Végrehajtó-maffia: 145 ezer forintért árverezte el a végrehajtó az 1,2 milliós kocsit, amit aztán...

Végrehajtó-maffia: 145 ezer forintért árverezte el a végrehajtó az 1,2 milliós kocsit, amit aztán megpróbáltak visszavásároltatni a tulajjal


Amióta a Völner-ügy kipattant, mintha egy szellem szabadult volna el a palackból – egyre több gyanús árverés károsultjai jelentkeznek lapunknál. Egy Ferenc nevű férfi – aki inkognitója megőrzését kérte – arról beszélt a Blikknek, miképp vesztették el édesanyja kocsiját.


A Somogy megyei településen élő víz- és gázszerelő mamájának a megkímélt állapotú, százezer kilométert futott, piaci áron 1,2 millió forintra becsült Volkswagen Polóját néhány hete árverezték el 145 ezer forintért, majd a vevő felajánlotta nekik, hogy 600 ezerért visszavásárolhatják tőle.



Elállás, felmondás, végrehajtás

– Az egész azzal kezdődött, hogy a házamra kölcsönt vettünk fel, és a kezesek a szüleim lettek. Egy idő után azzal szembesültünk, hogy csak a kezelési költség havi összege folyamatosan emelkedik, mára már 15 ezer forint felett jár, ami valljuk be, elég sok. Ezért elálltam a szerződéstől. Egy éven át fizetési felszólításokat küldözgetett a bank, majd közölték, hogy az elállást nem fogadják el, hanem ők mondják fel a szerződést.


Ferenc megjegyezte, hogy mivel ők elálltak a szerződéstől, a közjegyzőnek – ügyvédjük tájékoztatása szerint – törölnie kellett volna a végrehajtási záradékot. Ezt azonban nem tette meg, a bank részéről pedig megindították a végrehajtásokat, ami ellen még küzdenek. A közjegyző eljárása miatt a bírósághoz fordultak és most már az Alkotmánybíróságon van az ügy.

– Mindenesetre a bank lépése alapján került végrehajtás alá édesanyám autója, ami ellen mi többször kifogással éltünk, és fel is függesztették a végrehajtást, de aztán minden újra kezdődött – magyarázta Ferenc.

És lezajlott az árverés, nem is akár hogy

Idén jutott el oda az ügy, hogy megtartották az árverést.

– 1,2 millió forint volt a kikiáltási ár, de az odagyűlt 12-15 ember közül senki sem jelentkezett a VW Polóért. Majd a 70 százalékra levitt ár sem mozgatta meg az érdeklődőket – számolt be a történtekről Ferenc. – Sőt, még a kikiáltási ár feléért sem kelt a jármű. Ezek után, érdekes módon, a végrehajtó egy százalékra, azaz 12 ezer forintra vitte le az árat. Persze, hirtelen sok ember jelentkezett az autóért. Végül 145 ezer forintért lelt gazdára a gépkocsi. Annyira látszott, hogy az egészet megrendezték. A végrehajtó például mindig arra a személyre nézett, akinek fel kellett lendítenie a kezét. A legnagyobb döbbenetünkre aztán a VW Polo új tulajdonosa el is mondta nekünk, hogy előre le volt zsírozva a dolog, aztán meg udvariasan felajánlotta, hogy 600 ezerért visszavásárolhatjuk az autót. Alig akartunk hinni a fülünknek.

Törölni kell a záradékot

„Amennyiben valaki jogszerűen eláll a szerződéstől, akkor annak visszaható hatálya miatt olyan, mintha létre sem jött volna a kontraktus, és az illetőnek azt az összeget kell a banknak visszafizetnie, amennyit felvett, ha ötmillió forintról volt szó, akkor ötmilliót” – mondta lapunknak egy devizahiteles ügyekkel foglalkozó ügyvéd. Hozzátette: amennyiben a jogszerűen történt elállásról a közjegyző tudomást szerez, akkor – mivel nincs szerződés – nincs mit végrehajtani, az ezzel kapcsolatos záradékot törölnie kell.
Robbant a bomba

Nemrég derült ki, hogy az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Völner Pál három éven át, alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot kapott csúszópénzként rendszeresen a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Az ügyészség szerint Schadl több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén. A pénzt a végrehajtói helyekre kinevezettek „dobták össze” Schadlnak.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....