Egy hangfelvétel is előkerült - hírzárlat a bírósági végrehajtók egyik vezetőjének letartóztatásáról


Már közel egy hónapja teljes a hírzárlat azzal kapcsolatban, hogy büntetőeljárás alá vonták a Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét, Schadl Györgyöt. Az esetről a legfőbb ügyész, a bíróság és a minisztérium is hallgat, ám a Schadlhöz közel álló jogászok, ügyvédek, illetve végrehajtók úgy tudják, az elnököt még november elején tartóztatta le a rendőrség.

Az esetről egyébként itt, a Blikk oldalán elsőként számoltunk be, ám akkor Schadl Györgyöt még nem nevesítettük. Mint megírtuk, a kari vezetőt a repülőtérről vitték el a rendőrség munkatársai, amikor éppen Dubajba készült utazni. Továbbá akkor arról is hírt adtunk, hogy a férfi letartóztatásba kerülhetett, míg nejével szemben – értesüléseink szerint – bűnügyi felügyeletet rendeltek el, vagyis az otthonukban tartózkodhat.


Schadl Györgyöt – bár még név nélkül hivatkoztunk rá – lapunk próbálta elérni, ám ki volt kapcsolva a telefonja, sőt, a 24.hu információi szerint hetek óta elérhetetlen. A Blikk az ügyben akkor megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget, akik röviden ennyit reagáltak: „Kérdéseire tájékoztatás nem adható”, az újabb kérdésre pedig, miszerint van-e egyáltalán ilyen ügy, annyit válaszoltak, hogy ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánják.

Kapcsolódó: Nagy lehet a baj: a repülőtéren csaptak le a magyar bírósági végrehajtók egyik vezetőjére, az ügyészség rejtélyes választ adott

Az ügy kapcsán a 24.hu azt írja, három héttel ezelőtt még sikerült elérniük telefonon Schadl helyettesét, Lukács Tamás MBVK-alelnököt, aki akkor nem cáfolta az információkat, ugyanakkor közölte, az ügyben a végrehajtói kar központi irodáján kell érdeklődni, ám az MBVK azóta sem reagált a portál megkeresésére.

Schadl egyébként – amellett, hogy telefonon elérhetetlen – az MBVK zuglói központjában sem található meg, illetve a saját végrehajtói irodájában sem, ahol a a végrehajtói kar honlapján megjelent tájékoztatás szerint „technikai okok miatt” szünetel a félfogadás.

A portál úgy tudja, Schadl György végrehajtói irodáját állandó helyettesként a felesége vette át.

Az elnök helyettesítéséről egy, a 24.hu birtokában jutott hangfelvételen is beszélnek az MBVK hivatalában. A szűk körben rögzített felvételen jól hallható, amint az egyik vezető arról ad tájékoztatást, hogy az ügyben teljes a hírzárlat, ezt pedig mindenkinek be kell tartani, mert ha nem így történik, annak következményei lesznek.

„Az a kikötés, hogy semmilyen kommunikáció ne menjen ki. Ha ez utólag, akár fél év múlva is kiderül, annak nem lesz túl jó vége munkaügyi szempontból. Ez az üzenet mindenkinek” – hallható a felvételen, az egyik résztvevő pedig hozzáteszi: a végrehajtói karban Schadl helyettesítését majd megoldja az elnökség.

A hírzárlat a jelek szerint nem csupán a végrehajtói karra, hanem a teljes igazságszolgáltatásra is vonatkozik, ugyanis a portál az MBVK után kereste a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF), a Fővárosi Törvényszéket, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, valamint az Igazságügyi Minisztériumot is, ám érdemi válasz nem érkezett sehonnan.

A KNYF szűkszavúan annyit közölt a lappal: „kérdéseire tájékoztatás nem adható.” A Fővárosi Törvényszék pedig, ahol az eljárás alá vont személyekkel szembeni kényszerintézkedésről, így a letartóztatásokról döntenek, azt írta: ƒ„A megkeresésében foglalt kérdésekre a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya nem tud válaszolni”.

A nagy hallgatást – hosszú hetek némasága után – Polt Péter törte meg. A legfőbb ügyész Hadházy Ákos kérdéseire első körben megtagadta válaszadást, ám egy nappal később egy MTI-közleményben kifejtette, mire fel a nagy titkolózás. Polt ebben a közleményben a büntetőeljárásról szóló törvényre, valamint a minősített adat védelméről szóló törvényre hivatkozott.

A büntetőeljárásról szóló törvény hivatkozott részének értelmében az ügyészség, illetve a nyomozóhatóság megtagadhatja a válaszadást, amennyiben az a minősített adat védelme érdekében elengedhetetlenül szükséges, valamint „sértené a büntetőeljárás vagy az egyes eljárási cselekmény eredményességét”.

Az ügy a csütörtöki Kormányinfón is szóba került, ahol Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kérdésre válaszul elmondta, az újságban olvasta a hírt, hogy „valamilyen korrupciós ügy miatt” történt a letartóztatás, de részleteket nem tudott mondani róla.

A 24.hu úgy tudja, az ügyben jelenleg is nyomozás zajlik, amelynek során házkutatást is tartottak egy Városmajor utcai irodaházban, ahol a Schadl házaspár egyik cégének, illetve több önálló bírósági végrehajtónak a cége is megtalálható.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....