Óriási botrány: Szanyi elárulta, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet


Az MSZP egykori alelnöke, és az ISZOMM párt miniszterelnök-jelöltje felidézte, mi is történt 2006. május 26-án Balatonőszödön a kormányüdülőben, illetve azt is kifejtette, szerinte ki robbanthatta ki a magyar politika egyik legkomolyabb botrányát.


Szanyi Tibor a Mediaworks Hírcentrumának adott interjút, melynek fő témája a ma éppen 15 éves őszödi beszéd volt. A politikus elmesélte, hogy a hírhedt kirohanása előtt Gyurcsány már előbb szót kért és gyakorlatilag elmondta, hogy megszorítások következnek, vagyis fizetős egészségügy, fizetős oktatás, gázáremelés és így tovább.

– Többen elkezdtük forgatni a fejünket, hiszen korábban nem erről volt szó. De nem volt különösen nagy zúgolódás, hiszen mindenki úgy gondolta, hadd mondja, majd mi is mondjuk – mondta az ISZOMM párt miniszterelnök-jelöltje, aki szerint Gyurcsány terveinek hallatán az elsők között Horn Gyula szólalt fel, aki közölte, ezeket a terveket még át kell gondolni.

Azon a 2006-os kormányülésen valamikor délután hangzott fel Gyurcsány beszéde, ami a kormánypárt számára azóta is fontos téma, ami a jövő évi kampányuk egyik alapját is képzi. Szanyi kifejtette, hogy ő Gyurcsánnyal ellentétben nem tudta, hogy az MSZP a kampány során „hazudott reggel éjjel meg este”.

– Mérhetetlenül szomorú voltam. De megmondom őszintén, ekkor még nem éreztem azt, hogy ez a beszéd történelmet ír majd – mesélt közvetlenül Gyurcsány beszéde utáni érzéseiről.

Szanyi Tibor szeptember 17-én egy bevásárlóközpont parkolójában, éppen kocsiban ülve hallotta a rádióban a beszéd részleteit.

"Egészen más hatása volt, mint a helyszínen. Szinte sokkolt. Rögtön tudtam, hogy a kontextusból kiragadott részletek miatt örökké magyarázkodnia kell majd a szocialista pártnak. Aztán valakivel beszéltem, aki mondta, Gyurcsány Ferenc az egyik kereskedelmi televíziónak meg is erősítette, hogy valóban ez hangzott el Őszödön."

Szanyi Tibor volt az elsők között volt, aki adott hangot azon véleményének, hogy a beszédet Gyurcsány Ferencék szivárogtatták ki. Ezt pedig mai napig így gondolja:

„Sok-sok emberrel beszéltem. A rengeteg mozaikból számomra egyértelműen kiderült, hogy nem történhetett meg másként.”

Majd szavait megerősítve arra a felvetésre, hogy Gyurcsány akkor azt mondta neki, hogy téved, ezt felelte:

"Tudom, amit tudok, és az nem kevés. A kormányfő meg a stábja ezt hatalmas beszédnek, óriási politikusi teljesítménynek tartotta, szerették volna, ha ezt mindenki megismeri. Ez lett belőle."

Az interjúban szó esik még a 2006. októberi zavargásokról, a tévészékház ostromáról, illetve Szanyi új pártjáról is. Az MSZP egykori alelnöke igencsak kemény üzenettel zárta a beszélgetést.

„Ha bejutunk az Országgyűlésbe, és csak velünk lesz meg az mostani ellenzék kormányalakító többsége, a zsarolástól sem riadunk vissza a programunk megvalósítása érdekében.”

Arra a kérdésre, miszerint rögtön azzal nyitnának, hogy megzsarolják Gyurcsány Ferencéket, pedig azt felelte.

– Igen. Bárkit. A baloldali embereknek jár ennyi.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....