Nemzetközi botrány: A CNN fasizmusba csúszó Magyarországról beszélt

Tucker Carlson, a Fox News szélsőjobboldali trumpista műsorvezetőjének magyarországi látogatása nyomán a CNN összeállításában önkényuralmi rendszernek nevezték Magyarországot, Orbánt pedig autokratának, kizárólagos és kontroll nélküli vezetőnek mondták. Ez a minősítés meg is felel az alkotmányben tiltott “kizárólagos hatalomra való törekvés” megvalósult formájának, amivel szemben minden magyar polgárnak alkotmányos joga és kötelessége lenne fellépni. Egy önkényuralmi rendszerben pedig nem kormányt kell váltani, hanem a rendszert megdönteni.

Ha másra nem, erre jó volt a Fox News hírhedt hazudozójának magyarországi haknija, amikor egyelőre nem ismert mennyiségű kenőpénzért próbálta a liberális demokráciák alternatívájaként bemutatni Orbán fasiszta államát. A New York Times egy véleménycikkben mutatta be azokat az eseteket, amikor nyugati közvéleményformálók a közelmúlt történelme során diktátorokat és diktatúrákat idealizáltak és próbáltak tisztára mosva bemutatni. Ezek a diktatúrák már nincsenek sehol, dicstelen véget értek (ez vár Orbánra is), de a gyakorlat és a törekvés megmaradt.

A CNN-ben hol felháborodva, hogy halvány mosollyal (gyakorlatilag kiröhögve) játszották be Carlson hazugságait és képtelen állításait, s cáfolták azokat a legegyszerűbb tényekkel. Elmondták azt, hogy Magyarországon Orbán kontrollja alatt működik a teljes sajtó (tegyük hozzá: nemcsak a propagandagyárhoz tartozók, hanem azok is, amelyeket taktikai okokból engednek működni, mert azok határai is ő húzza meg). Magyarországon nem működik olyan ellenzéki sajtó, mint amilyen a Fox News. Ha Carlson az ellenkezőjét mondaná, Magyarországon nem lenne sajtója.

Ami érdekes, hogy már a CNN is fasizmusról beszél, de Magyarországon még az ellenzék sem beszél fasizmusról, a szabad és független sajtóról nem beszélve. Az Amerikai Népszava 2011-től kezdve tudja, hogy ez egy fasiszta diktatúra, mert az kiolvasható volt épp abból a “Nemzeti Hitvallásból” (az alaptörvény preambulumából), amelyet a 10 éves évfordulón újra ki kell helyezni a középületek falaira. A NER tíz éve ezt bontja ki, de a mag, amelyből ez a fa kinőtt, felismerhetően a fasizmus magva volt. Ez a rendszer az első perctől kezdve a fasizmus 21. századi reinkarnációja.

Mindennek az a jelentősége, hogy egy rendszerhez annak megfelelően kell viszonyulni, aminek definiáljuk. Ha az ellenzék és a szabad sajtó az Orbán-rezsimet demokráciahiányos demokráciának, de demokráciának nevezi és tekinti, akkor így kell viszonyulni hozzá. Ha fasiszta diktatúrának, akkor pedig úgy. A probléma abból származik, ha egy fasiszta rendszert tévesen demokráciának (akár fogyatékos vagy hibrid demokráciának) definiálnak, miközben fasizmus, és úgy viszonyulnak hozzá, mint egy demokráciához, és nem úgy, mint a fasizmushoz.

Ez hasonló helyzet ahhoz, amikor az erdőben egy vadállatot mókusnak hisznek, s meg akarják simogani, vagy úgy viszonyulnak a pythonhoz (óriáskígyóhoz) vagy a párduchoz, mint egy mókushoz. Ezért írjuk kezdettől fogva azt, hogy az Orbán-rendszer demokráciának hazudott, álcázott diktatúra, és ez a hazugság tartja életben. Amíg Orbán el tudja játszani a demokrácia látszatát, s a hamis látszatot a környezete (az EU, az ellenzék, a lakosság) elfogadja, legitimálja (úgy tesz, mintha az lenne), ez a rendszer addig él.

Ezért a rendszer támasza mindenki, aki legitimálja a demokrácia hamis látszatát, s aki úgy tesz, mintha ez egy demokrácia lenne. Ez az Orbán-rendszer megdöntésének kulcsa, a demokrácia hamis látszatának elutasítása, a rendszer néven nevezése, amikor “meztelen a király”. Amint úgy viszonyul hozzá mindenki, hogy ez egy fasiszta diktatúra, Orbán fasiszta rendszerének napjai meg vannak számlálva. Ezért érinti őket érzékenyen, amikor az alaptörvény érvénytelensége és semmisége szóba kerül, mert azon dől el minden. Ezt kell támadni és eltörölni, mert törvénytelen.

Aki ezt a két dolgot megkerüli, az tudatlanságból, számításból vagy gyávaságból, de a rendszer támogatója, kollaboránsa, aki nem akarja ezt a rendszert megdönteni vagy fél tőle.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....