Csatlakozz hozzánk facebookon
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre  


Orbán járvány idején is fűteni igyekszik az ideológiai háborút, hogy éberen tartsa saját táborát.
A vírus elleni védekezésben a kormány számára most már a gazdasági szempontok az elsődlegesek.
A miniszterelnök megbánta, hogy márciusban lezárta az országot.
Megingott a bizalom a virológusokban, a stratégiai döntéseket egyre inkább pénzügyi és politikai érvek határozzák meg.

„A kormányzás nehéz évei után vissza kell térnünk a választási csatatérre. Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek.”

Ezekkel a háborús képekkel zárta több oldalas dolgozatát Orbán Viktor a múlt hétfőn megjelent Magyar Nemzetben.

A koronavírus miatt elmaradt a fideszes holdudvar összes nyári-őszi seregszemléje, köztük a tusnádfürdői szabadegyetem és a kötcsei piknik is; és túl sok idő telt el azóta, hogy a miniszterelnök eligazíthatta volna sajátjait. Hiányoznak a személyes összetartások a tábornak is.

Márpedig a Fidesz hagyományosan a választást kettővel megelőző őszi szezonban indítja be hosszú kampányát, ekkortájt szokta megfújni Orbán először a kürtöt, miután a nyáron megkezdi az egyéni választókerületi elnökök kiválasztását.

Most is így történik, csak kicsit más módon. Háborús hangulatú kampányt kedztek futtatni az Alapjogokért Központ nevén, „Készüljetek” címmel, Orbán pedig ugyanezzel a csatakiáltással nyitotta meg a harcot. (A kampány maga pedig Orbán nyár közepi, sátoraljaújhelyi beszédére épült, annak is ugyanez a háborús hangulatú felszólítás volt a vége: „Készüljetek, minden nap készüljetek.”)

A szöveg ennek megfelelően elsősorban a fideszes tábornak szólt, döntő része a konzervatívok és liberálisok ideológiai háborúját sulykolja, és azt a benyomást akarja kelteni, ez az ideológiai küzdelem a magyar kormány igazi történelmi küldetése, sokkalta fontosabb mindennél, még a koronajárvány kezelésénél is.

Orbán vírustól függetlenül ragaszkodik ahhoz a valósághoz, amit tíz éven keresztül építgetett, és minden erejével azon dolgozik, hogy ez a narratíva határozza meg a következő választást is. Legalább saját tábora számára. Az új nyelvi fordulatok is ezt a célt szolgálják. A „libernyákozás”, a „helyes testtartás” emlegetése, a kolbászhoz hasonlított ellenzék témát ad az újabb csatornákkal és hangokkal bővülő kormánypárti sajtónak és persze a kritikusoknak is.

Rogán Antal és az általa vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezésében a fideszes beszélő fejek azóta ezerrel ismételgetik az Orbán által bedobott kulcskifejezéseket, még harciasabbra veszik a hangnemet.

Egy jelenlévő szerint Orbán a szeptember 17-i, szezonnyitó, zárt frakcióülésen is azt hangsúlyozta, hogy a pártmunkát a járványtól függetlenül mindenkinek el kell végeznie – azaz a választásra való felkészülést nem befolyásolhatja a vírus, mert a következő választás szoros lesz.

Az egyik idézett beszélgetésen elhangzott, hogy Orbán „döntetlenközeli”eredményre számít, és a miniszterelnök ugyanezt a kifejezést használta üzleti körökben is, amikor az esélyekről kérdezték. Ami persze lehet a taktika része is, hogy ne lankadjon a figyelem, de elbizakodottságnak mindenesetre nincs jele a rendszerben.

A járványnak van jótékony hatása is ebből a szempontból, legalábbis egy kormányközeli elemző elmondása szerint. A Fidesznek járvány idején nehezebb tematizálni a közbeszédet, de ez az ellenzékre is igaz, és az olyan ügyek, mint az indexes újságírók tömeges felmondása, vagy a színművészeti egyetem elfoglalása nem tudtak országos hatást elérni - legalábbis a kormány részére készült, nem nyilvános kutatások szerint. Egyedül Szijjártó Péter adriai jachtozása és Mészáros Lőrinc válása szolgáltatott beszédtémát nagyobb tömegek számára, de a Fidesz népszerűségének ezek az ügyek sem ártottak érdemben.
„Ha leállunk, elúszhat 22”

Tavasszal írtunk arról, hogy a miniszterelnök elsősorban a vírus gazdasági következményeiben lát politikai kockázatot. Orbán nem az egészségügy megroppanásától, hanem attól tart, hogy egyes szektorok hirtelen gyengülése és a munkanélküliség megszaladása szavazatok súlyos százezreibe kerülhet 2022-ben.

„Nem kellett volna bezárni az iskolákat, és lecsukni az országot. Bánja, hogy engedett a nyomásnak”

– mondta erről a kormányzati politikát testközelből figyelő egyik informátorunk, aki szerint a miniszterelnök részéről szűk körben az is elhangzott: elképzelhetetlennek tartja, hogy a közeljövőben ugyanilyen lépésekre kényszerüljön.

Március 13-án Orbán saját stábja, valamin KDNP-s és fideszes politikusok nyomására döntött az iskolák bezárásáról, és az online oktatás bevezetéséről, felülírva ezzel saját kormánya két nappal korábban hozott rendeletét, és a döntés reggelén adott rádióinterjúját is. Teljesen más volt akkor a percepciója a vírushelyzetnek:

az iskolák bezárásáról szóló döntést megelőző napon Magyarországon összesen 16 (!) regisztrált, aktív fertőzött volt. Jelenleg több mint 15 ezer van. Nyárra gyakorlatilag szinte megszűnt a járvány, az emberek veszélyérzete alábbhagyott: ezt a hangulati változást merevítette ki a nemzeti konzultáció, és követte a kormányzati járványkezelés is.

