ENSZ bejelentés: A szakadék szélén állunk

Megkongatta a vészharangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszaka általános vitájának keddi megnyitóján António Guterres, a világszervezet főtitkára, aki szerint „még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ”.

„A világnak fel kell ébrednie. A szakadék szélén állunk, és a rossz irányba haladunk” – mondta Guterres a jelenlévő vezetők előtt New Yorkban.

A portugál diplomata sötét képet festett a nemzetközi helyzetről, amelyet szerinte beárnyékol az együttműködés hiánya a koronavírus-járvánnyal szemben, a kevés előrelépés az éghajlatváltozás elleni fellépésben, a növekvő egyenlőtlenségek, illetve a válság az olyan országokban, mint Afganisztán, Jemen és Etiópia.

Guterres a koronavírus-járvánnyal összefüggésben „erkölcstelennek” nevezte, hogy míg sok gazdag ország már teljes mértékben beoltotta lakosságának nagy részét a vírus ellen, addig például az afrikai lakosok több mint 90 százaléka még csak az első adag védőoltásra vár.

Az ENSZ-főtitkár külön felhívta a figyelmet a globális felmelegedés növekvő hatására, egyúttal sürgős cselekvésre szólította fel az országokat, szorgalmazva, hogy tegyenek ambiciózus kötelezettségvállalásokat az ENSZ novemberi, klímaváltozásról szóló konferenciáján (COP26) a skóciai Glasgow-ban.

A világszervezet főtitkára szerint a koronavírus-járvány és az éghajlati válság számos olyan nagy globális problémát felszínre hozott, mint a szolidaritás hiánya, az egoizmus, a korrupció és a hatalmas egyenlőtlenség, amelyek nagy mértékben növelik a bizalmatlanságot és a kétségbeesést az emberek körében. „Amikor azt látják, hogy milliárdosok tesznek űrsétát, miközben milliók éheznek a földön… Amikor a szülők azt látják, hogy gyerekükre olyan jövő vár, amely rosszabbul fest a jelenlegi problémákhoz képest is… Amikor a fiataloknak nincs jövőképük…” – sorolta.

Guterres megkongatta a vészharangot a konfliktuszónákban uralkodó helyzet miatt is, kezdve Afganisztánnal, amellyel összefüggésben sürgette a nemzetközi vezetőket, hogy sokszorozzák meg a humanitárius segítségnyújtást, egyúttal vegyék védelmükbe az emberi jogokat, különös tekintettel a nők és a lányok jogaira.

Az ENSZ-főtitkár sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a a világ számos részén ismét katonai puccsok történnek, és részben a nemzetközi közösség egységének hiányát tette ezért felelőssé. „A geopolitikai megosztottságok aláássák a nemzetközi együttműködést, és korlátozzák a Biztonsági Tanács (BT) képességét a szükséges intézkedések meghozatalára. Ez a büntetlenség légkörét erősíti” – fogalmazott.

Guterres az állam- és kormányfők tucatjai előtt elmondott beszédének végén változtatásokat szorgalmazott, továbbá a bizalom helyreállítását sürgette, egyúttal szorgalmazta azt is, hogy adjanak új lendületet a multilateralizmusnak.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen