Csatlakozz hozzánk facebookon
Laptop és krumpliosztásról kérdezték Koncz Zsófiát - íme a válasz  


A szerencsi várban beszélgettünk a vasárnapi időközi választás győztesével Amerikáról, laptop- és krumpliosztásról, valamint a súlyos örökségről is.

Légvonalban majdnem 7500 kilométerre van Washington Szerencstől, de azt is lehet mondani, hogy egy világ választja el egymástól az Egyesült Államok fővárosát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településtől. Ide tért vissza Amerikából a jogász diplomával rendelkező, három idegen nyelven beszélő Koncz Zsófia, hogy országgyűlési képviselő lehessen, miután édesapja, Koncz Ferenc pedagógus, egykori szerencsi polgármester, a térség fideszes országgyűlési képviselője a nyáron tragikus motorbalesetben elhunyt.

Természetesen nem ilyen áron, de akart valaha képviselő lenni?

Szerintem nem feltétlenül szükségszerű, hogy ha valaki egy országgyűlési képviselőnek a gyereke, akkor ő is ezzel szeretne foglalkozni a jövőben, ez egy nagyon nehéz pálya. Én viszont tényleg gyerekkoromtól kezdve példaképként tekintettem édesapámra. Neki olyan volt a habitusa, úgy beszélt az emberekkel, úgy igyekezett segíteni rajtuk, olyan jó volt vele bárhova menni, hogy emiatt ez a hivatás engem is nagyon érdekelt.

A baleset idején éppen itthon voltam, másnap vitt volna ki a repülőtérre, de nem jött többé haza. Abszolút nem így terveztem, hogy képviselő legyek, de a kampány elmúlt két hónapja alatt, amíg végigjártam a körzet mind a 42 települését, annyi megható és kedves történetet hallottam politikai hovatartozástól függetlenül édesapámról, hogy ez erőt adott. Azért vállaltam el a jelöltséget is, mert úgy éreztem, édesapám olyan örökséget hagyott maga után, amelyet ugyanazzal az odaadással kell folytatni, mint ahogy ő tette.

Evidencia volt, hogy ön legyen a jelölt, vagy gondolkodtak másban is?

Egy időközi választás esetén már csak a jogszabályi előírások miatt sincs túl sok idő a gondolkodásra.

És ön kért gondolkozási időt?

Édesapám öröksége miatt nem gondolkodtam rajta, azonnal igent mondtam. Mondok egy példát arra, hogy miért. Édesapám húsz éve lobbizik azért, hogy a Gesztely és Szerencs közötti 37-es út kétsávos legyen, ez tényleg az itt élők álma. Ha vannak utak, akkor vannak lehetőségek is a munkahelyteremtésre, valamint a turisták is szívesebben jönnek a Tokaj-Hegyaljára, mert biztonságosan és gyorsan ide lehet érni. Pont, amikor a tragédia történt, már látszott, hogy az álomból hamarosan valóság válhat.

Az ő szenvedélyes hozzáállása és megalkuvást nem tűrő mentalitása miatt juthatott idáig ez a projekt, hiszen az utakért nagy verseny folyik az országban. Tudom, hogy sokak számára nem vonzó ez a hivatás, de én tényleg gyerekkoromtól kezdve jártam mindenhova édesapámmal, láttam, hogy van egy határozott elképzelése, értékrendje, amelyet el tud mondani az embereknek, akik erre nyitottak is voltak. Már csak miatta is úgy gondoltam, hogy ezt végig kell csinálnom. A vasárnapi választási eredményből pedig azt látszik, hogy az itt élők is így gondolták.

Súlyos örökség

Pedig az örökség, amelyet átvesz, súlyosan terhelt is egyben. Az édesapja, Koncz Ferenc előtt, Mengyi „Voldemort” Roland volt a térség országgyűlési képviselője, aki tavaly kezdte meg négyéves börtönbüntetését különböző korrupciós ügyek miatt. Ez rányomta a bélyegét a választásra?

Én tényleg úgy csináltam végig ezt a kampányt, hogy az építkezésre, a pozitív ügyekre igyekeztem koncentrálni, ahelyett, hogy a másik oldallal foglalkoztam volna. A választókerületben élő emberek most vasárnap történelmet írtak, hiszen a kormánypártok még soha nem értek el 50 százalék feletti eredményt ebben a körzetben, ez egy nagyon nagy bizalom. A részvételre is büszkék lehetünk egy időközi választáshoz képest, a februári dunaújvárosi voksoláson kevesebb mint 30 százalék ment el szavazni, nálunk ez most 45 százalék volt. Szerencsen valahogy mindig aktívabbak az emberek, mint más településeken.

