere lenne. A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész nemrég egy GQ-nak adott interj...
  
Megállapítani sem lehet, hogy Orbán Viktor apjának a cége mennyi bevételt szerzett közpénzből
Orbán Viktor miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a cége, a Dolomit Kft. részt vett az M3-as autópálya építésében és a Budapest-Kelenföld és Székesfehérvár közötti vasútvonal ...
  
Menczer Tamás ezt javasolja George Clooneynak
„George Clooney valószínűleg nem fogja félrenyelni a kávéját az én véleményem miatt, de ettől még a butaság butaság marad. Mondjuk, szerintem Orbán Viktornak sincsenek álmatlan ...
  
Teszten járt Tóth Gabi: ki sem kellett szállnia a kocsijából
Tóth Gabi és Krausz Gábor koronavírustesztet csináltattak. Az énekesnő és a férje egy olyan tesztállomáson járt, ahol úgy vettek mintát tőlük, hogy még az autóból sem kellett kisz...
  
Gáspár Evelin vallomás: "Odaköltözött a lakásomba, utána nem tudtuk kitenni"
A LifeTV Bréking című műsorában árulta el Gáspár Evelin, hogy volt olyan párja kihasználta. "Szerelmes típus vagyok, ha valakinek kinyitom magam, tudok érte rajongani, és ki is mutatom: ...
  
Budapest: az unokáját mentette a nagypapa, aki szörnyethalt a pusztító lángokban
Budapest —Drámai eseményekre riadtak hétfő hajnalban a XV. kerületben. Egy lángokban álló házból egy kisfiú kétségbeesett kiáltozása hallatszott ki. „Segítség, valaki mentse meg ...
  
Megvan az ítélet: elmarasztalták Gáspár Beát
Salgótarján — Szinte napra pontosan egy évvel a baleset után jogerős ítélet született Gáspár Bea (46) autóbalesetének ügyében. Bea a családjával tavaly novemberben este a 21-es fő...
  
65 éves korában elhunyt Böröndi Tamás
65 éves korában elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója. Közösségi oldalán tudatta a Vidám Színpad a szomorú hírt: hétfőn este elhunyt Böröndi Tamás, a teátrum igazgat...
  
Orbán-Clooney botrány: elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat
„Orbán propagandagépezete hazudik, pont” - válaszolta George Clooney amerikai filmszínész a magyar kormánymédia vádjaira, melyek szerint csak azért kritizálta egy tévéinterjúban Orbá...
  
„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – Orbán apját kérdezték
November első keddjén, a kora délelőtti órákban fordultunk be a gánti dolomitbánya melletti parkolóba. A portán elmondtuk, hogy a bányacég tulajdonosával szeretnénk beszélni. Alig telt...
  
"Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjszakái azért, mert George Clooney marhaságokat beszél róla"
„George Clooney valószínűleg nem fogja félrenyelni a kávéját az én véleményem miatt, de ettől még a butaság butaság marad. Mondjuk, szerintem Orbán Viktornak sincsenek álmatlan éjsz...
  
Az élelmiszerboltok mellett más helyekre is vonatkozik az idősek vásárlási sávja
A kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, és a keddi naptól minden hétköznap (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) 0...
  
DK: Hatalmasra nőtt az elszegényedő nyugdíjasok száma -
Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője, a Népjóléti Bizottság tagja hétfői sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: újabb döbbenetes adatokat közölt a Központi...
  
Az Idősek Tanácsa javasolta a vásárlási idősáv bevezetését
A vásárlási idősáv bevezetését javasolták az Idősek Tanácsának tagjai, de a tavaszitól eltérő gyakorlattal - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a tan...
  
Soros György továbbra is minden erővel Európára akarja kényszeríteni a bevándorlást
Soros György továbbra is minden erővel rá akarja kényszeríteni Európára a bevándorlást, a brüsszeli politikusok és bürokraták pedig segítenek neki - mondta Hollik István, a Fidesz komm...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Operatív törzs: tudni fogják, ki nem vesz részt a ma induló országos tesztelésben
Pénteken is megtartotta napi tájékoztatóját a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, ennek részleteit ismertetjük.

György István államtitkár:

A szociális intézményekben, óvodákban, bölcsődékben, iskolákban, egészségügyi intézményekben dolgozók tesztelése rendszeres lesz, célja a terjedés megakadályozása és, hogy kiderüljön, ezekben a munkakörökben mekkora a fertőzöttség.

Bölcsődében 1742, óvodában 4386, iskolában 8694, szociális intézményekben 1869 helyszínen tesztelnek, összesen tehát több mint 1660 helyen tesztelik a dolgozókat, antigén gyorstesztekkel. Az érintettek számára a részvétel önkéntes, de arra kérte az államtitkár az intézmények dolgozóin, hogy jelenjenek meg a teszteléseken. Az adatlapokon kiderül, ki nem vesz rész a tesztelésen. Bármilyen indokkal vissza lehet utasítani a tesztelést, az is előfordulhat, hogy 24 órán belül valaki teszten esett át. Ennek ellenére azt kérik, a dolgozók vegyenek részt a tesztelésen. A tesztelés ma kezdődik a szociális intézményekben.

A tesztelésekben az orvos- és egészségtudományi egyetemek hallgatóira számítanak a munkában. Ők veszik le a mintákat és a gyorstesztek segítségével kiértékelik.

A mintavevő egységekbe egységenként 2-2 mintavevő hallgatót, a kormányhivataloknak egy adminisztrátort és egy sofőrt kell biztosítaniuk.

Ott, ahol az intézmény épp zárva van, ott nem lesz szűrés. hétről hétre követni fogják, mely intézmény tért vissza a digitális oktatásból, vagy éppen melyiket zárták be.

A 16ezer helyszínre öt nap alatt kell eljutniuk a mintavevő egységeknek, védőruhát a kormányhivatalok biztosítanak: arcvédő pajzs, ffp2 szájmaszk és kesztyű lesz rajtuk. Ennél szigorúbb felszerelés viselését nem igényli ez a folyamat.

A tesztelés elsősorban hétköznap történik. A szociális intézményekben ma indul a munka, de ott hétvégén is folytatódhat a mintavételezés.

A mintavételezőket naponta tesztelik. Az egyetemisták, és a védekezésben résztvevő összes többi ember munkáját a kormány megköszöni.

Széleskörű összefogásra van szükség ahhoz, hogy a járvány terjedését megállítsuk - mondta az államtitkár.

A védekezésbe bevont egyetemisták és felsőoktatási intézmények között hallgatói munkaszerződés jön létre.
Hétköznap 5000 forint/nap, hétvégén 7500 forint/nap a díjazás, adómentesen.
A munka egy-egy csapat számára két hétig tart, utána lecserélik őket.
Tanulmányi kreditet kapnak a munkájukért, ingyen használhatják a tömegközlekedést. A hallgatók kirendelését a kormányhivatalok végzik, elsősorban a tartózkodási hely, másodlagosan az állandó lakcím alapján intézik.
A Neptun rendszerben a kirendelt hallgatókat már értesítették, a kormányhivatalok telefonon vagy e-mailben értesítik.
Oktatófilmmel képzik ki az egyetemistákat erre a munkára
A dolgozókat a munkahelyükön tesztelik, ebben lehetnek eltérések, például kisfalvas környezetben.
Akinek az eredménye pozitív lesz, köteles azonnal értesíteni háziorvosát, a munkát nem folytathatja, házi karanténba kerül.

Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt 24 óra járványügyi adatait.

