Dobjuk össze: 25 milliárd forintos pert bukott el Magyarország

Elutasították a magyar állam fellebbezését a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központjában – szúrta ki a Telex. Ezzel a bíróság helyben hagyta a Sodexónak járó 25 milliárd forintos kártérítést, amit a cafeteria rendszer 2012-es felszámolása miatt kértek.

A Világbank Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) 2019-ben ítélt meg 73 millió eurót, vagyis mintegy 25 milliárd forintot a Sodexónak, ezt fellebbezte meg a magyar állam, azonban a mostani döntéssel jogerőre emelkedett.

A kormány 2012-ben alakította úgy át a cafeteria piacot, hogy a korábbi külföldi (jellemzően francia) cégek hátrányba kerültek. Onnantól csak az állami Erzsébet-utalványok és a Szép-kártya élvezték a kedvezőbb adózási szabályokat.

Korábban az Európai Bíróság is megállapította, hogy ellentétes volt az uniós joggal a kormány lépése, azonban a három cég a Világbank vitarendezési testületéhez fordult kártérítésért. Az Edenrednek perköltséggel és kamattal 10,1 milliárdos, a Sodexónak pedig 25 milliárdos kártérítést ítéltek meg, utóbbit erősítette meg most a testület a magyar kormány fellebbezése után.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....