A helyi emberek mellett a Fidesz országos politikusai is aktívak voltak, Orbán Viktor kivételével szinte mindenki helyben is kampányolt önnek. A miniszterelnök támogatása nem hiányzott?

Jártam a miniszterelnök úrnál a választás előtt, az első volt, aki gratulált az eredményhez is, szóval az ő támogatása is abszolút megvolt. Valóban nagyon sokan eljöttek kampányolni mellettem, amiért nagyon hálás vagyok mindannyiuknak. Ennél azonban sokkal fontosabb volt az, hogy a kampány alatt végig tudtam járni mind a 42 települést, akár többször is. A választókörzet nagyon összetett, településenként változók a problémák, amelyeket meg kell oldani. A koronavírus-járvány is nehezítette a kampányt, hiszen tömegrendezvényeket nem lehetett tartani, így maradt a kopogtatás, a személyes találkozások. Ezekből mindig feltöltődve mentem haza este.

Volt panaszáradat?

Nem mondanám panaszkodásnak, de vannak megoldandó feladatok, igen. Azonban voltak olyan ügyek is, amelyeket gyorsan meg is tudtunk oldani. Még a kampány elején jártam például Tiszalúcon, ahol elmondták, hogy évtizedes álmuk a Tiszalúc–Tiszadob közötti út.

Hát én kimentem megnézni azt az utat, valami hihetetlen állapotban volt. Megértettem, mi a bajuk az embereknek.

Úgyhogy úgy döntöttünk, indítunk egy petíciót, amelyet több mint kétezren írtak alá egy hét alatt. A Magyar Közút nyitott volt, és mivel a tél olyan volt, hogy megmaradtak források, ezért ez el is készült.
Laptop és krumpli

A tiszalúciak mellett a kormányzati politikusok is úgy kezelték önt, mintha már megválasztott képviselő lenne. Átadásokon is részt vett, amely képviselőjelöltként minimum furcsa. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárával egy laptopot is kiosztottak a szerencsi középiskola kollégiumában.

Ez a rendezvény az ITM digitális összefogás programjának része volt, ennek keretében került átadásra a laptop. A minisztérium nemcsak itt, hanem máshol is igyekszik segíteni a digitális eszközök fejlesztésében. A koronavírus-járvány első hullámában már kiderült, milyen fontos, hogy a gyerekek a tanuláshoz rendelkezzenek a szükséges infrastruktúrával.

Igen, de a kritikák főleg arról szóltak, hogy Solymár Balázs Károly államtitkár úr „Hajrá, Zsófi!” feliratú maszkban tette mindezt.

Ő is nekem drukkolt. Ez talán nem baj.

A laptop mellett a krumpliosztás is szóba került a kampányban. A választás estéjén Jakab Péter „krumplikirályt” emlegetett, és azt mondta, hogy az ellenzéki szavazók hitből és meggyőződésből szavaztak, míg az önt támogatók krumpliért.

Akkor tegyük tisztába ezt a „krumpliügyet”, hogy elkerüljük a további álhíreket. Mi nem osztogattunk semmilyen krumplit, a szerencsi piacon a Jobbik egyik aktivistája tűzte rá egy zsák krumplira az én szalagomat, amire az volt ráírva, hogy „Hajrá, Zsófi!”. Ezt később Jakab Péter is elismerte a televízióban, hogy az az ő akciójuk volt, a médián mégis így futott végig.

A krumplikirályozást magára vette?

Nem vettem magamra.

Ha már szóba került az az este, beszéltek azóta Bíró Lászlóval? Egyikőjük sem hívta fel a másikat?

Nem, már csak a helyzetből adódóan is, valamint, hogy én vagyok a nő, talán a másik oldalnak kellett volna telefonálnia. Én fordított helyzetben biztosan felhívtam volna. Annyit azért érdemes hozzátennem, Bíró László legalább a sajtó előtt gratulált.

Azt is ráolvasták a fejére, hogy a törvényileg megengedett összegnél többet költött csak Facebook-hirdetésekre, mint amennyit a teljes kampányra fordíthatott volna.

Ezt vitatjuk, mi a kampány során a törvényeket és a jogszabályokat betartva jártunk el. Az Állami Számvevőszék ellenőrizni szokta a kampányokat, vélhetően ezt is ellenőrzi majd.

Hamarosan leteszi az esküt és felveszi a mandátumát. Mi lesz az első dolga képviselőként?

A 37-es utat már megbeszéltük, ott a kivitelezésnek minél előbb el kell indulnia, a beruházás pedig 2023-ra készülhet el. A másik téma, amiről sokat beszéltem a kampányban, az a munkahelyteremtés. 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején bezárták a szerencsi cukorgyárat, ahol a második világháború után 3500 ember dolgozott, ez nagy csapás volt az egész térségnek. Halála előtt édesapám egy szigetelőanyag-gyár létrehozásán dolgozott, ez a projekt is jó irányba halad. Azon fogok dolgozni, hogy ez is minél előbb megépülhessen.
Amerikából jöttem

Az amerikai álom szertefoszlott azzal, ami történt? Mit csinált egyáltalán ott?

Külpolitikával foglalkoztam, a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatok építésén dolgoztam. A Trump-adminisztrációval nagyon jó kapcsolatot építettünk ki, ezért ez egy igen intenzív időszak volt. Amire pedig nagyon büszke vagyok, hogy a magyar Hungary Helps programnak, amely az üldözött keresztények megsegítéséről szólt, én voltam a washingtoni koordinátora. Itt konkrét projektek is elindultak, amelyeken együtt dolgozunk az Egyesült Államokkal, közösen újítjuk fel például az egyik legnagyobb iraki keresztény települést, Karakost, együtt segítünk a jazidiknak Szindzsár régióban.

Jó időszak volt, de nem terveztem úgy, hogy örökre Amerikában maradok, ha nem történt volna ez a tragédia, akkor is hazajöttem volna Szerencsre. Amikor Franciaországban tanultam, az iskolatársaim azt hitték, hogy Budapest után a második legnagyobb település Szerencs, annyit beszéltem nekik a városról. Nekem Szerencs az otthonom, csak nem így akartam hazatérni.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)

index
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Van egy kis baj Bochkor Gábor körül
Orbán üzent mindenkinek: hétfőtől új világ kezdődik
Orbán: a rendőrség megkapta a hatáskört, hogy például vendéglátóhelyet bezárasson
Üzleti ajándéknak vett Orbán tanácsadója 36 ezer forintos bort közpénzből
Kiperelte a DK a Miniszterelnöki Kabinetirodától Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó számláit, amiből kiderül, milyen reprezentációs költségekre költött Orbán megbízottja. ...
  
Szijjártónak köszönik a szlovákok: Szlovákiába mennek tesztelni magyar egészségügyi szakemberek
200 egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelési programot Magyarország. Minderről Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter számolt be a...
  
Szlovákiába mennek tesztelni magyar egészségügyi szakemberek
200 egészségügyi dolgozóval segíti a hétvégi szlovákiai országos tesztelési programot Magyarország. Minderről Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter számolt be a...
  
Botrány: méregdrága borokra költötte a közpénzt Orbán szegényügyi biztosa
A DK megpróbálta kikérni Hegedűs Zsuzsa szegényügyi biztos reprezentációs költségeinek számláit, de a kormány a kérésüknek nem tett eleget, ezért perre vitték az ügyet. A kiperelt ...
  
Varga Mihály biztatónak nevezte hogy sikerült elkerülni a tömeges munkanélküliséget
A munkahelyeken múlik a gazdasági teljesítmény fenntartása, amihez a kormánynak a versenyképesség javításával kell hozzájárulnia - mondta a pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a HBLF...
  
DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből
A DK perre ment a miniszterelnöki megbízott reprezentációs költéseinek számláiért, és nyert. Hegedűs Zsuzsa többek között drága luxusitalokra is költött közpénzből – derült ki...
  
Érik a tömeges felmondás az ápolóknál
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nyolc napja közzétett felhívására majdnem 24 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben azt kérik a kormánytól, a szakdolgozókra ne vonatkozzo...
  
Botrány: több milliós büntetést kapott a Ferencváros
Hatmillió forint pénzbüntetést szabott ki a bajnoki címvédő Ferencvárosra a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága. Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a klubot az ősi ri...
  
Összeomlott a rendszer a CIB-nél - nem lehet hozzáférni az ügyfelek adataihoz
Órák óta teljesen leállt a CIB Bank rendszere, nem lehet hozzáférni az ügyfelek adataihoz. A CIB Bank Facebookon tett közzé egy bejegyzést, ahol arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy elekt...
  
Baukó Éva totális háborút indított - te, a feleségét nyíltan alázó sz.rkupac
Budapest – Komoly vita alakult ki Dudás Miklós és Baukó között. A kommentháború a nemrég a Nyerő Párosban szereplő sportoló párjának tegnapi RTL Klub Reggelis szereplésével indult. ...
  
Pusztító erejű földrengés rázta meg Dél-Európát: szökőár, áldozatok, összedőlt épületek
Hetes erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger térségét pénteken. A földrengés epicentruma a törökországi Izmir tartományban volt és érezni lehetett Athénban, Isztambulban és...
  
Elindult a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen
Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a nemrég bevezetett, új menekültügyi eljárás miatt - írja a Népszava. A bizottságnak azzal a jogszabál...
  
Róka surrant át az úton a MOM Kulturális Központnál
Olvasónknak sikerült levideóznia azt a rókát, amelyik csütörtök dél körül ólálkodott a XII. kerületi Csörsz utcában, a MOM Kulturális Központ közelében. Láthatólag nem nagyon zav...
  
A kormány meghosszabbította a határzárat
Eredetileg november 1-jén szűnt volna meg a teljes belső határon a határellenőrzés koronavírus-járvány miatti ideiglenes visszaállítása, ezt a határidőt azonban a kormány tegnap egy h...
  
Maszkügyben bekeményít a kormány: 1 milliós bírság
Jelenleg még maximum 100 ezer forintos pénzbüntetéssel sújthatják a maszkhasználati kötelezettséget be nem tartókat, hétfőtől azonban már ennek a tízszeresére, azaz 1 millióra bírsá...
  
Ahogy előre jelezték: kevés volt a pénz a munkanélküli segélyekre
Szeptemberben már az átlagos forrásigény fedezete sem volt meg a költségvetésben a munkanélküli ellátásokra szánt soron. 8 milliárd forintot kellett valahonnan előteremtenie a kormányna...
  
Statisztika: Augusztusban is tovább nőttek a keresetek
Augusztusban a bruttó átlagkereset 9,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A 2020-as év első nyolc hónapjában 395 400 forint volt a bruttó átlagkereset, a kedvezmények né...
  
Találgatják hova tűnt Müller Cecília - megint hiába várták
Ismét Galgóczy Ágnes lépett pódiumra az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, pénteken 3286 újabb...
  
A barátság a múlté? - Keményen beleszállt Orbán Viktorba az orosz külügy
Nem várt csörte bontakozhat ki a magyar diplomáciában, miután az orosz külügyminisztérium tegnap történelemhamisítással vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt. Oroszország amiatt ...
  
13 százalékos leépítés lesz a Szent István Egyetemen
Évek óta nehéz pénzügyi helyzetben van a Szent István Egyetem, amin a Covid-19 járvány is tovább rontott, így egyszeri, nagyjából a dolgozók 12,7 százalékát érintő leépítés lesz -...
  
Baj van: 100 ezerrel kevesebb magyarnak volt állása augusztusban, mint egy évvel korábban
Több mint százezerrel kevesebb ember állt alkalmazásban Magyarországon augusztusban, mint egy évvel korábban, ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal egy most frissített adatsorából. ...
  
Benkő Tibor: nem azért kell a Magyar Honvédségnek fegyverkeznie, mert háborúra készülünk
A haza szolgálata minden magyar állampolgár kötelessége, ami akkor ér valamit, ha szívből fakad - hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Jászberényben. Benkő Tibor a Polgári ...
  
Benkő Tibor: úgy döntött a magyar kormány, hogy modern, ütőképes Magyar Honvédségre van szükség
A haza szolgálata minden magyar állampolgár kötelessége, ami akkor ér valamit, ha szívből fakad - hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Jászberényben. Benkő Tibor a Polgári ...
  
Kásler: Rendkívül komplex védekezési rendszert épít Magyarország
Rendkívül komplex védekezési rendszert épít Magyarország a koronavírus-járvánnyal szemben – mondta Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere közösségi oldalára feltöltött vi...
  
Bekeményít az állam: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni a maszkviselés miatt
A vendéglátó- és szórakozóhelyeken mindenkinek kötelező lesz eltakarnia az arcát. A vendégek is csak arra az időre vehetik le a maszkot, amíg megeszik, megisszák, amit vettek. A maszkvi...
  
Jakupcsek Gabriella: „Megvezettek, odadobtak koncnak”
Budapest – Jakupcsek Gabriella a Tükör című vlogban mesélt a szakmáról, személyiségekről és a média változásairól. Az ATV műsorvezetője vallott korábbi TV2-es műsorának bukásár...
  
A zebrán gázolták halálra a családját gyászoló Pétert Ózdon
Ötven métert repült, esélye sem volt a túlélésre: Lakatos Pétert (†49) az ózdi Munkás úton, a zebrán gázolta el egy autó, ami még csak nem is fékezett. A férfi hazafelé sietett a ...
  
Orbán: a rendőrség megkapta a hatáskört, hogy például vendéglátóhelyet bezárasson
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt tegnap, az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentették a maszkviselési szabályok szigorítását. Ezt azt jelenti, hogy a kormány hétfőtől ...
  
Orbán: Sokkal rosszabb a helyzet több nyugat-európai országban, mint itthon
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt tegnap, az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentették a maszkviselési szabályok szigorítását. Ezt azt jelenti, hogy a kormány hétfőtől ...
  
Orbán üzent mindenkinek: hétfőtől új világ kezdődik
Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt tegnap, az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentették a maszkviselési szabályok szigorítását. Ezt azt jelenti, hogy a kormány hétfőtől ...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Laptop és krumpliosztásról kérdezték Koncz Zsófiát - íme a válasz

A szerencsi várban beszélgettünk a vasárnapi időközi választás győztesével Amerikáról, laptop- és krumpliosztásról, valamint a súlyos örökségről is.

Légvonalban majdnem 7500 kilométerre van Washington Szerencstől, de azt is lehet mondani, hogy egy világ választja el egymástól az Egyesült Államok fővárosát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településtől. Ide tért vissza Amerikából a jogász diplomával rendelkező, három idegen nyelven beszélő Koncz Zsófia, hogy országgyűlési képviselő lehessen, miután édesapja, Koncz Ferenc pedagógus, egykori szerencsi polgármester, a térség fideszes országgyűlési képviselője a nyáron tragikus motorbalesetben elhunyt.

Természetesen nem ilyen áron, de akart valaha képviselő lenni?

Szerintem nem feltétlenül szükségszerű, hogy ha valaki egy országgyűlési képviselőnek a gyereke, akkor ő is ezzel szeretne foglalkozni a jövőben, ez egy nagyon nehéz pálya. Én viszont tényleg gyerekkoromtól kezdve példaképként tekintettem édesapámra. Neki olyan volt a habitusa, úgy beszélt az emberekkel, úgy igyekezett segíteni rajtuk, olyan jó volt vele bárhova menni, hogy emiatt ez a hivatás engem is nagyon érdekelt.

A baleset idején éppen itthon voltam, másnap vitt volna ki a repülőtérre, de nem jött többé haza. Abszolút nem így terveztem, hogy képviselő legyek, de a kampány elmúlt két hónapja alatt, amíg végigjártam a körzet mind a 42 települését, annyi megható és kedves történetet hallottam politikai hovatartozástól függetlenül édesapámról, hogy ez erőt adott. Azért vállaltam el a jelöltséget is, mert úgy éreztem, édesapám olyan örökséget hagyott maga után, amelyet ugyanazzal az odaadással kell folytatni, mint ahogy ő tette.

Evidencia volt, hogy ön legyen a jelölt, vagy gondolkodtak másban is?

Egy időközi választás esetén már csak a jogszabályi előírások miatt sincs túl sok idő a gondolkodásra.

És ön kért gondolkozási időt?

Édesapám öröksége miatt nem gondolkodtam rajta, azonnal igent mondtam. Mondok egy példát arra, hogy miért. Édesapám húsz éve lobbizik azért, hogy a Gesztely és Szerencs közötti 37-es út kétsávos legyen, ez tényleg az itt élők álma. Ha vannak utak, akkor vannak lehetőségek is a munkahelyteremtésre, valamint a turisták is szívesebben jönnek a Tokaj-Hegyaljára, mert biztonságosan és gyorsan ide lehet érni. Pont, amikor a tragédia történt, már látszott, hogy az álomból hamarosan valóság válhat.

Az ő szenvedélyes hozzáállása és megalkuvást nem tűrő mentalitása miatt juthatott idáig ez a projekt, hiszen az utakért nagy verseny folyik az országban. Tudom, hogy sokak számára nem vonzó ez a hivatás, de én tényleg gyerekkoromtól kezdve jártam mindenhova édesapámmal, láttam, hogy van egy határozott elképzelése, értékrendje, amelyet el tud mondani az embereknek, akik erre nyitottak is voltak. Már csak miatta is úgy gondoltam, hogy ezt végig kell csinálnom. A vasárnapi választási eredményből pedig azt látszik, hogy az itt élők is így gondolták.

Súlyos örökség

Pedig az örökség, amelyet átvesz, súlyosan terhelt is egyben. Az édesapja, Koncz Ferenc előtt, Mengyi „Voldemort” Roland volt a térség országgyűlési képviselője, aki tavaly kezdte meg négyéves börtönbüntetését különböző korrupciós ügyek miatt. Ez rányomta a bélyegét a választásra?

Én tényleg úgy csináltam végig ezt a kampányt, hogy az építkezésre, a pozitív ügyekre igyekeztem koncentrálni, ahelyett, hogy a másik oldallal foglalkoztam volna. A választókerületben élő emberek most vasárnap történelmet írtak, hiszen a kormánypártok még soha nem értek el 50 százalék feletti eredményt ebben a körzetben, ez egy nagyon nagy bizalom. A részvételre is büszkék lehetünk egy időközi választáshoz képest, a februári dunaújvárosi voksoláson kevesebb mint 30 százalék ment el szavazni, nálunk ez most 45 százalék volt. Szerencsen valahogy mindig aktívabbak az emberek, mint más településeken.

A helyi emberek mellett a Fidesz országos politikusai is aktívak voltak, Orbán Viktor kivételével szinte mindenki helyben is kampányolt önnek. A miniszterelnök támogatása nem hiányzott?

Jártam a miniszterelnök úrnál a választás előtt, az első volt, aki gratulált az eredményhez is, szóval az ő támogatása is abszolút megvolt. Valóban nagyon sokan eljöttek kampányolni mellettem, amiért nagyon hálás vagyok mindannyiuknak. Ennél azonban sokkal fontosabb volt az, hogy a kampány alatt végig tudtam járni mind a 42 települést, akár többször is. A választókörzet nagyon összetett, településenként változók a problémák, amelyeket meg kell oldani. A koronavírus-járvány is nehezítette a kampányt, hiszen tömegrendezvényeket nem lehetett tartani, így maradt a kopogtatás, a személyes találkozások. Ezekből mindig feltöltődve mentem haza este.

Volt panaszáradat?

Nem mondanám panaszkodásnak, de vannak megoldandó feladatok, igen. Azonban voltak olyan ügyek is, amelyeket gyorsan meg is tudtunk oldani. Még a kampány elején jártam például Tiszalúcon, ahol elmondták, hogy évtizedes álmuk a Tiszalúc–Tiszadob közötti út.

Hát én kimentem megnézni azt az utat, valami hihetetlen állapotban volt. Megértettem, mi a bajuk az embereknek.

Úgyhogy úgy döntöttünk, indítunk egy petíciót, amelyet több mint kétezren írtak alá egy hét alatt. A Magyar Közút nyitott volt, és mivel a tél olyan volt, hogy megmaradtak források, ezért ez el is készült.
Laptop és krumpli

A tiszalúciak mellett a kormányzati politikusok is úgy kezelték önt, mintha már megválasztott képviselő lenne. Átadásokon is részt vett, amely képviselőjelöltként minimum furcsa. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárával egy laptopot is kiosztottak a szerencsi középiskola kollégiumában.

Ez a rendezvény az ITM digitális összefogás programjának része volt, ennek keretében került átadásra a laptop. A minisztérium nemcsak itt, hanem máshol is igyekszik segíteni a digitális eszközök fejlesztésében. A koronavírus-járvány első hullámában már kiderült, milyen fontos, hogy a gyerekek a tanuláshoz rendelkezzenek a szükséges infrastruktúrával.

Igen, de a kritikák főleg arról szóltak, hogy Solymár Balázs Károly államtitkár úr „Hajrá, Zsófi!” feliratú maszkban tette mindezt.

Ő is nekem drukkolt. Ez talán nem baj.

A laptop mellett a krumpliosztás is szóba került a kampányban. A választás estéjén Jakab Péter „krumplikirályt” emlegetett, és azt mondta, hogy az ellenzéki szavazók hitből és meggyőződésből szavaztak, míg az önt támogatók krumpliért.

Akkor tegyük tisztába ezt a „krumpliügyet”, hogy elkerüljük a további álhíreket. Mi nem osztogattunk semmilyen krumplit, a szerencsi piacon a Jobbik egyik aktivistája tűzte rá egy zsák krumplira az én szalagomat, amire az volt ráírva, hogy „Hajrá, Zsófi!”. Ezt később Jakab Péter is elismerte a televízióban, hogy az az ő akciójuk volt, a médián mégis így futott végig.

A krumplikirályozást magára vette?

Nem vettem magamra.

Ha már szóba került az az este, beszéltek azóta Bíró Lászlóval? Egyikőjük sem hívta fel a másikat?

Nem, már csak a helyzetből adódóan is, valamint, hogy én vagyok a nő, talán a másik oldalnak kellett volna telefonálnia. Én fordított helyzetben biztosan felhívtam volna. Annyit azért érdemes hozzátennem, Bíró László legalább a sajtó előtt gratulált.

Azt is ráolvasták a fejére, hogy a törvényileg megengedett összegnél többet költött csak Facebook-hirdetésekre, mint amennyit a teljes kampányra fordíthatott volna.

Ezt vitatjuk, mi a kampány során a törvényeket és a jogszabályokat betartva jártunk el. Az Állami Számvevőszék ellenőrizni szokta a kampányokat, vélhetően ezt is ellenőrzi majd.

Hamarosan leteszi az esküt és felveszi a mandátumát. Mi lesz az első dolga képviselőként?

A 37-es utat már megbeszéltük, ott a kivitelezésnek minél előbb el kell indulnia, a beruházás pedig 2023-ra készülhet el. A másik téma, amiről sokat beszéltem a kampányban, az a munkahelyteremtés. 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején bezárták a szerencsi cukorgyárat, ahol a második világháború után 3500 ember dolgozott, ez nagy csapás volt az egész térségnek. Halála előtt édesapám egy szigetelőanyag-gyár létrehozásán dolgozott, ez a projekt is jó irányba halad. Azon fogok dolgozni, hogy ez is minél előbb megépülhessen.
Amerikából jöttem

Az amerikai álom szertefoszlott azzal, ami történt? Mit csinált egyáltalán ott?

Külpolitikával foglalkoztam, a magyar–amerikai kétoldalú kapcsolatok építésén dolgoztam. A Trump-adminisztrációval nagyon jó kapcsolatot építettünk ki, ezért ez egy igen intenzív időszak volt. Amire pedig nagyon büszke vagyok, hogy a magyar Hungary Helps programnak, amely az üldözött keresztények megsegítéséről szólt, én voltam a washingtoni koordinátora. Itt konkrét projektek is elindultak, amelyeken együtt dolgozunk az Egyesült Államokkal, közösen újítjuk fel például az egyik legnagyobb iraki keresztény települést, Karakost, együtt segítünk a jazidiknak Szindzsár régióban.

Jó időszak volt, de nem terveztem úgy, hogy örökre Amerikában maradok, ha nem történt volna ez a tragédia, akkor is hazajöttem volna Szerencsre. Amikor Franciaországban tanultam, az iskolatársaim azt hitték, hogy Budapest után a második legnagyobb település Szerencs, annyit beszéltem nekik a városról. Nekem Szerencs az otthonom, csak nem így akartam hazatérni.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Ha Orbánnal történik valami, Semjén Zsolt áll be a helyére
Úgy néz ki újra rátalált a szerelem Nádai Anikóra - nem akárkivel jött össze
Van egy kis baj Bochkor Gábor körül
Valami történik - Újabb titkosszolgálati vezetőt cserélt le Orbán Viktor
Orbán üzent mindenkinek: hétfőtől új világ kezdődik
Orbán: a rendőrség megkapta a hatáskört, hogy például vendéglátóhelyet bezárasson
Bajban a Balaton - a Balatonakalin kiirtott nádas miatt szabadságvesztést kért az ügyészség
32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben
Többen nem értenek egyet Orbán Viktorral a Fideszben
Törtek-zúztak Parragh László irodája előtt
Évi egymilliárd forintnyi állami támogatás megy Mészáros Lőrinc horvát csapatára
A barátság a múlté? - Keményen beleszállt Orbán Viktorba az orosz külügy
Tóth Gabi: Úgy éreztem, szégyellnem kell a származásom
Valami történik - Müller Cecília ma sem volt ott az operatív törzs tájékoztatón
Ismerőseinek és saját cégeinek szórta a közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője
Találgatják hova tűnt Müller Cecília - megint hiába várták
Jakupcsek Gabriella: „Megvezettek, odadobtak koncnak”
50 ezret kérnek Győzike gipszbe öntött láblenyomatáért
Már a fideszes politikusok is zúgolódnak
Maszkügyben bekeményít a kormány: 1 milliós bírság
Újabb büntetőfékezgető a magyar autópályán - tanulságos videó
Benkő Tibor: nem azért kell a Magyar Honvédségnek fegyverkeznie, mert háborúra készülünk
Jó hír a nyugdíjasoknak - Novemberben jön a nyugdíjemelés
Botrány: több milliós büntetést kapott a Ferencváros
Varga Mihály szerint Karácsony Gergely magyarázkodik és félrevezet
Ellenőrzést tartott a Nébih, jobb, ha nem tudja az eredményt
Szabolcsban olyan rossz a helyzet, hogy a háziorvosokat korra való tekintet nélkül elkezdték berendelni kórházi munkára
Érik a tömeges felmondás az ápolóknál
Pusztító erejű földrengés rázta meg Dél-Európát: szökőár, áldozatok, összedőlt épületek
Botrány: méregdrága borokra költötte a közpénzt Orbán szegényügyi biztosa
Mészáros Lőrinc: helyesnek tartom, hogy a magyar állam segíti a határon túli magyarokat
A zebrán gázolták halálra a családját gyászoló Pétert Ózdon
Bekeményít az állam: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni a maszkviselés miatt
A minisztérium szerint az ellenzék és a sajtó bizonytalanították el az orvosokat
Hadházy hiába kérdezte Müller Cecíliát, választ nem kapott
Élőben közvetítette, ahogy vezetés közben sörözik - hat perccel később halálos balesetet okozott
Már százezrek tüntetnek Lengyelországban - jön a legnagyobb megmozdulás
Keményen beszóltak Schobert Norbinak
Ők azok a migránsok aki, jogellenesen akartak bejutni az országba
Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre
Összeomlott a rendszer a CIB-nél - nem lehet hozzáférni az ügyfelek adataihoz
Orbán Viktor megszólalt a terrortámadással kapcsolatban
Botrány: Alekosz utólag hajtaná be a ValóVilágnak helyszínt biztosító Budafoktól az elmaradt gázsit
Illegális autóverseny áldozata lett Ózdon a vétlen gyalogos
Nyolcezer feleslegessé vált lélegeztetőgépet próbál meg elsózni a magyar külügy
Találgatják ki lesz Áder János utódja - nevek akik szóba jöhetnek
Nyolc éve történt a Szita Bence ügy
Ahogy előre jelezték: kevés volt a pénz a munkanélküli segélyekre
Elindult a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen
A kormány meghosszabbította a határzárat
Felfüggesztették Czegédy Csaba kamarai tagságát
Kásler: Rendkívül komplex védekezési rendszert épít Magyarország
Statisztika: Augusztusban is tovább nőttek a keresetek
Bodó Sándor szerint bizakodásra adnak okot a foglalkoztatási adatok
Bezárt egy Vas megyei falu - a kocsmák is bezártak
Rákérdeztek tesztelik-e a Orbánt? - szűkszavú válasz érkezett
Közel nyolcvanmillió forintra bírságolt politikusokat Kövér László az elmúlt tíz évben
300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt
Szlovákiába mennek tesztelni magyar egészségügyi szakemberek
Mészáros közel hatmilliárdért javít ivóvízminőséget
Piásan mentek boltba a fiatal csajok, visszafelé az autójuk az árokban kötött ki
Orbán: Egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek megvédése érdekében
Lángokban állt egy kisbusz Balassagyarmaton
Orbán: Egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek megvédése érdekében
Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről
Lázár János nyilatkozata nyomán az LMP hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést
Semjén: a magyar állam küldetése, célja, hogy a magyar nemzet fennmaradjon és a magyar emberek életminősége javuljon
Szennyezett hústermékeket talált a fogyasztóvédelem
Öt év börtönre ítélték korrupcióért a román képviselőház volt elnökét
Benkő Tibor: úgy döntött a magyar kormány, hogy modern, ütőképes Magyar Honvédségre van szükség
Németh Szilárd: a Magyar Honvédségnek is köszönhető, hogy Magyarország megnyerte az „első félidőt”
Tehetségkutatót indít a Vona Gábor által alapított Alapítvány
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum