Na neee: érettségije sincs, de doktorként vezet központot Tapolcán a sümegi polgármester élettársa


Tapolca — A hamis érettségivel tavaly lebukott és a beosztásából távozni kényszerülő korábbi egészségügyi vezető, Szabó Krisztina továbbra is használja doktori címét, s most épp Covid-labort nyitott Tapolcán. Az asszony érettségi bizonyítványát a bíróság alig egy hónapja jogerősen elkobozta, miután bebizonyosodott a hamisítás, ám az időközben megszerzett két diplomájának visszavonásáról csak akkor dönthetnek, ha a bíróságon jogerőre emelkedik a végzés, amiről értesítést kapnak.

Sokan úgy tartják, azért ívelt ilyen magasra az asszony karrierje, mert Sümeg fideszes polgármesterének, Vég Lászlónak az élettársa. Két diplomájának köszönhetően tölthette be a sümegi járóbeteg-szakellátó vezetői tisztét 2014-től. Ebben a minőségben bruttó 800 ezer forint volt a fizetése, majd Végh László polgármester 1,6 millióra emelte.

Az elsőfokú bírósági döntést követően tavaly tavasszal az asszony távozni kényszerült az intézmény éléről, ám a hamis érettségije ellenére a doktori címét továbbra is használja.

„Örömmel tájékoztatom, hogy intézetünk elindította Tapolcán a covid19 tesztállomását. Ezek eredményét hatóságilag elfogadott, EU megfelelőségi nyilatkozattal ellátott leleten közöljük. Üdvözlettel: Dr. Szabó Krisztina PhD ügyvezető”

– áll egyebek között a Facebookon közzétett hirdetésben. Lapunk az egészségügyi centrum számán próbálta elérni, hogy megkérdezzük, miért használja a doktori titulust, a diszpécser hölgy azonban azt mondta, házon kívül van. Megemlítette, hogy az állomás immár működik, majd – arra hivatkozva, hogy éppen páciensek érkeztek – letette a telefont.

– Engem is meglepetésként ért a hír, hogy még mindig használja a doktori címet, és egészségügyi centrumot indított – mondta a Blikknek Kovács Mihály, a helyi Élhetőbb Városért Egyesület elnöke, aki 2019-ben – egy ismeretlentől értesülve a bizonyítványhamisításról – maga kérte a hatóságoktól az eset kivizsgálását.

– Az eljárás során beigazolódott, hogy nem is járt abba a budapesti középiskolába, így 2014-ben nem is felvételizhetett volna a felsőoktatási intézménybe, s később nem szerezhetett volna doktori címet sem – állította Kovács. Szerinte a bíróság ezzel kimondta, hogy nem tölthette volna be Sümegen a vezetői állást, s így nem volt jogosult milliós fizetésre sem. Az egyesület elnöke úgy vélte, az óra most az Oktatási Hivatalnál ketyeg, nekik kell dönteni a bíróság ítélete alapján a diplomák érvénytelenítéséről.

Egyes vélemények szerint az érettségihamisítás már régen elévült, így érvényes maradhat a diploma. A Blikk által megkérdezett ügyvéd szerint azonban ez csak a büntetésre vonatkozik.

– Az érettségihamisításáért a hölgyet nem lehet megbüntetni, ám ettől teljesen független az, hogy a diplomák érvényesek-e vagy sem. Mivel bűncselekmény útján szerezte meg, valójában egyetlen percig sem volt érvényes, és ma sem lehet az – vélekedett Györei Péter ügyvéd. – Ezzel az erővel bárki besétálhatna egy hamis vezetői vizsgával és kér egy jogosítványt, noha az soha nem lesz érvényes – említette példaként a jogász.

A doktori cím további használata attól is függ, milyen okiraton tünteti fel az aláíró. De ha egy egészségügyi vállalkozás élén ezzel téveszti meg az ügyfeleket, akik abban a hiszemben fizetnek, hogy megfelelő végzettségű személy irányítja az intézményt, ez felveti a jogsértés lehetőségét – fűzte hozzá a jogász.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....