A tisztifőorvos szerint az adatok kedvezőnek tűnnek, a maszkviselés hatékony védekezési módszer, de az adatokból egyelőre következtetést még nem lehet levonni, két hét kel hozzá, az intézkedések bevezetésétől kezdve.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év, de az elmúlt napon három fiatal embertársunkat is elveszítettük. Mindegyiküknek súlyos alapbetegsége volt Müller Cecília szerint. A betegekre, idősekre vigyázni kell. Példaként hozta fel, hogy a meglévő krónikus betegségeinket tartsuk karban, mert például egy cukorbetegnek kétszer akkora esélye van elkapnia fertőzést, mint annak, akinek nincs ilyen betegsége.

604 ember van lélegeztetőgépen ma, összesen 7512 ember van kórházban.

A hétvégén aki teheti, a higiénés szabályok betartásával menjenek szabadba, mert a kóros elhízás is kockázati tényező. Egyéni szabadtéri sportolásról van szó, az nem tilos - hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

A járvány kezdete óta Magyarországon figyelemmel kísérik a szociális intézményeket, melyekben ma a dolgozók tesztelése megkezdődik. A járvány kezdete óta az összes otthon 26 százalékába regisztráltak fertőzött esetet.

417 szociális intézmény érintett ma a járványban, és csak 6 van közülük, amelyek az első hullámban is érintettek voltak. Az összes gondozott személy 6 százaléka fertőződött meg összesen a járvány kezdete óta, 568-an meghaltak közülük a járvány kezdete óta. A szociális intézményekben az összes dolgozó 1 százaléka érintett, ez 976 fertőzött, 21-en kórházban vannak közülük.

A karácsonyi ajándék vásárlásokat ne hagyjuk az utolsó pillanatra, kerüljük a tömeget, az ajándékok beszerzését kezdjük meg - mondta praktikus tanácsként a tisztifőorvos.

Kiss Róbert:

345 ember ellen kelet intézkedni mert nem viseltek maszkot. A legtöbbjük az utcán nem viselte a maszkot olyan helyen, ahol az önkormányzat elrendelte.
Tömegközlekedési eszközön, várótermekben 5 ember ellen, üzletekben 41 ember ellen kellett intézkedni.
Az üzletek ellenőrzésekor 322 ember ellenintézkedtek, mert nyitva volt a bolt, mikor zárva kellett volna lennie.
Tegnap 6 üzletet zártak be, ebből ötöt Budapesten. mobilszaküzletben, pékség, egyéb üzlet is volt a szabálytalankodók között, minden érintett üzletet egy hétre bezártak.
A XV. kerületben egy söröző nyitva volt, ott sörözött egy ember, úgyhogy a rendőrök bezáratták a helyet.
Kazincbarcika egyik állateledel boltjában nem voltak kitéve maszkviselésre felhívó táblák, az alkalmazott nem is viselt maszkot, ezért a boltot bezárták.
Több mint 300 an megszegték a kijárási korlátozást, egyikük a kutyasétáltatás szabályát, vagyis a lakóhelyétől 500 méternél távolabb sétáltatta az ebet.
Egy 45 éves, tamási lakóhelyű férfi és két veszprémi társa szájmaszkokat, védőeszközöket kínáltak eladásra. A sértettek több mint 10 millió forintot utaltak át, a termékeknek csak töredékét szállították ki, a balatonfüredi rendőrök mindhárom embert elfogtak, eljárás indult ellenük.

Kérdésekre adott válaszok:


Mi történik, ha a ma induló tesztelésen pozitív lesz egy szociális otthon dolgozója? Válasz: El kell különíteni, hazatér és értesíti háziorvosát telefonon, ő tájékoztatja a további teendőkről. Erről a népegészségügyin hatóság is értesül, elkezdik a járványügyi munkát ezeken a helyeken.

Hevesben egyre több az átmeneti óvodabezárás, várható-e, hogy országosan is bezárják az óvodákat? Válasz: mindig helyileg kell döntést hozni, attól függ, hány óvodai dolgozó fertőzött, előfordulhat, hogy csak egy-egy csoport bezárására van szükség. A fenntartó minden nap eldönti, tudja-e működtetni az intézményét, ezt minden este értékeli az oktatási álamtitkárság. Szükségtelen lenne minden óvodát bezárni az országban.

