A magyar egészségügyből mintegy 25 ezer szakember hiányzik - íme a részletek

Csatlakozzon Magyarország az európai egészségügyi unióhoz, továbbá a kormány hozza nyilvánosságra a magyar egészségügyről készülő átfogó tanulmányt és vitassa azt meg szakmai szervezetekkel - sürgette Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő (MSZP) vasárnap tartott online sajtótájékoztatóján.





Az EP-képviselő ismertetése szerint a formálódó európai egészségügyi unió rögzíti többek között azokat az egységes európai egészségügyi minimumfeltételeket, amelyeket mindenkinek biztosítani kell, mivel a hozzáférés az alapvető egészségügyi ellátáshoz emberi jog.



Ujhelyi István elmondta, hogy a kormány a magyar egészségügy helyzetéről egy neves nemzetközi tanácsadó cégtől rendelt tanulmányt, amelynek augusztus 7-ig kell elkészülnie. A szocialista politikus felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a dokumentumot és "valódi szakmai szervezetek" bevonásával vitassa azt meg, továbbá végezzen el úgynevezett stressztesztet, világítsa át a magyar egészségügyet.



A kormány felelőssége, hogy milyen állapotban van az egészségügy, márpedig ma Magyarországon ez az egyik legsúlyosabb probléma - jelentette ki az ellenzéki politikus.



Ujhelyi István szerint Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, amikor a napokban arról beszélt, hogy Európában a magyar egészségügy az egyik legjobban teljesítő. Ezzel szemben még a Magyar Nemzeti Bank közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése is azt állapítja meg - tette hozzá -, hogy "az elkerülhető halálozási arány" Magyarországon kétszerese az európai átlagnak, de a visegrádi országok átlagánál is 40 százalékkal magasabb. A jelentésben szerepel az is, hogy Magyarországon az egészségügyre fordított közkiadások aránya 6,6 százalék, ami az uniós átlagnál jóval alacsonyabb - mondta.



Hozzátette: Magyarországon ráadásul nagyon magas a magánzsebből fizetett egészségügyi szolgáltatások aránya, de nem azért, mintha ezt választaná jó egzisztenciájú polgárok sokasága, hanem mert erre kényszerülnek a magyarok, ha másként nem, hát hálapénz formájában.



Felhívta a figyelmet arra, hogy míg Németországban 12 ápoló jut ezer lakosra, Magyarországon csak ennek a fele. Évente több száz orvos hagyja el az országot, ami nem is csoda, miután Belgiumban kilencszer, de még Szlovákiában is kétszer magasabbak az orvosi bérek. A magyar egészségügyből mintegy 25 ezer szakember hiányzik, és itt háromszor akkora az esélye, hogy a beteg kórházi fertőzésben hal meg, mint Nyugat-Európában - mondta Ujhelyi István.



"Az életünkről van szó!" - hangsúlyozta az MSZP európai parlamenti képviselője.



Forrás: ATV





Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....