Nem akármit vettek észre a fideszes képviselő autóján - magyarázatot követelnek

Mint arról múlt héten beszámoltunk, videófelvételen örökítette meg Földi István, az ellenzéki előválasztás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületének győztes, közös indulója azt a jelenetet, ahogy megpróbált volna egyeztetni a rendkívül magas üzemanyagárakról Kovács Sándor helyi fideszes országgyűlési képviselővel, de a Fidesz-irodából távozó politikus finoman szólva sem volt elragadtatva az ötlettől. „Nincs nekem tárgyalni valóm Önnel, uram!” - ez volt az egyetlen mondat, amit Kovács Sándor ki tudott préselni magából.

Földi a videó kapcsán Facebook posztjában most egy újabb érdekességre hívta fel a figyelmet, jelesül, hogy Kovács Sándor saját autóján egy "CD" jelzésű matrica látható.


És hogy ez miért fontos?

Legfőképpen azért, mert a kék jelzésű "CD" matrica azt a látszatot kelti, mintha egy diplomata státuszú autóról lenne szó, miközben a fideszes országgyűlési képviselő kocsija szemmel láthatóan nem rendelkezik diplomata rendszámmal.

Földi István szerint ugyanakkor szigorú szabályok és nemzetközi szerződések határozzák meg, hogy ki jogosult a diplomata jelzésre, amit eleve a diplomata rendszám hivatott jelezni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületének képviselőjelöltje felszólította Kovács Sándort, hogy nyilatkozzon, miért van ilyen matrica a kocsiján, miközben a jármű nem rendelkezik diplomata rendszámmal.

"A mentelmi jog már nem elég? Arról már nem is beszélek, hogy a „CD” matricás autóját az adófizetők, a TI pénzeteken tankolja… És arról sem beszélek, hogy a képviselő úr nem kötötte be az övét menet közben. Amellett, hogy nem biztonságos így utazni, egy átlag magyar embert tízezrekre büntetnek, ha nem csatolja be az övét. Igazságos ez így?"

- tette fel a kérdést Földi.

A jobbikos politikus hangsúlyozta, első lépésként a Jobbikon keresztül a Parlamentben fordul kérdéssel Kovácshoz, amennyiben pedig nem ad elfogadható és érthető választ, úgy megteszi majd a megfelelő lépéseket.

Lapunk is megkereste Kovács Sándort, a telefont azonban nem ő, hanem asszisztense vette fel, aki miután megtudta, milyen ügyben keressük a képviselő urat, hallgatásba burkolózott, és nem volt hajlandó megszólalási lehetőséget biztosítani Kovácsnak, majd kérdéseink megismétlése után végül ránk tette a telefont.

A hatályos jogszabályok értelmében ilyen matricát "magyar hatósági jelzéssel ellátott" autókra nem lehet felrakni, vagyis csak olyanokra, amelyeknek a rendszámában a betűjel CD vagy DT. Erről korábban Kamarás Péter ügyvéd is beszélt a Blikknek, de ugyanezt erősíti meg egy a Totalcaron a témában érkezett válasz, amelyben Váradi Mihály igazságügyi vámszakértő úgy fogalmaz,

"a CD jelzés kiragasztása egyébként tilos a nem diplomata rendszámos autókra."

Érdemes megemlíteni, hogy egy budapesti autófelszereléssel és ápolási cikkekkel foglalkozó magyar vállalkozás weboldalán már potom 200 forintért meg lehet vásárolni egy ilyen nemzetközi diplomata matricát.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....