Megvizsgálják influenza oltás előtt koronavírusra az embereket? Válasz: Ha valaki bármilyen fertőző betegségben szenved, akkor nem kaphat oltást alapszabályként. Aki ismert koronavírusos fertőzött, vagy szoros kontakt miatt van karanténban, akkor sem kaphat influenza elleni oltást. Arról viszont szükségtelen meggyőződni, hogy mi a koronavírus szempontjából aktuális állapota valakinek oltáskor ha nincs tünete, ezt más esetben sem vizsgálják. Tünetmentesek oltása nem problémás.

Elég a szappanos kézmosás? Válasz: A szappanos kézmosás még nem kézfertőtlenítés. Otthoni tevékenységek előtt után ez elég, például étkezés előtt, illemhely használata után. a kézmosás alaposan, minden felületet érintően történjen meg, legalább 20 másodpercig. Azonban, ha elmegyünk otthonról és közösségbe megyünk, például tömegközlekedésben, akkor használjuk a zsebben hordható kézfertőtlenítőt és használjuk, például ha leszálltunk a tömegközlekedési eszközről. Tehát: gyakori kézmosás, illetve a fertőtlenítőt akkor használjuk, ha olyan dolgot fogtunk meg, amit sokan mások is. Ezek a szerek kiszárítják a bőrt, este, lefekvés előtt hidratáljuk a bőrt kézkrémmel.

Változott-e a protokoll azzal kapcsolatban, hogy kit sorolnak a covid áldozatai közé? Válasz: nem változott a protokoll. Ha a halál okaként egyéb betegség van feltüntetve, de ha bárikor pozitív tesztje volt a későbbi elhunytnak, akkor a koronavírus áldozatai közé számítják.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén
Most van baj - tilos a szabadtéri ételosztás
Majka-Gödény háború: Majka felhívta de nem járt sikerrel
Tűz ütött ki a Szent Imre kórházban
Weber: Ha nem lenne járvány, már kizárták volna a Fideszt a Néppártból
Rogán lemondott helyettes államtitkárához kerülnek a kaszinópályázatok
Müller Cecília elárulta a tesztelés folyamatát: Az eszközt orron át kell bevezetni a garatig, ami így végigmegy a felső légúti szakaszon....
Rossz hírt közölt Müller Cecília
Magyarország ellen szólalt fel a román kormányfő
Deutsch Tamás: Soros durván megfenyegette a magyarokat
Deutsch Tamás: Sok évtizednyi keleti, kommunista önkényt válthat fel egy nyugati, európai uniós önkény
A német köztévé a hülye magyarok és lengyelek nélküli EU-ról értekezett
Nálunk a füvet is aszfaltozzák?
Megkérdezték Szijjártót nem mond-e le a jachtozás miatt....??
Pillanatok alatt körbejárt a kép, amin látszólag a füvet öntik le aszfalttal
A német köztévé füles gulyásnak nevezte Orbánt
34 ezer határsértőt fogtak el idén
„Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – Orbán apját kérdezték
Németh Szilárd: a szinte hermetikusan lezárt déli határszakaszon egyetlen egy illegális bevándorló sem juthat át
A kormány 21 milliárdot ad egy fürdőre, amit a Mészáros-gyerekek érdekeltsége épít
Lecseréli Ördög Nórát a TV2
Nádai Anikó elárulta: ezért kellett megműteni
Az Idősek Tanácsa javasolta a vásárlási idősáv bevezetését
Küszöbön az Orbán-kormány következő akcióterve
Semjén: el kell venni a gyereket az anyától, ha megváltoztatja a gyereke nemét
George Clooney-nak a gyűlöletről és a dühről Orbán Viktor jutott az eszébe
Épp a leginkább rászorulók nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet
Varga Mihály: Újraindult a magyar gazdaság
DK: A kormányzatilag agyontámogatott Mészáros Lőrinc is utcára rakta az alkalmazottakat a szállodáiból
Szijjártó: újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten
Mi történt? - A Kútvölgyi Kórházhoz riasztották a tűzoltókat
Gyöngyösi Márton Orbán gátlástalanul vétózta meg a válságba belerokkanó embereknek reményt nyújtó csomagot
Kicsit megszépítette iskolai teljesítményét egy orosházi tinédzser
Rogán Antal ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére
Kossuth-díjat adnának Majkának, mert „elvégezte, amit Müller Cecília hivatalának kellene”
Hivatalos: 4,4 millió forintot kell fizetnie Jakab Péternek egy zsák krumpliért
Schmidt Mária: Nagy baj, hogy az Európai Unió német befolyás alatt áll
Fontos lépésre szánta el magát Schumacher családja
Deutsch Tamás: Köszönjük szépen! Mi sem a keleti, sem a nyugati önkényből nem kérünk
Csak egy 12 éves fiú élte túl - Szándékosan gyújthatták rá a családra a házat Budapesten
Kásler üzent: Arra kérem mindannyiukat, hogy őrizzék meg hitüket az előttünk álló rendkívüli időkben
Gáspár Evelin vallomás: "Odaköltözött a lakásomba, utána nem tudtuk kitenni"
Halálra fagyott egy hajléktalan férfi Nagykanizsán
Kocsis Máté: az összes baloldali boldogan tesz eleget és "szolgalelkűen tapsikol"
Nem állt le Európa meghódításával Kína, sőt....
Számított az indulatokra Parragh László
Szijjártó: a legnagyobb, leggazdagabb országok is nehézségekkel küzdenek, az egészségügyi ellátórendszerük „pattanásig feszült”
Orbán-Clooney botrány: elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat
Szijjártó Péter újabb fontos szállítmány érkezését jelentette be
Fogolylázadás egy magyar börtönben - könnygázt vetettek be
Soros György továbbra is minden erővel Európára akarja kényszeríteni a bevándorlást
7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar
Digitális oktatás – áram és eszköz nélkül
Szijjártó: Fél éven belül két új központtal bővült a magyar hírszerzés
Kásler arra kérte az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat, hogy őrizzék meg hitüket
Telefonos fogadóórákat tart Lázár János
Kiderült: ezért kellett azonnal műteni a Hooligans gitárosát
DK: Hatalmasra nőtt az elszegényedő nyugdíjasok száma -
Évek óta gond Tiszavasváriban a hulladék elszállítása és a bűz
Nem tilos, hogy egy település polgármesterének vállalkozása állami pénzekre pályázzon
Eddig 500 millióba került a magyar államnak a Türk Tanács irodája
Gyermekotthonból tűnt el egy 17 éves lány Budapesten
Varga Mihály bejelentés: egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a pénzügyek intézése
Leléptetik Orbán fontos háttéremberét, aki mindig csendben elsimította a dolgokat Brüsszellel
Az MTVA annyira zöld, hogy ingyen biztosít hátteret Áder János klímaügyi podcastjának
Bayer Zsolt: A k...va anyá*tokat! Ha túlvagytok ezen a kis tárgyaláson, akkor az RTL Klubot mi kirúghatjuk holnap?
111 beteg meghalt, 618-an vannak lélegeztetőgépen
Tóth Gabi lép: elege van a mocskolódó kommentekből
Az élelmiszerboltok mellett más helyekre is vonatkozik az idősek vásárlási sávja
VV Fanni ügy: 20 milliós sérelemdíjat követelnek a megvádolt férfitól
Kijárási tilalom: Több mint ötezerszer intézkedtek a magyar rendőrök
Elrendelték egy 14 éves nógrádi fiú letartóztatását
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum