Csatlakozz hozzánk facebookon
Felcsúti válás: A tévé szinte biztos az asszonyé marad  

Az elmúlt hét nagy gazdasági bulvárhíre, hogy az ország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc és felesége, Beatrix, elválnak. A hír megjelenése után rögtön lázas spekulációk indultak arról, hogy vajon mi állhat a háttérben, a szétválás viszont az évek alatt óriásira duzzadt Mészáros-cégbirodalomra is lehet valamekkora hatással. Mészárosné Kelemen Beatrix ugyanis eddig tulajdonosként erősen jelen volt a magyar gazdaságtörténet talán leggyorsabban gyarapodó családi vagyonának építgetésében. Ne legyenek illúzióink arról, hogy a válás komolyabb hatással lesz Mészáros Lőrinc vagyonára és gazdasági hatalmára, a kérdés inkább az, hogy mi maradhat az exfeleségnél.

Megkérdeztünk egy jogászt, hogy mi is a folyamata annak, ha egy nagyobb közös vagyonnal rendelkező házaspár inkább külön folytatná, gazdasági és minden más értelemben, és összeszedtük, eddig, illetve jelenleg még milyen cégekhez van köze Mészáros gyermekeinek anyjának.

Bár a sajtóban általában Mészáros Lőrincnek tulajdonítják az építőipartól az agráriumon át a vendéglátásig és még tovább terjedő, már-már követhetetlen cégbirodalmat, a vállalkozó felesége,

Mészárosné Kelemen Beatrix a kezdetek óta jelen van tulajdonosként a cégcsoport legfontosabb vállalkozásaiban. Benne volt a család legfontosabb társaságait összefogó, valamint a családi vagyont építőipari közbeszerzéseken megalapozó Mészáros és Mészáros Kft-ben, majd amikor az Opimus és Konzum cégeken keresztül tőzsdére ment a cégbirodalom, ennek tulajdonosi szerkezetében is szerepet kapott. Mindkét cégben fontos tulajdonos volt a Konzum PE Magántőkealap, amelyről nem lehetett tudni, kinek a pénzét is takarja, egészen addig, amíg 2018-ban Mészáros Lőrinc és felesége be nem jelentették, hogy az alap kizárólag az ő pénzüket kezeli.

A Konzum és az Opimus azóta Opus Global néven egyesült, ennek jelenleg is 25,4 százalékos tulajdonosa a Konzum PE Magántőkealap, de hogy jelenleg ebben mennyi pénze van még Mészárosné Beatrixnak, azt nem tudni addig, amíg a befektetők ezt nem hajlandók közölni. Ennél aktívabb szerepet vállalt a Mészáros-féle médiaportfólióban, a család tulajdonában lévő Echo tv-nek például elnöke volt, így a vállalatirányításban is aktívabban részt vett, olyan fideszes médiamenedzserek mellett, mint például az Index reklámjait értékesítő, Indamédiát is tulajdonló és a TV2 elnöki posztját betöltő Vaszily Milkós. Ezen kívül még pár cégben szerepel tulajdonosként vagy cégjegyzésre jogosult személyként, de a Mészáros-csoport csúcscégein keresztül közvetve rengeteg kisebb-nagyobb, stratégiai szempontból jelentékenyebb vagy jelentéktelenebb cégben tulajdonos. A kérdés az, hogy ezek közül lesz-e, amelyben megtarthatja a részét vagy amit leválasztanak neki a cégcsoportról.
A tévés cég biztos megmarad

A nagy kérdés, amit persze egyelőre nem tudni, hogy Mészáros és Mészárosné melyik utat választja vagy választotta. Pereskedésre nem nagyon lehet számítani, Beatrix pedig már el is kezdett visszahúzódni bizonyos üzletekből, az Opus Globalban lévő részesedését például már átadta a gyerekeinek (hogy a Konzum Magántőkealapban még befektető-e, azt továbbra sem tudni, egészen addig, amíg meg nem mondja ő vagy a hamarosan volt férje, ugyanis ebbe kívülről senkinek nincs rálátása). Az Mfor.hu cikke szerint emellett már kiszállt Keszthelyi Erik biztosítási alkuszpiacot letaroló cégéből, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-ből.