„Márciusban mindenki lockdownt akart. Most nem ezt akarják. Egyes társadalmi csoportoknál, és főleg a fiatalok között nagyobb a félelem az ország lezárásától, és annak következményeitől, mint a járványtól. És mi ezt követjük” – mondta egy magas beosztású kormánypolitikus.

A konzultáció egyfajta biztosítékként szolgál a kormány számára ebben a helyzetben, és a nyilvánosságban alkalmas arra, hogy levegyen némi felelősséget a kormány válláról. Orbán is úgy emlegette cikkében, mint ami gyakorlatilag megköti az ő és kormánya kezét: „A nemzeti konzultációban mindenki elmondhatta a véleményét. Közel kétmillióan ezt meg is tették, és ezzel eldöntötték, hogyan kell védekeznünk az ősz folyamán. Az akarat egybehangzó: Magyarországnak működnie kell!”

Amíg munka van, minden van – mondta a parlamentben, amikor a konzultációra terelődött a szó Ugyanez az állítás a színfalak mögött, sajátjai körében állítólag úgy hangzott: „Ha leállunk, elúszhat 2022.”
Orbán már nem igazán hisz az orvosoknak

A miniszterelnök ideje nagy részét most az új gazdasági mentőcsomag körüli munkálatokkal tölti, és többet van Varga Mihállyal, mint bárki mással a kormányból.

Az első hullám idején Orbán különös gondot fordított arra, hogy mindig a vírus elleni védekezés elsőszámú vezetőjeként jelenjen meg (mint korábban az árvizeknél), mint aki személyesen irányítja a legfontosabb műveleteket: hajnali Facebook-tudósítások az Operatív Törzs ülése előtt, után, kórházlátogatások, bejelentések, és természetesen az ezekhez igazodó, ezt az imázst támogató anyagok a köz- és kormánymédiában. A kommunikációs stáb most viszont kifejezetten törekszik arra, hogy Orbán hagyományos politikai ügyekben is tematizálja a közvéleményt.

A kormány környékén nem mindenki osztja azt a miniszterelnöki helyzetértékelést, hogy most már elsősorban a gazdaságra kell figyelni. Az egészségügyi szakemberekből, kutatókból álló állandó konzílium – soraiban a SOTE professzorával, Merkely Bélával – már augusztus derekán szigorítást ajánlott a miniszterelnök figyelmébe, de Orbán leintette őket, és nyár vége előtt semmilyen szigorításra nem volt hajlandó. Volt is emiatt feszültség a törzs egyes ülésein.

Az egyik kormányhoz közel álló think-tank munkatársa úgy jellemezte a kormány és a járványügyi szakemberek kapcsolatát, mint ami az elmúlt hónapokban „cinikussá” vált. A tudósokat a törzs ülésein a politikusok olykor már meg is mosolyogják. Orbán már meg is bánta, hogy tavasszal a szakemberekre hallgatva lezárta az országot, elrendelte az iskolák bezárását és a kijárási korlátozást.

Azóta kevésbé hisz a jóslatoknak, még ha tudományosan megalapozottak is. Az idézett parlamenti nyitóbeszédében oda is szúrt egyet a tudósoknak:

„Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak...” A kormány intézkedései ennek megfelelően a minimálisra szorítkoztak, és késleltetve is érkeztek. A legszigorúbbnak tetsző döntés a határok szeptember 1-i lezárása volt, de jelentős részben ez is elsősorban kommunikációs célokat szolgált. Orbán dolgozatában is úgy keretezte a második hullámot is, mint amit külföldről szabadítottak ránk:

„Mint az első, ez is külföldről jött. Külföldről hurcolták be Magyarországra.”

Ironikus, hogy a fertőzésszámok növekedése éppen a határzár után váltott igazán meredekre. Egyes számítások szerint Franciaország után Magyarországon terjed legsebesebben a járvány Európában, és az esetszámok már augusztus végével, a szabadságolások idejének lejártával meredeken emelkedni kezdtek; szeptember első hetének végére már százas nagyságrendben regisztráltak új fertőzötteket, alacsony tesztarányok mellett is.

A fertőzés már augusztus második végében intenzíven terjedt Magyarországon, épp úgy ahogy Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is. Ehhez képest Orbán augusztus 21-én még egy utolsó gyors tengeri kiruccanást ajánlott honfitársai figyelmébe, miközben Szijjártó Péter épp az Adrián jachtozott, a magyar kormány augusztus végén pedig baráti szívességből engedélyezte a csehek magyarországi beutazását.

Azóta a magyar miniszterelnök két közeli szövetségese is elismerte, hogy hibáztak, amikor augusztusban nem hoztak időben intézkedéseket.

„Engem is magával sodort a nyár és a közhangulat. Hiba volt, és ezt soha többé nem fogom elkövetni” – nyilatkozta múlt héten Andrej Babis miniszterelnök, miután Csehországban a napi esetszám 3000 felé emelkedett.

Néhány nappal később, miután múlt csütörtökön 400 új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában, Igor Matovič kormányfő beismerte, hogy „elrontottuk...győzött a vakmerőség, a könnyelműség és az egoizmus, (...) abban az időben, amikor az enyhébb szabályokért küzdöttem az esküvőket, a sportot és a kultúrát illetően (...) Sajnos csalódnom kellett.”

A V4-országok egyre aggasztóbb számadatai bírták rá Orbánt, hogy szeptember 12-én szokatlan tévéinterjúban szóljon a magyarokhoz. Ekkor belátást és fegyelmezettséget kért – éppúgy, mint cseh és szlovák kollégája néhány hónappal korábban. De arról, hogy hibázott volna a késő intézkedésekkel, szó sem esett.

A magyar kormány intézkedései regionális összevetésben kifejezetten enyhének mondhatók: ellentétben a környező országokkal, a kabinet nem javasolja a munkáltatóknak a távmunka bevezetését, nem korlátozták a magánrendezvények maximális létszámát, mint például Ausztriában, a futballmérkőzések továbbra is látogathatók, aki pedig munkaügyben érkezik az országba, akár felmentést is kaphat a karantén alól. Jelenleg enyhébb szabályok vannak érvényben Magyarországon, mint Svédorszában az első hullám idején.

Egyelőre a választópolgárok kétharmada ellenzi a közoktatás felfüggesztését, és a boltok korhatár szerinti látogatásának újból bevezetésének sincs támogatottsága – tudtuk meg egy kutatótól. Márpedig Orbánék a közvélemény rezdüléseire figyelnek leginkább: még Müller Cecíliát is közkívánatra húzták újra elő.
Ismeretlen ellenfél

A kormány mintha félne olyat lépni, ami kicsit is népszerűtlennek hathat egy-egy nagyobb társadalmi csoportnál. Ez a nagy óvatoskodás azért is furcsa, mert Orbánéknak a népszerűségi mutatók alapján egyébként nincs sok aggódni valójuk.

A Medián adatai szerint a Fidesz január óta megőrizte magas támogatottságát: a teljes népességben 40 százalék körül mozog. A nem éppen kormánypárti Závecz Research csak 36 százalékra méri a kormánypártot, de negatív tendencia az ő számaikon sem látható. Persze lehet, hogy Orbán fejében már inkább az mozog, hogy ha jövőre nagy gazdasági visszaesés lesz (márpedig simán lehet), akkor pillanatok alatt változhat a közhangulat, és semmit sem érnek majd a mostani magas számok.

Az aggodalom másik oka az lehet, hogy a kormány stratégái egyre kevésbé látják elkerülhetőnek a „nagy ellenzéki összefogás” megvalósulását, viszont azt még nem tudják, pontosan hova irányítsák a célkeresztet, egyelőre a gyenge pontok feltérképezése és kipuhatolása zajlik.

A Rogán-stáb instrukciói alapján így a kormánymédiában egyszerre lövik Karácsony Gergelyt, „aki még egy biciklisávot sem képes felfesteni”, és az „ egész ellenzéket maga alá gyűrő” Gyurcsány Ferencet. Az már látszik, hogy a Gyurcsány-Momentum, azaz a „múlt és a jövő” konfliktusának kiélezése lesz az egyik csapásirány.

Egy kormánypárti újságíróknak tartott eligazításon a Rogán-minisztériumban állítólag el is hangzott, hogy

„...rá kell menni értelmezésekben erre, hogy a Gyurcsány irányít, mindenhol ott van, neki kedvez igazából a teljes összefogás, és mennyire nem érdeke ez a Momentumnak.”

A kormánykommunikáció keresi az ellenzéki összefogás gyenge láncszemeit, hol érdemes támadni, hol bontható meg az egység. Orbán a Magyar Nemzetben még azt is elkövette, amit igazán ritkán szokott: leírta a Gyurcsány Ferenc nevét!

„Tavasszal még úgy tűnt, hogy a lengyel baloldal romokban, az örökös vitáik pedig eleve esélytelenné teszik jelöltjüket. Nem így lett, a baloldal jelöltje, mely mögött felsorakozott a Soros-hálózat, a brüsszeli elit és a nemzetközi média is, néhány hét alatt nagy küzdelemre késztette a nemzeti oldalt. (...) Nem érdemes ámítani magunkat: a globális elit ugyanezt a stratégiát fogja alkalmazni Magyarországon a 2022-es választási küzdelemben. Eszközük a már többszörösen bukott baloldal, amelynek vezére Gyurcsány Ferenc, ifjúsági szervezete a Momentum, dollármilliárdos szponzora pedig Soros György. A múlt erői ők, akik egyszer már tönkretették az országot.”

A kommunikációs felálláshoz kapcsolódik, hogy értesüléseink szerint az elmúlt hetekben a miniszterelnök találkozott Giró-Szász Andrással, és felmerült, hogy az egykori kommunikációs államtitkár és kormányszóvivő szerepet kaphat a kormányzati stratégiaalkotásban – a területet évek óta egyeduralkodó Rogán-Habony tengely ellensúlyaként mintegy.

Giró-Szász 2015 őszén távozott a Miniszterelnökségről, azt követően, hogy a Simicska-háború után Rogán kapta meg a kommunikációs területet. 2017-ben tanácsadócégét is eladta, két évig egyáltalán nem vállalt feladatot, aztán tavaly könyvet írt a miniszterelnöknek Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje címmel. Giró-Szász megkeresésünkre tagadta, hogy felmerült volna visszatérése, azt mondta, ténylegesen visszavonult a politikától, és nem egyeztetett a miniszterelnökkel.

444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Hivatalos: Új időközi választás jöhet Borsodban - megtámadták a választási eredményt
Elképesztő: A királynő visszalépett, megnevezték az utódot
Budapestre látogatott egy német EP-képviselő, ledöbbent azon, amit Orbánék tettek
A kormány januárban hárommilliárd forintért megvásárolta a Golgota című festményt
Erős Magyarország nincs kulturális erő nélkül - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Debrecenben abból az alkalomból, hogy a Déri Múzeumban 25 éve látható együt...
  
Völner Pál: A kormány az áldozatok pártján áll
A kormány az áldozatok pártján áll A kormány továbbra is az áldozatok pártján áll, az elkövetőkkel szemben - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ...
  
Hatmilliárdot ad elektromos járművek vásárlására az állam
Több mint kétezer környezetkímélő autót és robogót szereznek be a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében. A jelenleg több mint 1600 pályázatra összesen mintegy hatmilliárd ...
  
Felülbírálta az ügyészség a rendőrséget, folytatni kell a nyomozást a Mátrai Erőmű ügyében
Felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Mátrai Erőmű ügyében indult nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot a Gyöngyösi Járási Ügyészség – tudta meg az Átlátszó. ...
  
Mobil influenza-oltópontokat akart a főváros, a kormány nem engedi
Karácsonyék hiába állítottak volna fel Budapest-szerte mobil oltópontokat, hogy minél többen beoltathassák magukat influenza ellen, Müller Cecília leszavazta az ötletet, és amúgy sem len...
  
35 millió uniós támogatást kaptak gyerektáborra de rendezvényházat építettek
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az alig több mint ezer lelket számláló Biriben néhány éve kinőtt a földből egy kúriának nevezett épület, ami a kissé csiricsáré, ám értelmetlen Le...
  
Egyik ellenzéki párt sem megy Hadházyékkal tüntetni a Kunigunda útra
Egyik ellenzéki párt sem vesz részt hivatalosan a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs által meghirdetett blokádban, amelyet a politikusok az állami tévé székházához hirdette...
  
Államilag akkreditált felnőttképző intézmény lesz a TV2 Akadémia
A Pest Megyei Kormányhivatal határozatban erősítette meg a TV2 Média Csoport Zrt. által nyújtott képzés hivatalos működését, a TV2 Akadémia így már része a Felnőttképzési Adatszolg...
  
Ukrajna óva inti Magyarországot attól, hogy beavatkozzon
Az ukrán külügyminisztérium óva intette a magyar tisztségviselőket attól, hogy kárpátaljai látogatásaik során politikai agitációt folytassanak, és hogy beavatkozzanak a vasárnapi ukra...
  
Változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon
Szerdán változik az üzemanyagok ára a hazai a kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a 95-ös benzin ára 2 forinttal csökken, míg a gázolaj literenkénti átlagára 2 forinttal emelk...
  
Az EU vizsgálódni kezdett a pénzért állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínáló tagországoknál
Az Európai Bizottság szóvivője kötelezettszegési eljárást indít két uniós tagország, Ciprus és Málta ellen az úgynevezett aranyútlevelekkel történő kereskedés miatt - olvasható a ...
  
Egyik ellenzéki párt sem megy Hadházyékkal tüntetni
Egyik ellenzéki párt sem vesz részt hivatalosan a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs által meghirdetett blokádban, amelyet a politikusok az állami tévé székházához hirdette...
  
A menesztett gyöngyösi orvos szerint sokan késve kapnak ellátást
Október 6-i hatállyal elbocsátotta a gyöngyösi kórház vezetősége a huszonöt éve az egészségügyi intézményben dolgozó elismert szakembert, Pócs Alfrédot. A Heves megyei orvoskamara e...
  
Összeomlott a magyar sztár, miután végrehajtás indult ellene
Nem elég, hogy Völgyi Zsuzsinak tavasszal zátonyra futott a négyéves házassága, nemrég kiderült, hogy 18 040 forintos tartozása miatt végrehajtási jogot jegyeztek be csepeli otthonára, é...
  
Budapestre látogatott egy német EP-képviselő, ledöbbent azon, amit Orbánék tettek
Az uniós költségvetési tárgyalások közepén utazott Budapestre Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő, hogy testközelből is lássa, miről szól a jogállamisági vita. A német politikus f...
  
A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket
A magyar polgárok 72 százaléka egyetért, vagy hajlik egyetérteni azzal, hogy az EU kösse össze az uniós forrásokból való részesedést a jogállamiság és a demokratikus értékek tisztele...
  
Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem engedték be Szarkát az SZFE-re
Négy feljelentésből kettőt már elutasított a rendőrség. Rendőrségi ügy lett abból, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói nem engedték be az egyetem Vas utcai épület...
  
Berki: 1-3 évig letöltendő szabadságvesztéssel is büntethető Puzsér Róbert vádlott Önmagának köszönhetően!
Emeltünk a téten! 1-3 évig letöltendő szabadságvesztéssel is büntethető Puzsér Róbert vádlott Önmagának köszönhetően! Egy újabb vád mégpedig Minősített...
  
300 millióból rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt
A Nemzeti Filmintézet szeptember 8-i döntése alapján az „egyedi döntések” elnevezésű pályázatok között két tévéfilm kapott többmilliós támogatást az NFI-től, írja a 24.hu. Az ...
  
Összefogtak az emberek - Boldogan mentek át a gyerekek a fűtött lakásba
Pénteken költözött el a Hidegsor mellől egy avasi panelba az a család, amelyiket a Supersum Alapítvány segít új házhoz. Ildikó három gyermeke elköszönt korábbi otthonától, ami egy sz...
  
Informatikai hibára hívta fel a figyelmet Müller Cecília
Az adatok egy része nem érkezett be hétfőn, a kimaradt fertőzötteket hozzászámolják majd a szerdán közöltekhez. Így is csaknem ezer igazolt fertőzöttet találtak hétfőn. Müller C...
  
Müller Cecília: az öltözőkben ne legyen nagy a zsúfoltság
Nehéz időszak előtt állunk – mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília, elismerve, hogy nagyon megnőtt a halálos áldozatok száma és a vírus terjedésének sebess...
  
Rendőrök és végrehajtók - elhajtotta a mentősöket a hajléktalanná vált Éva néni
Cegléd — Bezárkózott átmeneti otthonába az az idős asszony, akit a múlt héten akkor lakoltatott ki a végrehajtó jelzáloghitel-tartozása miatt, amikor a koronavírustesztjére várt. Év...
  
Hadházy: Szijjártót kétszer is hazavitte a rendőrségi helikopter Dunakeszire
A külügyminisztérium elárulta, pontosan hova és miért repült a miniszter idén. Hétszer is rendőrségi helikopterrel utazott Szijjártó Péter, két alkalommal a lakhelye, Dunakeszi repül...
  
Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda
Egy négyfős társaság kifejezetten kistelepüléseket keresett meg azzal az ajánlattal, hogy bízzák rájuk a játszóterek felújítását, aztán egész rendszert hoztak létre, hogy ezzel meg...
  
Undorító: Háromszázötven kiló gyanús élelmiszert talált a Nébih egy kínai konyhán
Háromszázötven kiló gyanús élelmiszert talált a Nébih egy kínai konyhán. Aki megnézi a razziáról készült videót, nem is fog csodálkozni, miért zárták be azonnal a helyet. A főv...
  
Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti
Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot. A parlament döntése értelmében a nyugdíjasoknak, a gyereket nev...
  
Két évet kapott a magyar férfi, aki meg akarta ölni az ismerősét
A barátja bankkártyáján levő pénzt akarta megszerezni, de már a szervezésnél lebukott. Jogerősen két év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a kecsk...
  
Elképesztő: A királynő visszalépett, megnevezték az utódot
Megérkezett a királyi palota friss bejelentése, miszerint Erzsébet királynő hivatalosan visszalépett egy hatalmas feladatától, amin férjével Fülöppel osztozott, és az örökös nem más,...
  
"A kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani"
Amíg a Fidesz-KDNP van többségben, a családok támogatása a legfontosabb cél marad Amíg a Fidesz-KDNP adja a parlamenti többséget, addig a családok támogatása a legfontosabb cél marad - h...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Orbán háborúja: vissza kell térnünk a választási csatatérre

Orbán járvány idején is fűteni igyekszik az ideológiai háborút, hogy éberen tartsa saját táborát.
A vírus elleni védekezésben a kormány számára most már a gazdasági szempontok az elsődlegesek.
A miniszterelnök megbánta, hogy márciusban lezárta az országot.
Megingott a bizalom a virológusokban, a stratégiai döntéseket egyre inkább pénzügyi és politikai érvek határozzák meg.

„A kormányzás nehéz évei után vissza kell térnünk a választási csatatérre. Itt az ideje szedelőzködni, hogy a megfelelő pillanatban kilovagolhassunk. Nagy ütközet vár ránk 2022-ben. Készüljetek.”

Ezekkel a háborús képekkel zárta több oldalas dolgozatát Orbán Viktor a múlt hétfőn megjelent Magyar Nemzetben.

A koronavírus miatt elmaradt a fideszes holdudvar összes nyári-őszi seregszemléje, köztük a tusnádfürdői szabadegyetem és a kötcsei piknik is; és túl sok idő telt el azóta, hogy a miniszterelnök eligazíthatta volna sajátjait. Hiányoznak a személyes összetartások a tábornak is.

Márpedig a Fidesz hagyományosan a választást kettővel megelőző őszi szezonban indítja be hosszú kampányát, ekkortájt szokta megfújni Orbán először a kürtöt, miután a nyáron megkezdi az egyéni választókerületi elnökök kiválasztását.

Most is így történik, csak kicsit más módon. Háborús hangulatú kampányt kedztek futtatni az Alapjogokért Központ nevén, „Készüljetek” címmel, Orbán pedig ugyanezzel a csatakiáltással nyitotta meg a harcot. (A kampány maga pedig Orbán nyár közepi, sátoraljaújhelyi beszédére épült, annak is ugyanez a háborús hangulatú felszólítás volt a vége: „Készüljetek, minden nap készüljetek.”)

A szöveg ennek megfelelően elsősorban a fideszes tábornak szólt, döntő része a konzervatívok és liberálisok ideológiai háborúját sulykolja, és azt a benyomást akarja kelteni, ez az ideológiai küzdelem a magyar kormány igazi történelmi küldetése, sokkalta fontosabb mindennél, még a koronajárvány kezelésénél is.

Orbán vírustól függetlenül ragaszkodik ahhoz a valósághoz, amit tíz éven keresztül építgetett, és minden erejével azon dolgozik, hogy ez a narratíva határozza meg a következő választást is. Legalább saját tábora számára. Az új nyelvi fordulatok is ezt a célt szolgálják. A „libernyákozás”, a „helyes testtartás” emlegetése, a kolbászhoz hasonlított ellenzék témát ad az újabb csatornákkal és hangokkal bővülő kormánypárti sajtónak és persze a kritikusoknak is.

Rogán Antal és az általa vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezésében a fideszes beszélő fejek azóta ezerrel ismételgetik az Orbán által bedobott kulcskifejezéseket, még harciasabbra veszik a hangnemet.

Egy jelenlévő szerint Orbán a szeptember 17-i, szezonnyitó, zárt frakcióülésen is azt hangsúlyozta, hogy a pártmunkát a járványtól függetlenül mindenkinek el kell végeznie – azaz a választásra való felkészülést nem befolyásolhatja a vírus, mert a következő választás szoros lesz.

Az egyik idézett beszélgetésen elhangzott, hogy Orbán „döntetlenközeli”eredményre számít, és a miniszterelnök ugyanezt a kifejezést használta üzleti körökben is, amikor az esélyekről kérdezték. Ami persze lehet a taktika része is, hogy ne lankadjon a figyelem, de elbizakodottságnak mindenesetre nincs jele a rendszerben.

A járványnak van jótékony hatása is ebből a szempontból, legalábbis egy kormányközeli elemző elmondása szerint. A Fidesznek járvány idején nehezebb tematizálni a közbeszédet, de ez az ellenzékre is igaz, és az olyan ügyek, mint az indexes újságírók tömeges felmondása, vagy a színművészeti egyetem elfoglalása nem tudtak országos hatást elérni - legalábbis a kormány részére készült, nem nyilvános kutatások szerint. Egyedül Szijjártó Péter adriai jachtozása és Mészáros Lőrinc válása szolgáltatott beszédtémát nagyobb tömegek számára, de a Fidesz népszerűségének ezek az ügyek sem ártottak érdemben.
„Ha leállunk, elúszhat 22”

Tavasszal írtunk arról, hogy a miniszterelnök elsősorban a vírus gazdasági következményeiben lát politikai kockázatot. Orbán nem az egészségügy megroppanásától, hanem attól tart, hogy egyes szektorok hirtelen gyengülése és a munkanélküliség megszaladása szavazatok súlyos százezreibe kerülhet 2022-ben.

„Nem kellett volna bezárni az iskolákat, és lecsukni az országot. Bánja, hogy engedett a nyomásnak”

– mondta erről a kormányzati politikát testközelből figyelő egyik informátorunk, aki szerint a miniszterelnök részéről szűk körben az is elhangzott: elképzelhetetlennek tartja, hogy a közeljövőben ugyanilyen lépésekre kényszerüljön.

Március 13-án Orbán saját stábja, valamin KDNP-s és fideszes politikusok nyomására döntött az iskolák bezárásáról, és az online oktatás bevezetéséről, felülírva ezzel saját kormánya két nappal korábban hozott rendeletét, és a döntés reggelén adott rádióinterjúját is. Teljesen más volt akkor a percepciója a vírushelyzetnek:

az iskolák bezárásáról szóló döntést megelőző napon Magyarországon összesen 16 (!) regisztrált, aktív fertőzött volt. Jelenleg több mint 15 ezer van. Nyárra gyakorlatilag szinte megszűnt a járvány, az emberek veszélyérzete alábbhagyott: ezt a hangulati változást merevítette ki a nemzeti konzultáció, és követte a kormányzati járványkezelés is.

„Márciusban mindenki lockdownt akart. Most nem ezt akarják. Egyes társadalmi csoportoknál, és főleg a fiatalok között nagyobb a félelem az ország lezárásától, és annak következményeitől, mint a járványtól. És mi ezt követjük” – mondta egy magas beosztású kormánypolitikus.

A konzultáció egyfajta biztosítékként szolgál a kormány számára ebben a helyzetben, és a nyilvánosságban alkalmas arra, hogy levegyen némi felelősséget a kormány válláról. Orbán is úgy emlegette cikkében, mint ami gyakorlatilag megköti az ő és kormánya kezét: „A nemzeti konzultációban mindenki elmondhatta a véleményét. Közel kétmillióan ezt meg is tették, és ezzel eldöntötték, hogyan kell védekeznünk az ősz folyamán. Az akarat egybehangzó: Magyarországnak működnie kell!”

Amíg munka van, minden van – mondta a parlamentben, amikor a konzultációra terelődött a szó Ugyanez az állítás a színfalak mögött, sajátjai körében állítólag úgy hangzott: „Ha leállunk, elúszhat 2022.”
Orbán már nem igazán hisz az orvosoknak

A miniszterelnök ideje nagy részét most az új gazdasági mentőcsomag körüli munkálatokkal tölti, és többet van Varga Mihállyal, mint bárki mással a kormányból.

Az első hullám idején Orbán különös gondot fordított arra, hogy mindig a vírus elleni védekezés elsőszámú vezetőjeként jelenjen meg (mint korábban az árvizeknél), mint aki személyesen irányítja a legfontosabb műveleteket: hajnali Facebook-tudósítások az Operatív Törzs ülése előtt, után, kórházlátogatások, bejelentések, és természetesen az ezekhez igazodó, ezt az imázst támogató anyagok a köz- és kormánymédiában. A kommunikációs stáb most viszont kifejezetten törekszik arra, hogy Orbán hagyományos politikai ügyekben is tematizálja a közvéleményt.

A kormány környékén nem mindenki osztja azt a miniszterelnöki helyzetértékelést, hogy most már elsősorban a gazdaságra kell figyelni. Az egészségügyi szakemberekből, kutatókból álló állandó konzílium – soraiban a SOTE professzorával, Merkely Bélával – már augusztus derekán szigorítást ajánlott a miniszterelnök figyelmébe, de Orbán leintette őket, és nyár vége előtt semmilyen szigorításra nem volt hajlandó. Volt is emiatt feszültség a törzs egyes ülésein.

Az egyik kormányhoz közel álló think-tank munkatársa úgy jellemezte a kormány és a járványügyi szakemberek kapcsolatát, mint ami az elmúlt hónapokban „cinikussá” vált. A tudósokat a törzs ülésein a politikusok olykor már meg is mosolyogják. Orbán már meg is bánta, hogy tavasszal a szakemberekre hallgatva lezárta az országot, elrendelte az iskolák bezárását és a kijárási korlátozást.

Azóta kevésbé hisz a jóslatoknak, még ha tudományosan megalapozottak is. Az idézett parlamenti nyitóbeszédében oda is szúrt egyet a tudósoknak:

„Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak...” A kormány intézkedései ennek megfelelően a minimálisra szorítkoztak, és késleltetve is érkeztek. A legszigorúbbnak tetsző döntés a határok szeptember 1-i lezárása volt, de jelentős részben ez is elsősorban kommunikációs célokat szolgált. Orbán dolgozatában is úgy keretezte a második hullámot is, mint amit külföldről szabadítottak ránk:

„Mint az első, ez is külföldről jött. Külföldről hurcolták be Magyarországra.”

Ironikus, hogy a fertőzésszámok növekedése éppen a határzár után váltott igazán meredekre. Egyes számítások szerint Franciaország után Magyarországon terjed legsebesebben a járvány Európában, és az esetszámok már augusztus végével, a szabadságolások idejének lejártával meredeken emelkedni kezdtek; szeptember első hetének végére már százas nagyságrendben regisztráltak új fertőzötteket, alacsony tesztarányok mellett is.

A fertőzés már augusztus második végében intenzíven terjedt Magyarországon, épp úgy ahogy Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is. Ehhez képest Orbán augusztus 21-én még egy utolsó gyors tengeri kiruccanást ajánlott honfitársai figyelmébe, miközben Szijjártó Péter épp az Adrián jachtozott, a magyar kormány augusztus végén pedig baráti szívességből engedélyezte a csehek magyarországi beutazását.

Azóta a magyar miniszterelnök két közeli szövetségese is elismerte, hogy hibáztak, amikor augusztusban nem hoztak időben intézkedéseket.

„Engem is magával sodort a nyár és a közhangulat. Hiba volt, és ezt soha többé nem fogom elkövetni” – nyilatkozta múlt héten Andrej Babis miniszterelnök, miután Csehországban a napi esetszám 3000 felé emelkedett.

Néhány nappal később, miután múlt csütörtökön 400 új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában, Igor Matovič kormányfő beismerte, hogy „elrontottuk...győzött a vakmerőség, a könnyelműség és az egoizmus, (...) abban az időben, amikor az enyhébb szabályokért küzdöttem az esküvőket, a sportot és a kultúrát illetően (...) Sajnos csalódnom kellett.”

A V4-országok egyre aggasztóbb számadatai bírták rá Orbánt, hogy szeptember 12-én szokatlan tévéinterjúban szóljon a magyarokhoz. Ekkor belátást és fegyelmezettséget kért – éppúgy, mint cseh és szlovák kollégája néhány hónappal korábban. De arról, hogy hibázott volna a késő intézkedésekkel, szó sem esett.

A magyar kormány intézkedései regionális összevetésben kifejezetten enyhének mondhatók: ellentétben a környező országokkal, a kabinet nem javasolja a munkáltatóknak a távmunka bevezetését, nem korlátozták a magánrendezvények maximális létszámát, mint például Ausztriában, a futballmérkőzések továbbra is látogathatók, aki pedig munkaügyben érkezik az országba, akár felmentést is kaphat a karantén alól. Jelenleg enyhébb szabályok vannak érvényben Magyarországon, mint Svédorszában az első hullám idején.

Egyelőre a választópolgárok kétharmada ellenzi a közoktatás felfüggesztését, és a boltok korhatár szerinti látogatásának újból bevezetésének sincs támogatottsága – tudtuk meg egy kutatótól. Márpedig Orbánék a közvélemény rezdüléseire figyelnek leginkább: még Müller Cecíliát is közkívánatra húzták újra elő.
Ismeretlen ellenfél

A kormány mintha félne olyat lépni, ami kicsit is népszerűtlennek hathat egy-egy nagyobb társadalmi csoportnál. Ez a nagy óvatoskodás azért is furcsa, mert Orbánéknak a népszerűségi mutatók alapján egyébként nincs sok aggódni valójuk.

A Medián adatai szerint a Fidesz január óta megőrizte magas támogatottságát: a teljes népességben 40 százalék körül mozog. A nem éppen kormánypárti Závecz Research csak 36 százalékra méri a kormánypártot, de negatív tendencia az ő számaikon sem látható. Persze lehet, hogy Orbán fejében már inkább az mozog, hogy ha jövőre nagy gazdasági visszaesés lesz (márpedig simán lehet), akkor pillanatok alatt változhat a közhangulat, és semmit sem érnek majd a mostani magas számok.

Az aggodalom másik oka az lehet, hogy a kormány stratégái egyre kevésbé látják elkerülhetőnek a „nagy ellenzéki összefogás” megvalósulását, viszont azt még nem tudják, pontosan hova irányítsák a célkeresztet, egyelőre a gyenge pontok feltérképezése és kipuhatolása zajlik.

A Rogán-stáb instrukciói alapján így a kormánymédiában egyszerre lövik Karácsony Gergelyt, „aki még egy biciklisávot sem képes felfesteni”, és az „ egész ellenzéket maga alá gyűrő” Gyurcsány Ferencet. Az már látszik, hogy a Gyurcsány-Momentum, azaz a „múlt és a jövő” konfliktusának kiélezése lesz az egyik csapásirány.

Egy kormánypárti újságíróknak tartott eligazításon a Rogán-minisztériumban állítólag el is hangzott, hogy

„...rá kell menni értelmezésekben erre, hogy a Gyurcsány irányít, mindenhol ott van, neki kedvez igazából a teljes összefogás, és mennyire nem érdeke ez a Momentumnak.”

A kormánykommunikáció keresi az ellenzéki összefogás gyenge láncszemeit, hol érdemes támadni, hol bontható meg az egység. Orbán a Magyar Nemzetben még azt is elkövette, amit igazán ritkán szokott: leírta a Gyurcsány Ferenc nevét!

„Tavasszal még úgy tűnt, hogy a lengyel baloldal romokban, az örökös vitáik pedig eleve esélytelenné teszik jelöltjüket. Nem így lett, a baloldal jelöltje, mely mögött felsorakozott a Soros-hálózat, a brüsszeli elit és a nemzetközi média is, néhány hét alatt nagy küzdelemre késztette a nemzeti oldalt. (...) Nem érdemes ámítani magunkat: a globális elit ugyanezt a stratégiát fogja alkalmazni Magyarországon a 2022-es választási küzdelemben. Eszközük a már többszörösen bukott baloldal, amelynek vezére Gyurcsány Ferenc, ifjúsági szervezete a Momentum, dollármilliárdos szponzora pedig Soros György. A múlt erői ők, akik egyszer már tönkretették az országot.”

A kommunikációs felálláshoz kapcsolódik, hogy értesüléseink szerint az elmúlt hetekben a miniszterelnök találkozott Giró-Szász Andrással, és felmerült, hogy az egykori kommunikációs államtitkár és kormányszóvivő szerepet kaphat a kormányzati stratégiaalkotásban – a területet évek óta egyeduralkodó Rogán-Habony tengely ellensúlyaként mintegy.

Giró-Szász 2015 őszén távozott a Miniszterelnökségről, azt követően, hogy a Simicska-háború után Rogán kapta meg a kommunikációs területet. 2017-ben tanácsadócégét is eladta, két évig egyáltalán nem vállalt feladatot, aztán tavaly könyvet írt a miniszterelnöknek Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje címmel. Giró-Szász megkeresésünkre tagadta, hogy felmerült volna visszatérése, azt mondta, ténylegesen visszavonult a politikától, és nem egyeztetett a miniszterelnökkel.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Botrány Felcsúton: zengett a stadion, Orbán is végig hallgatta
Kirúgták a gyöngyösi kórház egyik orvosát - mást gondolt a jelenlegi helyzetről
Botrány: Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Cicciolina ellen
Hivatalos: Új időközi választás jöhet Borsodban - megtámadták a választási eredményt
A Fidesz frakcióvezető-helyettese üzent az ellenzéknek
Elképesztő: A királynő visszalépett, megnevezték az utódot
Budapestre látogatott egy német EP-képviselő, ledöbbent azon, amit Orbánék tettek
Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok
A hitelmoratórium meghosszabbításáról is ma szavaz a parlament
Összeomlott a magyar sztár, miután végrehajtás indult ellene
A menesztett gyöngyösi orvos szerint sokan késve kapnak ellátást
Óriási botrány: egy zsák krumplit akartak Orbán elé rakni a parlamentben
Összeverték a szülők a kompolti rajztanárt, egy hétre bezárt az iskola
Dunába vetette magát egy 19 éves fiatal
Börtönbe záratom Puzsért - Bíróságon csapott össze Berki és Puzsér
Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt
Orbán: az ellenzék nem becsüli meg az egészségügyi dolgozók munkáját, nem segíti az országot a védekezésben, de azt kérte, hogy legalább ne hátráltassa
Bekeményítenek a hatóságok: 24 óra alatt 55 intézkedést hoztak
DK: Orbán Balázs alapítványa még a révfülöpi vitorláskikötőt is beszippantja
Vádat emelt az OLAF - uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt
Tragédia: meghalt Gabriela Spanic édesanyja az élő show után
Lázár: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának
Hivatalos: felépül a Szuperkórház Magyarországon
Varga Judit szerint hiteltelené vált a Magyarország elleni brüsszeli boszorkányüldözés
Hiába fizették ki a lakás árát, csak plusz milliókért költözhetnek be
Halálos munkahelyi baleset - munkagépek közé szorult egy férfi!
Kövér László is rögtön odament mikor krumplit akartak rakni Orbán elé a parlamentben
Semjén törvényjavaslata - 600 ezer forint lehet a bírság
Gyűlik a focicsapat - írta Orbán unokája születéséhez
Elzárták az egyik tantermet az SZFE hallgatói elől
Lázár János arra panaszkodott, hogy a párton belüli vetélytársai pletykákat terjesztettek róla
Betámadták Karácsonyt a nagykörúti biciklisáv miatt
Kásler a lehető legkevesebb családon kívüli érintkezésre kéri a diákokat és a tanárokat
Novák Katalin visszaszólt a püspöknek: a kormány támogatja a lombikbeavatkozásokat
Lázár János nem hagyja kiszorítani magát a Fideszből
Lázár János arra panaszkodott, hogy a párton belüli vetélytársai pletykákat terjesztettek róla
Novák Katalin: a cél, hogy minden vágyott, tervezett gyermek megszülethessen Magyarországon
Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem engedték be Szarkát az SZFE-re
Rendőrök és végrehajtók - elhajtotta a mentősöket a hajléktalanná vált Éva néni
Undorító: Háromszázötven kiló gyanús élelmiszert talált a Nébih egy kínai konyhán
A kormány szlogenek és közlemények kiadásával igyekszik teljesíteni azt a kötelezettségét
Felcsúti válás: A tévé szinte biztos az asszonyé marad
Új 10 ezer forintos érmét bocsátanak ki - ünnepel az ország
Orbán Viktor: Az ellenzék két dolgot nem tud, nyerni és veszíteni
Berki: 1-3 évig letöltendő szabadságvesztéssel is büntethető Puzsér Róbert vádlott Önmagának köszönhetően!
Milliós állami támogatást az állam a bevétel nélkül maradt éttermi zenészeknek
Áder János már alá is írta az új törvényt
Hadházy: Szijjártót kétszer is hazavitte a rendőrségi helikopter Dunakeszire
Ha Trump nyer, akkor meglátogatja Orbán Viktort
Eldőlt milyen fegyvert gyártanak majd Kiskunfélegyházán
17 milliárd forintos beruházás érkezik Miskolcra
Szijjártó bejelentés: 17,5 milliárd forintos beruházás érkezik, 138 új munkahelyet teremt
Az EU vizsgálódni kezdett a pénzért állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínáló tagországoknál
Milliárdokkal segíti a Miniszterelnökség a Schmidt Mária vezette közalapítványt
Egyik ellenzéki párt sem megy Hadházyékkal tüntetni
A hazai lakossági ügyfélkör fele nem élt a hitelmoratóriummal
Sorban szállnak ki a választási küzdelemből a Fidesz nagyágyúi
Hivatalos: Marad a magasabb adó az üzemanyagokon
Ukrajna óva inti Magyarországot attól, hogy beavatkozzon
9 milliárdos beruházás Székesfehérváron - a világ egyik legmodernebb gyára épül meg
Százszorosra emelt bírsággal fegyelmezne Ukrajna
17 milliárd forintos beruházás érkezik Miskolcra
Müller Cecília: az öltözőkben ne legyen nagy a zsúfoltság
Változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon
Operatív törzs: A hétvégén több szórakozóhely is megsértette az előírásokat
Novák Katalin bejelentése: illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok
Hivatalos: a legsúlyosabb bűncselekmények esetében nem lehet feltételes szabadságra bocsátani az elítélteket
300 millióból rendezhet tévéfilmet Bayer Zsolt
245 millióért épült új kerékpárút Békés megyében, de az átadása előtt szétrepedt
Túlárazott játszóterekkel csalt el 700 milliót egy banda
A miniszterelnök feleségére, Lévai Anikóra nagyobb teher hárul most
Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum