Kitört az EU-s lista botrány: Uniós támogatást vettek fel a fideszes fejesek vendégházépítésre, majd beköltöztek

Jól jártak a biznisszel.

Az Átlátszó nevű oknyomozó portál teljes körű összeállítást készített azon vendégházakról, amelyeknek a megépítéséhez vagy a felújításához a pénzt fideszes politikusok nyerték az Európai Uniótól.

Több olyan “szálláshely” is van, amelyeknek az elérhetőségét csak azután közölték a szállásadók, miután botrány robbant ki,

hogy nem rendeltetésszerűen — tehát saját célra — használják azokat tulajdonosaik.

A cikkben kiemelték, hogy jól megtérülő üzlet a vendégházépítés, ugyanis csupán 5 évig kell szálláshelyként üzemeltetni azokat, utána arra használhatják tulajdonosaik az épületeket, amire szeretnék, tehát eladhatják, de akár be is költözhetnek. A szállásadók rafinált módszereket találtak ki annak érdekében, hogy távol tartsák a potenciális vendégeket.

Az egyik ilyen módszer, hogy irreálisan magas áron hirdetik meg a szálláshelyeket, és csak ismerősöket hívnak meg a vendégházakba. A szálláshelyek elérhetőségének közlését is több esetben halogatják, ezzel értékes idő nyerhető, ameddig nem kell kiadni senkinek az épületeket.

Vadászházból járt a hivatalba

2017-ben Izsák akkori kormánypárti polgármesteréről derült ki, hogy európai uniós pénzen felhúzott vadászházban lakik. Mondok József cégével 2014-ben pályázott a Darányi Ignác-terv során elnyerhető EU-s forrásra, amelynek során 35 millió forintot nyert el. A dolog pikantériája, hogy a pénz odaítéléséről döntő bizottságnak is a tagja volt.

Fotók bizonyítják, hogy

2017-ben a polgármester a vadászházból ment munkahelyére, az izsáki községházára dolgozni.

A nagyméretű, modern stílusban megépült vadászházról Mondok később elismerte, hogy ő használja, de azt néha a barátaival is megosztja.

A nagy hírverést követően a Magyar Államkincstár 2017 januárjában megállapította, hogy jogtalanul használja fel saját célra a polgármester a szálláshelyet. Mondokot ugyanezen év júniusában a Miniszterelnökség a 35 millió forintos támogatás visszafizetésére kötelezte.

A település vezetőjét a 2019-es önkormányzati választáson szoros versenyben leváltották a település lakói, a következő évben pedig elhunyt. Mondokot éveken keresztül költségvetési csalással is vádolták, azonban a halála miatt a hatóság az eljárást 2021-ben megszüntette.

Nem szégyellték igénybe venni az uniós támogatást

Más megyében sem voltak restek a politikusok a Darányi Ignác-terv keretében nyújtott pályázati pénzeket igénybe venni. A Nógrád megyei Szuhán 2014-ben épült 32 milliós támogatásból vendégház, amelyet a Szabó Zsolt országgyűlési képviselő rokonságának tulajdonában lévő Tasty Trade Kft. építtetett meg. Szabó Zsoltnak offsore-gyanús ügyei vannak, amelyek miatt évek óta nyomoznak a hatóságok.

Somogyban a megyei főjegyző, dr. Sárhegyi Judit fogott bele vendégházépítésbe 2015-ben. Ő a LEADER-program keretében nyert el pénzt, amelynek keretében 20 millió forintot ítéltek meg neki. A Zselici Hajlék elnevezésű fogadóban

a helyiek tapasztalatai szerint havonta egy-két alkalommal tart házibulit a tulajdonos, egyébként pedig üresen áll.

A vendégfogadással kapcsolatos adatok nem elérhetők.

A Pest megyei Mendén Kaszanyi Vivien, a polgármester lánya nyert el 2018-ban 50 millió forintot “a falusi turizmus fejlesztésére“. Kaszanyi éjszakánként 80 ezer forintért kínálja fel személyenként a vendégházat egy éjszakára —

ebből az összegből már egy luxushotelben meg lehet szállni.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint ez szándékos lehet, hogy elriassza a potenciális vendégkört.

Becsó Zsolt Nógrád megyei országgyűlési képviselő Hollókőn, az UNESCO listáján található világörökségi településen építkezett 2016-ban a Darányi Ignác-tervből elnyert 34,4 milliós támogatásból. Két évvel később a HVG újságírói megpróbáltak szállást foglalni a Görbeország fantázianevű panzióban, de nem volt rá lehetőségük.

A Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő csalástagjaihoz köthető Nitor Abaúj Szociális Szövetkezet 2015-ben kapott 18 millió forintot, amelyből a Borsod megyei Göncruszkán építkeztek. A képviselővel kapcsolatban 2018-ban merült fel a gyanú, hogy családjával közösen használja a vendégházat. Azóta azonban elérhetőségek, valamint projekttábla is kikerült az épületre. Ennek ellenére egy HírTV-s riportban a helyiek azt mondták, az épületet leginkább a Hörcsik család használja.

Garainé Bajnok Ildikó, az edelényi Fidesz-szervezet alelnökének felesége — akinek férje a településsel szomszédos Lak nevű község fideszes polgármestere — 34,7 millió forintot nyert el, amelyet szintén vendégház építésére használhatott fel. A szomszédos ház az edelényi polgármester feleségének “szörpháza” mellett áll, amelyet szintén uniós pénzből építettek. Az épületet valószínűleg szintén saját célra használják.

Kovács Sándor szabolcsi fideszes országgyűlési képviselő 60 millió forintos európai uniós támogatásból építtetett vendégházat Géberjén. Az épület azon üdítő kivételek közé tartozik, ahová jelenleg is lehet foglalni, és számos értékelés olvasható a Tündérmező Vendégházról.

Ezen eset érdekessége, hogy az épület a képviselő telkén épült fel. Ezzel kapcsolatosan felmerül a kérdés, hogy a támogatási ciklus leteltét követően milyen célokra fogja felhasználni a politikus az épületet. A NAV az építkezéssel kapcsolatban nyomozást indított, azonban idén nyáron jogi következmények nélkül megszüntették azt.


A vendégházak építésére nyújtott uniós támogatások összege. Ábra: Átlátszó


Jól látható tehát, hogy egy igazi biznisz épült a vendégházépítésre, amelyet a kormánypárti politikusok előszeretettel használtak fel. Nagy eséllyel saját célra.

(Átlátszó nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....