Eldőlt: fideszes nagykutyákat idéznének bíróság elé a buszbotrány ügyében


A Volvo-gate, azaz a pécsi buszbotrány első rendes tárgyalását ma tartották a Kaposvári Törvényszéken, ahol már fideszes politikusok neve is szóba került, akiket a következő tárgyalásra idéz be Vadócz Attila bíró büntető tanácsa. A történet nem nélkülözi a krimibe illő jeleneteket.


Kezdjük azzal, hogy ma valószínűleg büntető per sem lenne, ha nincs az éber holland banktisztviselő, aki pénzmosás gyanúját jelentette a helyi rendőrségen. A Volvo-gate, azaz a pécsi buszbotrány már hat éve borzolja a kedélyeket a baranyai megyeszékhelyen. A pécsi tömegközlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. jó félmilliárd forinttal többet fizetett ki a használt autóbuszokért, mint amennyiért közvetlenül a Volvo holland leányvállalatától megvehette volna. Az ügylet kiagyalói egy közvetítőt iktattak közbe, akinek a segítségével lenyelhették a pénzt. Ám hiába cikkezett erről a helyi sajtó, hiába tettek többen is feljelentést, a rendőrség lesöpörte azokat az asztalról, nem indított nyomozást. Úgy tűnt, már-már elalszik az ügy, amikor a holland banktisztviselő közbelépett.

Az egyik mai vádlott, Csengő András egy holland bankban bukott le, amikor egy bőröndnyi készpénzzel megjelent ott. A vád szerint az ellopott pénz felét, csaknem háromszázmillió forintnak megfelelő valutát akart ott tisztára mosni. A Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója, tiszteletbeli konzul egy szerb bankban vett fel 900 ezer eurót (315 millió forint a mai árfolyamon), majd diplomata rendszámú autójában a pénzzel kitömött bőrönddel megállás nélkül átszelte fél Európát, mert az egyszerűnek tűnő utalást veszélyesebbnek tartotta. Rajtavesztett. A pénzmosás gyanújáról a holland nyomozók értesítették a magyar kollégákat. A nyomozás három évig tartott. Az ügyészség nagy értékre elkövetett gazdasági csalás vádjával három személyt ültetett a vádlottak padjára. Ám Paiger István, a Tüke Busz Zrt. volt vezérigazgatója nem akarja elvinni a balhét, most, amikor már a börtön réme fenyegeti. Az előkészítő tárgyaláson nemhogy ártatlannak, hanem egyenesen az ügy áldozatának vallotta magát.

Védekezése azon alapul, hogy alig fél évig igazgatta megbízott vezérigazgatóként a vállalatot, ki gondolhatná róla, hogy érdemi döntéseket hozott, csak aláírta a papírokat, amiket az orra elé toltak. Éppen ezért a védőügyvédje, dr. Bodnár Imre kéri a kormánypárt dél-dunántúli erős embereinek, Bánki Eriknek, Csizi Péternek és Páva Zsoltnak a beidézését. Továbbá azt indítványozza a bíróságon, hogy bizonyítékként szerezzék be a Budapest-Amszterdam légijáratok utaslistáját. Ami már a mai tárgyalás előtt nyílt titok volt, a Magyar Hang ugyanis megszerezte az utaslistát, amiből kiderül, hogy a kérdéses időben Bánki Erikék is a repülőgépen ültek. Kérdés persze, mi célból, mert akkor Hollandiában hivatalból semmi keresnivalójuk nem lett volna. Vadócz Attila bíró a tárgyaláson most ismertette a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságtól kikért utaslistát. A bíró bejelentette, hogy a legközelebbi, november végén tartandó tárgyaláson már beidéznek fideszes politikusokat és önkormányzati képviselőket is.


A Volvo-gate előkészítő tárgyalásai csaknem egy éven át folytak, a volt vezérigazgató és tiszleletbeli konzul nem könnyítette meg a bíróság dolgát. Csengő András kétszer is sajátos performanszt adott elő a Kaposvári Törvényszék épületete előtt, ahelyett, hogy bement volna a saját tárgyalására. Búvárruhába bújt, kezében ürgebőrbe varrt dobozt szorongatott. Ha valaki ebből nem kapcsolt volna, arról szónokolt, hogy ő egy koncepciós per áldozata, ahogy a Tanú című film egyik hőse is. Aztán angolosan távozott. Vadócz Attila bíró – mindezt megelégelve – elrendelte letartóztatását. A rendőrök hamarosan elfogták az exvezért, majd a következő előkészítő tárgyalásra már „rabszíjon” vezették elő.

P. Endre ugyan III. rendű vádlottként már kiszállt ebből a perből, de tanúként még őt is beidézik. A szerepe már csak azért is figyelemre méltó lehet ebben az ügyben, mert sem Pécs városával, sem annak tömegközlekedési vállalatával nem volt semmi hivatalos kapcsolata. Ugyanakkor a Szabad Pécs megírta, hogy Bánki Erik képviselővel kapcsolatba hozható, mert a politikus Németországban élő testvérével benne volt egy üzletben. Feltűnő egyébként, hogy ugyanabban a bajor, alig tízezer lelket számláló kisvárosban több magyar kötődésű vállalkozás is található.

A mai tárgyaláson mindkét vádlott ártatlannak mondta magát. Az I. rendű vádlott, Paiger István nem tett vallomást, azt mondta, fenntartja írásos vallomását. A II. rendű vádlott, Csengő András ellenben egy órán át beszélt, de arra továbbra sem tudott egyértelmű és világos választ adni, hová lett az az 1,65 millió euró, ami nála kötött ki. Csak 900 ezer euró sorsa tisztázott: amikor megbukott, azt a holland rendőrség lefoglalta.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen