Picit kellemetlen: Az EU közös hírszerkesztőséget hoz létre, de az MTI nem lesz benne

Az Európai Unió az álhírek elszaporodása miatt közös hírszerkesztőséget hoz létre Brüsszelben, 16 nemzeti hírügynökség bevonásával, írja a Népszava a Die Presse híre alapján. A közös hírszerkesztőséget a német DPA irányítja, és benne lesz többek között a francia AFP, a román Agerpres, az olasz ANSA, az osztrák APA, valamint a boszniai, horvát, északmacedón, szlovén, szerb és szlovák távirati iroda – a magyar MTI azonban nem.

Az unió úgy véli, hogy a fake news és a dezinformáció egyre jobban fenyegeti a demokráciát és az alapjogokat, főként a Nyugat-Balkánon. A cél az, hogy a régió közvéleménye pontosabb képet kapjon az EU-ról. A munkát két évre tervezik és 1,8 millió eurót adtak rá.

Thierry Breton, az unió szolgáltatásokért és belső piacokért felelős biztosa azt mondta, hogy sok helyen részben pénzügyi, részben politikai okokból már nem nagyon van független tájékoztatás az európai integrációról, ez pedig fenyegeti a sajtó sokszínűségét és önállóságát. A jelentés szerint a média megzabolázása különösen Magyarországon és Lengyelországban fenyeget.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....