Viszont egyelőre még tulajdonos több fontosabb családi cégben is, az elérhető cégadatok szerint például még 50 százalékos tulajdonosa a család építőipari cégeit (a Mészáros és Mészáros Kft.-t valamint az R-Kord Kft.-t) összefogó Mészáros Építőipari Holdingban, 12 százalékos tulajdonos az agrár és élelmiszeripari üzletágat összetartó Búzakalász 66 Kft-ben, és 50 százalékos tulajdonos a Talentis Agro Zrt.-ben. Ezek mindegyike még több tucat vállalatnak a tulajdonosa, így biztosan ki tudnak majd válogatni a felek egy olyan portfoliót, ami kellő megélhetést termel Mészárosnénak úgy, hogy férje és üzlettársai stratégiai érdekei ne kerüljenek veszélybe. A többi esetben pedig várhatóan, az Opushoz hasonlóan Mészárosék az anyjuknál sokkal aktívabb gazdasági szerepet vállaló gyermekei, az ifjabb Beatrix, Ágnes és/vagy az ifjabbik Lőrinc veheti majd át az anyai üzletrészt. (A cégadatokból egyébként az is kiderült, hogy Mészárosné már elköltözött Felcsútról, a nyilvántartásban legalábbis már egy budai cím szerepel.)

A cégadatok szerint egy cég van csak, amelyben Mészárosné minden családtagjától függetlenül tulajdonos, ez a Life TV-t és az Ozone TV-t üzemeltető Media Vivantis Zrt.

Ezt azután alapították, hogy a korábban Mészárosék tulajdonába tartozó és Mészárosné vezette Echo Tv beolvadt a nagy jobboldali médiaholdingba, a KESMA-ba, majd meg is szűnt. Mészárosné már az ECHO TV vezetésébe is belevetette magát, és az új csatornáknál is elég komoly szerepet vállalt, a két tévé megújulását pedig maga Mészárosné jelentette be egy médiapiaci konferencián. Az életmódcsatornának brandelt Life TV operatív vezetését Hajdú Péter vette át, aki celebek megnyerésével igyekezett növelni a nézettséget, olyan hírességekkel készítettek saját műsorokat, mint Szulák Andrea, Návai Anikó, Várkonyi Andrea, Esztergályos Cecília (igaz előbb Szulák műsora szűnt meg, majd augusztusban Várkonyi Andrea is otthagyta a tévét).

Azért akkor sem kellene félteni Mészárosnét, ha csak a médiás cége maradna meg: a Media Vivantis, amely amúgy a kormánnyal együttműködve is készít például valóságshowt a Life TV-re, első évében 120 millió forint profitot termelt, amelyet Mészárosné az Mfor beszámolója szerint tulajdonosként mind a cégben hagyott. Ez persze semmi azokhoz a milliárdokhoz képest, amelyet férjével együtt osztalékként kivettek a cégeikből, csak a Mészáros és Mészáros Kft. például 12 milliárd forint osztalékot fizetett a 2019-es év után a párnak.

Megéri osztozkodni

De mi is történik a családi vagyonnal, ha egy tehetősebb pár válik? Megkérdeztünk egy ilyen ügyekre szakosodó ügyvédet, aki elmagyarázta, hogy olyan esetben, ha a házaspárnak közös tulajdonában van cég és ingatlanvagyon, akkor alapvetően három lehetőségük van. Az egyik lehetőség az, hogy vagyonmegosztási pert indítanak. Ebben a két fél felállít egy vagyonmérleget, hogy mi is a közös vagyon, illetve hogy a közös ingó és ingatlan vagyonban, beleértve a céges részesedéseket is, mekkora a „szerzés aránya”. Ezután elkezdhetnek egyeztetni arról, hogy ennél több vagy kevesebb illeti-e meg a másikat, valamint vita esetén föl kell értékeltetni a cég vagyonát, hogy valójában mennyi is az abban lévő vagyon.

Gazdasági társaságoknál az az irányadó, hogy a cégbírósági adatok szerint mekkora részesedése van a feleknek. Ingatlanoknál egy kicsit bonyolultabb, mert állíthatják azt, hogy más a valós tulajdoni arány, mint ami a tulajdoni lapon szerepel, mert a férj vagy a feleség valójában többet vagy kevesebbet adott bele a vételárba. Ezt persze ilyenkor bizonyítani kell valahogy.

Fontos, hogy céges tulajdonnál, vagyoni betétnél, részvénynél akkor is megilleti a másik felet a házastárs tulajdonában lévő üzletrész, részvény fele, ha nem tulajdonos a cégben,kivéve ha egy házassági szerződésben máshogy rendelkeztek a felek (erről később bővebben).

A 444-nek nyilatkozó ügyvéd szerint mindkét fél jobban jár, ha megpróbálnak peren kívül megállapodni, még akkor is, ha ez időben esetleg hosszabb időt vesz igénybe. Egyrészt, a vagyonjogi per illetékköteles (első fokon a vagyon 6, de harmadfokon már 10 százaléka után kell illetéket fizetni, igaz, ez maximálva van, vagyis bizonyos összeghatárnál nem lehet nagyobb, de több millió forint lehet), ezáltal a nagyobb vagyonnal rendelkező vagyonjogi megosztás esetén a több millió forintot is elérheti a perköltség, másrészt egy peren kívüli megállapodás általában kedvezőbb, mivel mindkét fél két fél érvényesíteni tudja valamilyen mértékben az akaratát.

A harmadik megoldás pedig a vagyonelkülönítés intézménye, vagyis az, hogy a felek szerződést kötnek arról előre, a házasságuk alatt szerzett jövedelmük csak azt illeti, aki azt szerezte. Ilyenkor a házaspárok előre szerződésben kötik ki, hogy a házasság fennállása alatt nem keletkezik közös vagyonuk, mindenki a „saját szerzése arányában” részesül a „házassági életközösség” megszűnésekor meglévő vagyonból. Ezt hívják házassági vagyonjogi szerződésnek, amit tipikusan a házasság kezdetén szoktak aláírni, de valójában bármikor meg lehet kötni az életközösség megszűnése előtt, vagyis azelőtt, hogy a válófélben lévő pár szétköltözik vagy bármilyen más szempontból megszűnik közösködni egymással.

Van olyan lehetőség is, hogy a férj egyfajta tartásdíjat, ún. asszonytartást fizet a feleségének (ez nyilván visszafelé is elképzelhető, de a begyöpösödött genderszerepek miatt annyira nem jellemző, ahogy azt a neve is mutatja). Ilyet elvileg akkor kérhetne az egyik fél, ha nincs és nem is volt nagyon saját jövedelme, tipikusan azért, mert mondjuk a háztartás menedzselésével és a gyerekneveléssel töltötte a házasság idejét, válás után pedig vagy egészsége, vagy kora miatt nem tud munkát vállalni.

Ilyen szempontból Mészárosné kicsit szerencsétlen, hogy férje pont Magyarországon gazdagodott meg. Ha például Mészáros Lőrinc magyar oligarcha helyett Washington állambeli techmilliárdos lenne, akkor sokkal jobb feltételekkel kezdhette volna meg a válás előtti alkudozást. Ahogy tehette a világ leggazdagabb emberének a felesége, MacKenzie Bezos, amikor elvált Jeff Bezostól. Az amerikai Washington állam ugyanis úgy szabályozza a házastársak vagyonosodását, hogy minden, a házasság ideje alatt megszerzett vagyont és tulajdont egyenlően kell elosztani a válás után, hacsak a felek máshogy nem egyeznek meg. MacKenzie Bezos végül megállapodott multimilliárdos férjével, és végül csak 38 milliárd dollárt kért el férje jelenleg több mint 197 milliárd dolláros vagyonából.

444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Váratlan: Budapesten egyeztet az uniós vétóról a lengyel miniszterelnök Orbánnal
Nem is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar?
Szijjártó begurult, bekérette az ukrán nagykövetet
Íme Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök közös bejelentése
Orbán Viktor és Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök ma tárgyalásokat folytattak, ennek eredményéről közös sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön délután. Orbán Viktor min...
  
Orbán Viktor fuvarozta az egyetemistákat és az önkénteseket tesztelni
Bicskére és Tabajdra fuvarozta a miniszterelnök az orvostanhallgatókat és az önkénteseket, hogy megnézze, hogy néz ki a gyakorlatban az országos tesztelés. Láthattam, hogy fegyelme...
  
Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt
Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan – jelentette ki Orbán Viktor azon a sajtótájékoztatón, amelyet csütörtök délután tartott le...
  
Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban
Az Ausztriában élő bosnyák férfit Magyarországon kapták el. Beismerő vallomást is tett. Letartóztatták azt az Ausztriában élő bosnyák férfit, aki idén augusztusban elgázolt egy ren...
  
Váratlan: Budapesten egyeztet az uniós vétóról a lengyel miniszterelnök Orbánnal
A mai budapesti találkozóról Lengyelország brüsszeli EU-képviselete adott először tájékoztatást tegnap este nyolc órakor. Ebben azt írták, a budapesti tárgyalás napirendjén várhatóa...
  
Gulyás Gergely: az eddigi intézkedések elégségesek
Magyarországon az új fertőzöttek száma az utóbbi napokban három- és ötezer között volt, a fertőzésszám mérséklődik, vagy legalábbis konstans. A fertőzésszámra vonatkozó mai adato...
  
Orbán: Minden élet számít, határon innen és túl
Idén online rendezték meg a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) és a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) plenáris ülését. Az eseménnyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-olda...
  
Müller Cecília: a szellőztetés csökkenti a fertőzés kockázatát
Csütörtökre 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 192 047 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma – mondta az ...
  
Próbatétel ez az év Orbán Viktor szerint
Videón jelentkezett be a miniszterelnök a Facebook-oldalán. Az együttműködésről és az összetartozás fontosságáról beszélt Orbán Viktor a legújabb videójában. A miniszterelnök hang...
  
Új műsorvezetőt jelentett be az RTL Klub
Új arc érkezik az RTL Klub Reggeli című műsorába. Ma reggel jelentette be az RTL Klub, hogy Járai Máté csatlakozik a Reggeli műsorvezetőihez. A Jászai Mari-díjas színészt legutóbb a N...
  
Íme, a nyíregyházi kettős gyilkos döbbenetes vallomása
Nyíregyháza – Három megtermett fegyőr bilincsbe verve vezette elő az emberöléssel vádolt H. Miklóst (43) a Nyíregyházi Törvényszéken. A férfi lehajtott fejjel, megszeppenve állt a fo...
  
Meglepő választ adott a spanyol külügyminisztérium Orbán Viktor vétójára
Arra lehetett számítani, hogy a pénzszűkében lévő déli országok bármilyen áron meg akarják törni Magyarország költségvetési vétóját, hogy mielőbb megkaphassák az EU-s pénzeket. ...
  
Ezért tartanak mostanában a rendőrök kora reggel vagy késő este is kihallgatásokat
Váltott munkarendben dolgoznak a nyomozók a koronavírus-járvány miatt, ezért eddig szokatlan időpontokra is beidéznek embereket. Akadt olyan ügyvéd, akinek reggel 6 órára kellett volna bem...
  
Kis Grófo kórházba került, kétoldali tüdőgyulladása van
A Bors értesülése szerint kórházba került Kis Grófo. A népszerű énekes koronavírusos és emiatt kétoldali tüdőgyulladása van. A 27 éves előadóművész hirtelen lett rosszul, köhö...
  
Csak fideszes városnak adományoz játszóteret a Szerencsejáték Zrt.
A Telex cikke szerint az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. csak olyan településnek adományoz játszóteret, ahol fideszes a polgármester. A lottót is áruló cég néhány éve in...
  
15 nap helyett újra 45 nap alatt adják ki a közérdekű adatokat
15 nap helyett újra 45 napot kell várni a közérdekű adatok kiadására, a Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendelet szerint. Már az első hullámban is bevezette a kormány a 45 n...
  
Újabb kormánybiztosi címet kapott Kovács Zoltán - díjazásban is részesül
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárt kormánybiztossá nevezték ki a Magyar Közlönyben megjelent szerda esti kormányrendelet szerint. Ennek értelmében a kormánybiztos ellátja: 2...
  
Nem is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar?
Részletesen bemutatja a G7 című lap a Rahimkulov testvéreket, akik kutatásaik szerint messze a leggazdagabb magyar állampolgárok jelenleg. A vagyonuk meghaladja Mészáros Lőrinc és Csányi S...
  
Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat
A kormány alapvető adatokat nem tesz közzé a járvánnyal kapcsolatban, kórházankénti, területi bontásról szó sincs. A minisztérium által létrehozott szakmai kollégium levélben...
  
Sorozathibákat találtak a felújított orosz metrókocsikon
A felújított orosz metrókocsiknál felfedeztek egy sor hibát, derül ki a Népszava birtokába jutott titkos jelentésből, amit az orosz metrókocsi-beszerzését vizsgáló szakértők készíte...
  
Orbán letiltott levele: Az új brüsszeli birodalomért, illetve az ellene folytatott harc még nem dőlt el
Orbán Viktor hosszú cikkben válaszolt Soros György cikkére, ez azonban állítása szerint nem jelenhetett meg ott, ahol Soros cikke megjelent, cenzúrázták. „A letiltott cikk, ami nem jelen...
  
Project Syndicate: Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek
Orbán Viktor szerint a Project Syndicate letiltotta a Soros Györgynek válaszoló írását, a szervezet mást mond. „Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak” címmel tett közzé cikket...
  
Orbán Merkelnek: Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő
A kormányfő hosszú interjút adott a német Die Zeitnek, a 7-es cikkely alapján folyó eljárást leállíttatná, mert szerinte minden rendben van a demokráciával Magyarországon, amelyre úgy ...
  
Halálos lakástűz Budapesten
Délután kigyulladt egy harmadik emeleti lakás az V. kerületi Semmelweis utcában, a tűzoltók egy ember összeégett holttestére bukkantak – tájékoztatta az MTI-t Kisdi Máté, a Fővárosi ...
  
Hazudott: Nem a bokorban találta, hanem saját csecsemőjüket vitte kórházba Szolnokon
Nem a bokorban találta, hanem a saját csecsemőjüket vitte kórházba egy apa Szolnokon – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel, miután több hír...
  
Rengeteg celeb neve is felkerült a NAV legnagyobb adósainak listájára
Kiadta a NAV a harmadik negyedéves legnagyobb adótartozók listáját, melyen ugyan ezúttal sincs egymilliárd forintot elérő adóhiánnyal rendelkező adózó, azonban több érdekes név - köz...
  
Kijött a rendelet, amire nagyon sokan vártak - lakásfelújítási támogatás
A külföldi társadalombiztosítási (tb)-jogviszonyt is elfogadják a januárban induló otthonfelújítási támogatás igénylésénél - közölte a családokért felelős tárca nélküli minisz...
  
Meghalt Diego Maradona
Az argentin sajtó szerint szerdán meghalt Diego Maradona, minden idők egyik legnagyobb labdarúgója. A halálhírről már a világ egyik legismertebb sportlapja, a Marca is beszámolt. A hírek ...
  
Pár órája született csecsemőt hagytak egy bokorban Szolnokon
Csecsemőt talált egy fiatalember szerdán Szolnokon egy bokorban egy Délibáb úti üzletnél - írta közösségi oldalán a Szolnok TV. A helyi televízió információi szerint a kislányt a sz...
  
„Ennyire igénytelen, mocskos emberek” – durva dolgot fotóztak egy villamoson
Az igénytelenség netovábbja, amit néhány embertársunk művel a közösségi közlekedési eszközökön. És nem csak arról van szó, hogy szimplán szemetel némelyik "utas", de olyasmit csin...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Felcsúti válás: A tévé szinte biztos az asszonyé marad
Az elmúlt hét nagy gazdasági bulvárhíre, hogy az ország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc és felesége, Beatrix, elválnak. A hír megjelenése után rögtön lázas spekulációk indultak arról, hogy vajon mi állhat a háttérben, a szétválás viszont az évek alatt óriásira duzzadt Mészáros-cégbirodalomra is lehet valamekkora hatással. Mészárosné Kelemen Beatrix ugyanis eddig tulajdonosként erősen jelen volt a magyar gazdaságtörténet talán leggyorsabban gyarapodó családi vagyonának építgetésében. Ne legyenek illúzióink arról, hogy a válás komolyabb hatással lesz Mészáros Lőrinc vagyonára és gazdasági hatalmára, a kérdés inkább az, hogy mi maradhat az exfeleségnél.

Megkérdeztünk egy jogászt, hogy mi is a folyamata annak, ha egy nagyobb közös vagyonnal rendelkező házaspár inkább külön folytatná, gazdasági és minden más értelemben, és összeszedtük, eddig, illetve jelenleg még milyen cégekhez van köze Mészáros gyermekeinek anyjának.

Bár a sajtóban általában Mészáros Lőrincnek tulajdonítják az építőipartól az agráriumon át a vendéglátásig és még tovább terjedő, már-már követhetetlen cégbirodalmat, a vállalkozó felesége,

Mészárosné Kelemen Beatrix a kezdetek óta jelen van tulajdonosként a cégcsoport legfontosabb vállalkozásaiban. Benne volt a család legfontosabb társaságait összefogó, valamint a családi vagyont építőipari közbeszerzéseken megalapozó Mészáros és Mészáros Kft-ben, majd amikor az Opimus és Konzum cégeken keresztül tőzsdére ment a cégbirodalom, ennek tulajdonosi szerkezetében is szerepet kapott. Mindkét cégben fontos tulajdonos volt a Konzum PE Magántőkealap, amelyről nem lehetett tudni, kinek a pénzét is takarja, egészen addig, amíg 2018-ban Mészáros Lőrinc és felesége be nem jelentették, hogy az alap kizárólag az ő pénzüket kezeli.

A Konzum és az Opimus azóta Opus Global néven egyesült, ennek jelenleg is 25,4 százalékos tulajdonosa a Konzum PE Magántőkealap, de hogy jelenleg ebben mennyi pénze van még Mészárosné Beatrixnak, azt nem tudni addig, amíg a befektetők ezt nem hajlandók közölni. Ennél aktívabb szerepet vállalt a Mészáros-féle médiaportfólióban, a család tulajdonában lévő Echo tv-nek például elnöke volt, így a vállalatirányításban is aktívabban részt vett, olyan fideszes médiamenedzserek mellett, mint például az Index reklámjait értékesítő, Indamédiát is tulajdonló és a TV2 elnöki posztját betöltő Vaszily Milkós. Ezen kívül még pár cégben szerepel tulajdonosként vagy cégjegyzésre jogosult személyként, de a Mészáros-csoport csúcscégein keresztül közvetve rengeteg kisebb-nagyobb, stratégiai szempontból jelentékenyebb vagy jelentéktelenebb cégben tulajdonos. A kérdés az, hogy ezek közül lesz-e, amelyben megtarthatja a részét vagy amit leválasztanak neki a cégcsoportról.
A tévés cég biztos megmarad

A nagy kérdés, amit persze egyelőre nem tudni, hogy Mészáros és Mészárosné melyik utat választja vagy választotta. Pereskedésre nem nagyon lehet számítani, Beatrix pedig már el is kezdett visszahúzódni bizonyos üzletekből, az Opus Globalban lévő részesedését például már átadta a gyerekeinek (hogy a Konzum Magántőkealapban még befektető-e, azt továbbra sem tudni, egészen addig, amíg meg nem mondja ő vagy a hamarosan volt férje, ugyanis ebbe kívülről senkinek nincs rálátása). Az Mfor.hu cikke szerint emellett már kiszállt Keszthelyi Erik biztosítási alkuszpiacot letaroló cégéből, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-ből.

Viszont egyelőre még tulajdonos több fontosabb családi cégben is, az elérhető cégadatok szerint például még 50 százalékos tulajdonosa a család építőipari cégeit (a Mészáros és Mészáros Kft.-t valamint az R-Kord Kft.-t) összefogó Mészáros Építőipari Holdingban, 12 százalékos tulajdonos az agrár és élelmiszeripari üzletágat összetartó Búzakalász 66 Kft-ben, és 50 százalékos tulajdonos a Talentis Agro Zrt.-ben. Ezek mindegyike még több tucat vállalatnak a tulajdonosa, így biztosan ki tudnak majd válogatni a felek egy olyan portfoliót, ami kellő megélhetést termel Mészárosnénak úgy, hogy férje és üzlettársai stratégiai érdekei ne kerüljenek veszélybe. A többi esetben pedig várhatóan, az Opushoz hasonlóan Mészárosék az anyjuknál sokkal aktívabb gazdasági szerepet vállaló gyermekei, az ifjabb Beatrix, Ágnes és/vagy az ifjabbik Lőrinc veheti majd át az anyai üzletrészt. (A cégadatokból egyébként az is kiderült, hogy Mészárosné már elköltözött Felcsútról, a nyilvántartásban legalábbis már egy budai cím szerepel.)

A cégadatok szerint egy cég van csak, amelyben Mészárosné minden családtagjától függetlenül tulajdonos, ez a Life TV-t és az Ozone TV-t üzemeltető Media Vivantis Zrt.

Ezt azután alapították, hogy a korábban Mészárosék tulajdonába tartozó és Mészárosné vezette Echo Tv beolvadt a nagy jobboldali médiaholdingba, a KESMA-ba, majd meg is szűnt. Mészárosné már az ECHO TV vezetésébe is belevetette magát, és az új csatornáknál is elég komoly szerepet vállalt, a két tévé megújulását pedig maga Mészárosné jelentette be egy médiapiaci konferencián. Az életmódcsatornának brandelt Life TV operatív vezetését Hajdú Péter vette át, aki celebek megnyerésével igyekezett növelni a nézettséget, olyan hírességekkel készítettek saját műsorokat, mint Szulák Andrea, Návai Anikó, Várkonyi Andrea, Esztergályos Cecília (igaz előbb Szulák műsora szűnt meg, majd augusztusban Várkonyi Andrea is otthagyta a tévét).

Azért akkor sem kellene félteni Mészárosnét, ha csak a médiás cége maradna meg: a Media Vivantis, amely amúgy a kormánnyal együttműködve is készít például valóságshowt a Life TV-re, első évében 120 millió forint profitot termelt, amelyet Mészárosné az Mfor beszámolója szerint tulajdonosként mind a cégben hagyott. Ez persze semmi azokhoz a milliárdokhoz képest, amelyet férjével együtt osztalékként kivettek a cégeikből, csak a Mészáros és Mészáros Kft. például 12 milliárd forint osztalékot fizetett a 2019-es év után a párnak.

Megéri osztozkodni

De mi is történik a családi vagyonnal, ha egy tehetősebb pár válik? Megkérdeztünk egy ilyen ügyekre szakosodó ügyvédet, aki elmagyarázta, hogy olyan esetben, ha a házaspárnak közös tulajdonában van cég és ingatlanvagyon, akkor alapvetően három lehetőségük van. Az egyik lehetőség az, hogy vagyonmegosztási pert indítanak. Ebben a két fél felállít egy vagyonmérleget, hogy mi is a közös vagyon, illetve hogy a közös ingó és ingatlan vagyonban, beleértve a céges részesedéseket is, mekkora a „szerzés aránya”. Ezután elkezdhetnek egyeztetni arról, hogy ennél több vagy kevesebb illeti-e meg a másikat, valamint vita esetén föl kell értékeltetni a cég vagyonát, hogy valójában mennyi is az abban lévő vagyon.

Gazdasági társaságoknál az az irányadó, hogy a cégbírósági adatok szerint mekkora részesedése van a feleknek. Ingatlanoknál egy kicsit bonyolultabb, mert állíthatják azt, hogy más a valós tulajdoni arány, mint ami a tulajdoni lapon szerepel, mert a férj vagy a feleség valójában többet vagy kevesebbet adott bele a vételárba. Ezt persze ilyenkor bizonyítani kell valahogy.

Fontos, hogy céges tulajdonnál, vagyoni betétnél, részvénynél akkor is megilleti a másik felet a házastárs tulajdonában lévő üzletrész, részvény fele, ha nem tulajdonos a cégben,kivéve ha egy házassági szerződésben máshogy rendelkeztek a felek (erről később bővebben).

A 444-nek nyilatkozó ügyvéd szerint mindkét fél jobban jár, ha megpróbálnak peren kívül megállapodni, még akkor is, ha ez időben esetleg hosszabb időt vesz igénybe. Egyrészt, a vagyonjogi per illetékköteles (első fokon a vagyon 6, de harmadfokon már 10 százaléka után kell illetéket fizetni, igaz, ez maximálva van, vagyis bizonyos összeghatárnál nem lehet nagyobb, de több millió forint lehet), ezáltal a nagyobb vagyonnal rendelkező vagyonjogi megosztás esetén a több millió forintot is elérheti a perköltség, másrészt egy peren kívüli megállapodás általában kedvezőbb, mivel mindkét fél két fél érvényesíteni tudja valamilyen mértékben az akaratát.

A harmadik megoldás pedig a vagyonelkülönítés intézménye, vagyis az, hogy a felek szerződést kötnek arról előre, a házasságuk alatt szerzett jövedelmük csak azt illeti, aki azt szerezte. Ilyenkor a házaspárok előre szerződésben kötik ki, hogy a házasság fennállása alatt nem keletkezik közös vagyonuk, mindenki a „saját szerzése arányában” részesül a „házassági életközösség” megszűnésekor meglévő vagyonból. Ezt hívják házassági vagyonjogi szerződésnek, amit tipikusan a házasság kezdetén szoktak aláírni, de valójában bármikor meg lehet kötni az életközösség megszűnése előtt, vagyis azelőtt, hogy a válófélben lévő pár szétköltözik vagy bármilyen más szempontból megszűnik közösködni egymással.

Van olyan lehetőség is, hogy a férj egyfajta tartásdíjat, ún. asszonytartást fizet a feleségének (ez nyilván visszafelé is elképzelhető, de a begyöpösödött genderszerepek miatt annyira nem jellemző, ahogy azt a neve is mutatja). Ilyet elvileg akkor kérhetne az egyik fél, ha nincs és nem is volt nagyon saját jövedelme, tipikusan azért, mert mondjuk a háztartás menedzselésével és a gyerekneveléssel töltötte a házasság idejét, válás után pedig vagy egészsége, vagy kora miatt nem tud munkát vállalni.

Ilyen szempontból Mészárosné kicsit szerencsétlen, hogy férje pont Magyarországon gazdagodott meg. Ha például Mészáros Lőrinc magyar oligarcha helyett Washington állambeli techmilliárdos lenne, akkor sokkal jobb feltételekkel kezdhette volna meg a válás előtti alkudozást. Ahogy tehette a világ leggazdagabb emberének a felesége, MacKenzie Bezos, amikor elvált Jeff Bezostól. Az amerikai Washington állam ugyanis úgy szabályozza a házastársak vagyonosodását, hogy minden, a házasság ideje alatt megszerzett vagyont és tulajdont egyenlően kell elosztani a válás után, hacsak a felek máshogy nem egyeznek meg. MacKenzie Bezos végül megállapodott multimilliárdos férjével, és végül csak 38 milliárd dollárt kért el férje jelenleg több mint 197 milliárd dolláros vagyonából.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Varga Judit meghívta egy valódi kávéra George Clooney-t
Közzétette letiltott cikkét Orbán: nemzetközi a botrány
Amerikai beavatkozást vizionál 2022-re a kormányközeli elemző
Ismét súlyos milliárdokat osztott szét az Orbán-kormány, mutatjuk a részleteket
Gulyás Gergely: A kaszinók nem szórakozóhelyek, hanem üzletek
Váratlan: Budapesten egyeztet az uniós vétóról a lengyel miniszterelnök Orbánnal
Nem is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar?
Egyre jobban torzít a magyar bérstatisztika
Szijjártó begurult, bekérette az ukrán nagykövetet
Szijjártó: Budapest továbbra is elvárja, hogy Kijev tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot
Schmidt Mária: Fontos évek állnak előttünk! - Használjuk ki
Zacher Gábor: „Zárjuk be a plázákat, felejtsük el az idei karácsonyt!”
Szakértő: fontos információk a nyugdíjakkal kapcsolatban
Ursula von der Leyen üzent Magyarországnak
Áll a bál: a Fidesz Volner módosítójával szigorítaná tovább a választási törvényt
Kis Grófo kórházba került, kétoldali tüdőgyulladása van
Mészáros Lőrinc exneje leadta volt férje nevét és elköltözött
A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen
Egyre több a kérdés az Érden felgyújtott halottaskocsik ügyében
Holnaptól Pintér Sándor irányítja a kórházakat
Orbán Merkelnek: Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő
„Ennyire igénytelen, mocskos emberek” – durva dolgot fotóztak egy villamoson
Bírósági ítélet ellenére sem mondja meg az EMMI, hogy miért volt szükség a tavaszi nagy kórházkiürítésre
Ez történt a Sarkad közelében elfogott migránsokkal
Rogán Antal: A magyar emberek ezt akarták
Botrány: kezdeményezték az operatív törzs meghallgatását a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságban
Dohányosok, figyelem: fontos bejelentés tett Lázár János
Project Syndicate: Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek
Rengeteg celeb neve is felkerült a NAV legnagyobb adósainak listájára
Csak fideszes városnak adományoz játszóteret a Szerencsejáték Zrt.
Az Orbán-kormány ellen fognak tüntetni Brüsszelben
"Nem lehet, hogy több száz millió uniós polgár érdekével ellentétben továbbra is Orbán bandáját finanszírozzák"
Botrány: egy kínai cég él vissza Baukó Éva arcával
Majkáról is beszélt Müller Cecília - ezért engedték haza pozitív teszttel
Müller Cecília: Mindig egy adott szituáció határozza meg, ki számít szoros kontaktnak
Bejelentették a legújabb intézkedéseket
Meglepő választ adott a spanyol külügyminisztérium Orbán Viktor vétójára
Hitler és Sztálin után Orbán Viktorral kell szembeszállnia Európának, írják ellenzéki EP-képviselők
Kijött a rendelet, amire nagyon sokan vártak - lakásfelújítási támogatás
Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet
Semjén: A nemzetpolitikai eredmények önmagukért beszélnek
Németh Szilárd: Sosem szolgált magyar érdeket a baloldal
Egy autó hajtott bele Angela Merkel hivatalának fém kapujába
Meghalt Diego Maradona
Szemetelőt fogott a térfigyelő kamera
Szijjártó Péter: Szeretjük George Clooneyt, mint színészt, de...
Bukás után talpra állt Schobert Norbi
Hazudott: Nem a bokorban találta, hanem saját csecsemőjüket vitte kórházba Szolnokon
Elkezdték vizsgálni, melyik járványügyi intézkedésnek mennyi értelme van
Polt Péter: korrupciós ügyekben sokszor csak a beismerés vagy a titkosszolgálati eszközökkel beszerezhető bizonyítékok lehetnek eredményesek.
Meghan Markle elvetélt
Rogán az ellenzéknek: Önöknek fáj, hogy mi megkérdezzük az embereket
Müller Cecília szerint az idősáv nem a fiatalokat korlátozza, hanem az időseket védi
Varga Judit: az Európai Bizottság gyakorlatilag az embercsempészet támogatását várja el Magyarországtól
Elfogták a rendőrök a körözött VV Krisztiánt
Szijjártó: Látszik, hogy Clooney történelmi és politikai ismeretei korlátosak
A minimálbér emelését is elsodorhatja a járvány
Pár órája született csecsemőt hagytak egy bokorban Szolnokon
Íme, a nyíregyházi kettős gyilkos döbbenetes vallomása
Megszólalt Horváth Tamás a sérülése után: A fejzúzódásnak agyrázkódás lett a vége
106 halott, újabb csúcson a kórházban levők száma
Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!
Gócpont lett a pázmándi iskola
Az elmúlt évek lendületes bérnövekedéséből sokkal jobban részesültek a magasabb keresettel bíró dolgozók
Orbán letiltott levele: Az új brüsszeli birodalomért, illetve az ellene folytatott harc még nem dőlt el
Penész, pókháló, rágcsálók a csongrádi sütőipari üzemben
Csatornába esett egy kislány, egy rendőr perceken belül odaért hozzájuk, és kimentette
Kedd esti kormányhatározat: több száz milliós támogatás
Több száz milliót ad a kormány a debreceni reptérnek a vírus miatt
Közel 7 millió autót érintő visszahívás a veszélyes légzsákpatronok miatt
Új műsorvezetőt jelentett be az RTL Klub
„Nagyon szégyellem magam” – Hódi Pamela összetört: sírva fakadt
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum