Havi 4 milliót kereső ÁSZ-elnök: A családoknak meg kellene tanulniuk spórolni a járvány idején

Minden család nevezzen ki egy helyi pénzügyminisztert, aki visszafogja a kiadásokat- ajánlja Domokos László.



Háztartási kisokost tett közzé az Állami Számvevőszék honlapján Domokos László. A szervezet elnöke emlékeztet rá, hogy koronavírus-járvány gazdasági rombolása miatt az idei és a jövő évi országos büdzsét is újra kellett tervezni; Domokos szerint pont ugyanezt kell tegyék most a családok is, igazítsák a helyzethez kiadásaikat.



Domokos arra is kitér, hogy a járvány okozta gazdasági krízis miatt több ezer munkahely szűnt meg, és csak a lakosság harmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze – aztán felhoz egy remek ötletet.



„... minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert”, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat. Ez jelenthet megoldást arra, hogy a nehéz helyzetbe került családok átvészeljék ezt a néhány hónapot. Természetesen ezt nemcsak nekik, hanem minden családnak meg kellene tennie, hiszen nem lehet tudni, hogy ki mikor kerül hasonló helyzetbe” (...) "A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre."



""Meggyőződésem, hogy meg kell tanítani az embereket arra, hogyan takarítsák meg az első ezer forintot, azután lehetőleg a következő ezreket""



"hiszen a családnak és a társadalomnak egyaránt az egyik legnagyobb értéke a biztonság, illetve a pénzügyi biztonság" - fejti ki Domokos.



Vagyis, a tavaly májustól havonta bruttó négymillió forintot kereső ÁSZ-elnök feltételezi, hogy a magyar családokban eddig nem osztották be a keresetet, nem nézték át a számlákat, és szükség esetén nem húzták meg a kiadásokat sem – a helyzet megoldásához ezért az ő ajánlására is szükség lehet.



Az üzenetet csak erősebbé, és – talán Domokos akaratán kívül – cinikusabbá teszi, hogy Az ÁSZ elnöke maga mondja ki: a magyar lakosság 63 százaléka egyik napról a másikra él.

"Ezek után spórolást és pénzügyi kontrollt ajánlani felér a bajba jutottak burkolt hibáztatásával: nem takarékoskodtatok, ez lett a vége."



Domokosék háztartásában ugyanakkor biztosan van egy erőskezű, a kiadásokat kontroll alatt tartó pénzügyminiszter, hiszen az állami vezető nem szórta csak úgy el a megtakarításait: a parlament honlapján elérhető, 2019-es vagyonnyilatkozata szerint a Budapesten, Békéscsabán és Újkígyóson is ingatlanokkal (lakásokkal, szántóval) rendelkező



Domokos Lászlónak 51,38 millió forintos befektetése van Prémium Magyar Államkötvényben



12 millió forintért vásárolt Magyar Állampapír Plusz papírokat



takarékbetétben közel 27 millió forintot tart,



ingatlan bérbeadásból havi 200 ezer forintot keres, a már említett bruttó fizetés felett



és 2,5 millió forintnyi készpénze is volt – a mindenkori tisztviselői illetmény hathavi összegén felül



Ezzel szemben csak valamivel több mint 4 millió forintos banki tartozással kell elszámolnia.

A kormánynak is javasolt spórolást?

Az ÁSZ-elnök üzenetét Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sem hagyta szó nélkül: írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Állami Számvevőszék vezetőjéhez:



"Javasolta-e a munkanélküli ellátások idejének meghosszabbítását?



Javasolta-e az ellátás nélkül maradtak rendkívüli támogatásának bevezetését?



Javasolta-e a családi támogatások emelését?



Javasolta-e az éves nyugdíjemelés novemberi korrekciójának előrehozatalát?



Javasolta-e az alacsony nyugdíjak rendkívüli emelését?



Tett-e bármilyen konkrét intézkedésre javaslatot a kormánynak a válság miatt szükségessé váló költségvetési módosítások kapcsán?"



Tóth Bertalan kérdéssora még válaszra vár. Ha az Állami Számvevőszék elnöke reagál, arról is beszámolunk majd.



Forrás: Népszava





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....