Kitört a Tarlós botrány: egy érvénytelen ajánlatot hirdetett nyertesnek - jogerős ítélet

A jogerős ítélet szerint a még Tarlós István vezette önkormányzat egy érvénytelen ajánlatot hirdetett nyertesnek, a vesztes cég viszont a kártérítési igényét érvényesítené

Érvénytelen ajánlatot nyilvánított a Budapest patkánymentes állapotának fenntartására kiírt közbeszerzési eljárás nyertesévé a Fővárosi Önkormányzat – állapította meg jogerős ítéletében a Kúria – írja a Bábolna Bio Kft. közleményében a három évvel ezelőtti tender ügyében indított perről.

A főváros patkánymentesítését 47 éven át ellátó Bábolna Bio 2018-ban fordult bírósághoz, miután az akkor még a Tarlós István vezette főváros egy új szereplőt, az RNBH konzorciumot hirdette ki győztesnek.

A korábbi vesztes cég első lépcsőben a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért. Azonban a döntőbizottság a Bábolna Bio kifogásai ellenére, még azok elbírálása előtt engedélyezte a szerződéskötést az önkormányzatnak az RNBH Konzorciummal, továbbá elutasította a cég kérelmében foglaltakat, és az önkormányzat közbeszerzési eljárását, valamint annak eredményét jogszerűnek minősítette. Azután terelték az ügyet bírósági útra.

A most lezárult hosszadalmas közigazgatási per alatt a Fővárosi Önkormányzat az eredetileg 2022-ig szóló szerződés ellenére új eljárást hirdetett a patkányirtási feladatok ellátására 2020 őszén. Ezt ismét az a konzorcium nyerte, amely 2018-as ajánlatának érvénytelenségét megállapította a mostani jogerős ítélet. A Bábolna Bio közölte:
"„A cég álláspontja szerint a fővárosi önkormányzat jogszabályba ütköző 2018-as döntésével, valamint ennek a Közbeszerzési Döntőbizottság általi megerősítésével súlyos anyagi és erkölcsi kár érte, amellyel kapcsolatban érvényesíteni kívánja a kártérítési igényét”"
Arról a Népszava írt még szeptember elején, hogy a két éve ellenzéki többbségű Fővárosi Közgyűlés korrupciógyanús ügyeket vizsgáló bizottsága ismét összeült a témában, azonban nem jutottak dűlőre. A tanácskozáson ugyanakkor döntöttek, hogy legközelebbi ülésükre meghívják Budapest korábbi főpolgármesterét, Tarlós Istvánt.

(A 444 nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....