A szegedi fosórém lehet itthon a legújabb szenzáció - Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat

Egy szegedi Facebook-csoportban tették közzé azt a videót, amiben a Nagyáruház egyik üzlete előtt valaki megcibál egy fát – teljesen indokolatlanul. Erről mi is beszámoltunk, de kiderült, hogy nem csupán az efféle atrocitástól kell tartania az üzletek dolgozóinak és tulajdonosainak.

Szeged kevésbé napfényes oldala

Hiába a modern nyilvános WC az Aradi vértanúk terén (már, amikor működik), összességében nem is igazán áll több közhasználatú illemhely az emberek szolgálatára a városban. Sokan viszont inkább valamilyen közterületen végzik el a dolgukat, mintsem pénzt áldozzanak arra, hogy vécét használjanak. Pár éve folyamatosan téma volt a város közterületeit összepiszkító emberek akciói.

Úgy tűnik, ismét kezd eluralkodni a káosz a belvárosban, pontosabban: meg sem szűnt. A Passzázs sor területén kell szinte minden reggel fanyalogniuk az embereknek, amire minden okuk meg is van. Az üzletek dolgozói és tulajdonosai, nem beszélve a takarító személyzetről,

mindennapos küzdelemben állnak egy hajléktalannal, aki előszeretettel hagy kellemetlen meglepetéseket reggelre a Nagyáruház kirakataiban.



Évek óta ez megy

Szinte minden reggel azzal kell szembesülnie valakinek, hogy nyitásra még alaposan fel kell takarítani az üzlet előtt, ahol dolgozik, mert vizelettel vagy ürülékkel – rosszabb esetben mindkettővel – össze van piszkítva az ajtó vagy a kirakat.

Megkérdeztünk számos alkalmazottat a dologról, és egyöntetű válaszukból kiderült, hogy

nem egy új jelenségről van szó. Évek óta kell megbirkózniuk ezzel, a Passzázs takarító személyzetének és az üzletek dolgozóinak egyaránt




Nem válogat a mankós

A fosórém minden bizonnyal véletlenszerűen választja ki a helyet, ahol könnyít magán. Kissé sem drámai azt mondani, hogy egyik bolt sincs biztonságban. A megkérdezettek elmondták, általában más és más helyeken szokott felbukkanni a fekália, de az is előfordult már, hogy nagyjából két héten keresztül ugyanannak az üzletnek az ajtaját rendezte le a vélhetően hajléktalan férfi.

Azzal is tisztában vannak, hogy ki szokta elkövetni a gyomorforgató akciót: kamerafelvételek bizonyítják, hogy ugyanaz a mankós férfi szokott visszatérni.

Ezekből mi is többet láttunk, van, ahol szándékosan a biztonsági kamerába néz.
Tehetetlenek az emberek

Sajnos egyszerűen lehetetlen felelősségre vonni az elkövetőt. Napközben sem kerüli el a Nagyáruházat és az alkalmazottak felismerik, de amikor értesítik a rendőrséget, valahogyan mindig sikerül továbbállnia vagy elbújnia, mire azok a helyszínre érnek.

Megtudtuk, hogy az egyik üzlet dolgozói már megpróbálkoztak egyszer a felelősségre vonással, de a férfi arra hivatkozott, hogy nem emlékszik a történtekre.

Azért is lenne fontos megállítani, mert nem csak gyomorforgató és ordenáré, amit művel, hanem igen veszélyes is az emberi ürülék és a vizelet – komoly fertőzésveszéllyel fenyeget.

Egy korábbi cikkünk a Mars térről erre is felhívta a figyelmet.

Más problémák is vannak a Passzázs soron

Van olyan hajléktalan például, aki a bankautomatát használni akarókat zaklatja fizetésnapon, emiatt sokan a környező boltokba menekülnek.

Nem lehet hozzájuk egy rossz szót szólni. Volt itt már asztalborogatás is…

– nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő alkalmazott. Ha valaki próbálná elzavarni, vagy csupán jobb belátásra bírni őket, akár teljesen kifordulhatnak magukból, így inkább szó nélkül tűrnek.



Nem csupán a járókelőket, vásárlókat, de az ott lakókat is félelemben tartják ezek az alakok. Nemrégiben az egyik kapu kódját kellett lecseréltetniük, ugyanis valahogyan sikerült azt megszerezni valakinek és szabad bejárása volt a lépcsőházba. A szemetelés mindennapos, és rongálások is előfordulnak – mint azt fent is említettük. Egy másik réteg pedig a hétvégi bulik utáni káoszért felelős: üres üvegeket és hányást is maguk után szoktak hagyni. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt erre egy ideje nem volt gondjuk, de már erre is készülnek az üzletsoron.

Összefogás a fosórém ellen

A Nagyáruház és az ott lévő üzletek dolgozói abból a szempontból szerencsések, hogy legalább egymásra tudnak támaszkodni a küzdelemben. Ha például valaki nincs nyitva hétvégén, amikor a takarító személyzet sem dolgozik, és pont az ő üzlete került célkeresztbe, rendszerint értesíteni szokták – így nem hétfőn kell szembesülniük azzal, hogy telibe csinálta az ajtót vagy a kirakatot.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....